Ψήφισμα Επιτροπής Αγώνα Λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ προς τη Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στις 13/2

Στις 13/02/2016 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΦΕΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό και και το φορολογικό. Καθ’ τη διάρκεια της συνέλευσης φάνηκε η καθολική αντίδραση των συναδέλφων στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό καθώς και η διάθεση για αγώνα.

 Η επιτροπή λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστάρης στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατέθεσε στο σώμα  το ακόλουθο ψήφισμα, και το οποίο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων.       



Με τις προτάσεις της συγκυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό επιχειρείται η δραστική συρρίκνωση των ασφαλιστικών μας διακιωμάτων με το νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών και συντάξεων. Προβλέπεται μεγάλη άυξηση σε πολλές περιπτώσεις των εισφορών ενώ παράλληλα η μέση σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ περίπου.

 Η βασική «φιλοσοφία» του σχεδίου της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η έννοια του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης , να αποποιηθεί το κράτος από τον κοινωνικό του ρόλο, εισάγεται η λογική της ανταποδοτικότητας και η ασφάλιση γίνεται εμπόρευμα που χαρίζεται στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.  
Παράλληλα δε γίνεται λόγος για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το μεγάλο κεφάλαιο με τη συνδρομή των αστικών κυβερνήσεων. 
Διάφοροι φορείς, από την πρώτη στιγμή προσέτρεξαν στον κοινωνικό διάλογο, «κατανοόντας» τη δυσκολία του ασφαλιστικού συστήματος, και επί της ουσίας συμφωνώντας με τα μέτρα, έκαναν διορθωτικές προτάσεις για την ελάφρυνση των  μεσαίων εισοδημάτων από 28.00-74.000 ευρώ και όχι για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους.

Όσα νούμερα και να προσκομίσει η κυβέρνηση στους φορείς για να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο δεν μπορούν να ανατρέψουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα  και τον ταξικό προασανατολισμό του σχεδίου για το ασφαλιστικό. 
Μόνος  δρόμος είναι ο κοινός αγώνας των λογιστών με το ταξικό κίνημα του λαού που χωρίς περιστροφές ζητάει την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης και ως στόχο έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με βάση τον πλούτο που εμείς παράγουμε.   Την αποκλειστική ευθύνη της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων έχουν το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι να αναλάβουν και το κόστος.       

Αγωνιζόμαστε για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση, να μη φτάσει στη βουλή

Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για 48ωρη απεργία αν το σχέδιο νόμου έρθει στη βουλή

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν  από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
- Κρατική χρηματοδότηση στα 2/3 των εξόδων του ταμείου.
- Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος (60 έτη και ανεξάρτητα ηλικίας μετά από 35 χρόνια εργασίας)  με προοπτική την παραπέρα μείωση τους. 
- Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια  ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
- Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη άνω των 20.000 €.
- Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Μακρόχρονη ρύθμιση,  δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του  εισοδήματος. 
- Δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια.
- Kατάργηση του νόμου 4172 που μας επιβάλλει την εξοντωτική φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και τις άλλες φορομπηχτικές διατάξεις
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ
- 20.000€ αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Σας καλούμε να παραβρεθείτε στην τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 20/02/2016 στις 14.00μμ στο ξενοδοχείο NOVOTEL.

Πηγή: Taxheaven