Ενιαίο εκκαθαριστικό για τέλη κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στα ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών

Για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο TAXISnet για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014.

Παρά τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, φαίνεται πως δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να ενοποιήσουν σε ενιαίο εκκαθαριστικό, όπως επιδιώκουν, το ειδοποιητήριο των Τελών Κυκλοφορίας, με αυτό του Φόρου Πολυτελείας που θα επιβληθεί στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών –και αναδρομικά για το 2012!

Ήδη από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταργήσει την ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων για τα Τέλη, τα οποία οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. πρέπει να μπουν στο TAXISnet είτε με τους κωδικούς τους, είτε με το ΑΦΜ τους και να τα εκτυπώσουν, ώστε στη συνέχεια να τα πληρώσουν στις τράπεζες.

Φέτος όμως οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών, ενώ για μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα (από 2.501 κυβικά και άνω) θα υπολογίζεται συντελεστής 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το χαράτσι όμως θα το πληρώσουν ακόμα και ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τα πούλησαν μέσα στο 2013 ή που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά για το 2012.

Αν τελικώς εκδοθεί ενιαίο εκκαθαριστικό, ο «λογαριασμός» εκτοξεύεται στα ύψη. Για Ι.Χ 1929 κ.ε. δεκαετίας η «λυπητερή» θα ξεκινάει από τα 953 ευρώ, δηλαδή 660 ευρώ για τα τέλη και 293 ευρώ για τον φόρο πολυτελείας.

Αντίστοιχα για αυτοκίνητο 3.100 κ.ε τα τέλη είναι 1.100ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει και για φόρο πολυτελείας άλλα 1.246 ευρώ, δηλαδή συνολικά 2.346 ευρώ.

http://www.newmoney.gr/