Έκδοση τιμολογίου για δωρεάν διάθεση

Η έκδοση τιμολόγιου με έκπτωση 100%, άρα μηδενική αξία, είναι σύμφωνο με τα ΕΛΠ; Εάν όχι με ποιο τρόπο θα μπορεί να κλείνει η συναλλαγή με τον πελάτη για δωρεάν διάθεση αγαθών; 
 Επίσης σε περίπτωση διάθεσης εμπορευμάτων μας για ανάλυση και ποιοτικό έλεγχο εντός της εταιρείας τι παραστατικό πρέπει να εκδώσουμε ώστε τα εμπορικά τεμάχια να φύγουν από το εμπορικό στοκ; Μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο στο όνομα της εταιρείας; Θα υπάρχει ΦΠΑ αυτοπαραδοσηs


Από τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 – ΕΛΠ αν και δεν ορίζεται ρητά η έκδοση του στοιχείου αυτοπαράδοσης για τις παραδόσεις αγαθών της επιχείρησης χωρίς αντάλλαγμα και για σκοπούς ξένους προς την άσκηση της δραστηριότητάς της (άρθρο 7, του Κώδικα ΦΠΑ), είναι αναγκαία η έκδοση φορολογικού στοιχείου για την τεκμηρίωση και αποτύπωση της ως άνω συναλλαγής στα λογιστικά βιβλία.
Συνεπώς, βάσει των διατάξεων της παρ. 2β, του άρθρου 7, του ΦΠΑ σε συνδυασμό και με τις διατάξεις των ΕΛΠ, προβλέπεται η έκδοση τιμολογίου (στοιχείου αυτοπαράδοσης σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση βλ. ΑΥΟ Π7475/791/7.11.1986) σε περίπτωση δωρεάν διάθεσης εμπορεύσιμων αγαθών από τον υποκείμενο στο φόρο για σκοπούς ξένους προς την άσκηση της επιχείρησης. Με την έκδοση του εν λόγω στοιχείου στην ουσία τακτοποιείται ο ΦΠΑ που επιβάρυνε την απόκτηση του αγαθού και για τον οποίο η επιχείρηση άσκησε το δικαίωμα έκπτωσης, κατά το χρόνο της αγοράς του.
Επομένως, για την καταχώριση της συγκεκριμένης συναλλαγής στα βιβλία της επιχείρησης και την τακτοποίηση του ΦΠΑ που επιβάρυνε το κόστος αγοράς των εμπορευμάτων που διατίθενται τώρα δωρεάν, θα πρέπει να εκδοθεί στοιχείο αυτοπαράδοσης. Στο στοιχείο αυτό θα υπολογίζεται ΦΠΑ επί του κόστους αγοράς των αποθεμάτων που παραδίδονται άνευ ανταλλάγματος.
Σημειώνεται πάντως, ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση της παράδοσης ανταλλακτικών για την επισκευή και αποκατάσταση πωληθέντος αγαθού, στο πλαίσιο της εγγύησης που παρέχει η κατασκευάστρια επιχείρηση (Πολ. 1164/2013).
Τέλος, όσον αφορά τις παραδόσεις των αγαθών που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την εκπλήρωση του ποιοτικού ελέγχου, καθώς και εκείνων που διατίθενται ως δείγματα, δεν συντρέχει λόγος αυτοπαράδοσης, καθώς δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 7, του Κ. ΦΠΑ. Αντί αυτού η επιχείρηση θα πρέπει να εκδίδει παραστατικό διακίνησης για τις ανωτέρω παραδόσεις αποθεμάτων (παρ. 8, του άρθρου 5, του Ν. 4308/2014 & Πολ. 1003/2014), σύμφωνα με την γενική αρχή της τεκμηρίωσης των συναλλαγών και την συσχέτισή τους με τα λογιστικά αρχεία.
http://epixeirisi.gr/