Δηλώσεις και άλλες υποχρεώσεις: Ο Γολγοθάς είναι μπροστά μας

I. Πρόλογος
Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και μέχρι στιγμής έχουμε άγνοια για πολλά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του ν. 4172/2013. Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά μετέωροι και δεν γνωρίζουμε πως να χειριστούμε μια πλειάδα θεμάτων αφού κάποιες βασικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπ. Οικ. δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητος.

 Βέβαια, δεν έχουν περάσει ούτε εξακόσιες μέρες από τη δημοσίευση του νόμου 4172/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σ.σ. για την ακρίβεια είναι πεντακόσιες ενενήντα ημέρες μέχρι σήμερα), οπότε δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για το θέμα αυτό. Το καλό πράγμα αργεί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, οπότε έχουμε ακόμη καιρό.

Ατενίζοντας προς το βάθος αντικρίζουμε ένα ύψωμα και καθώς βαδίζουμε στις υπώρειες του λόφου αυτού, διαπιστώνουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά μας μέχρι το καλοκαίρι.Όμως, σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι ο λόφος αυτός δεν είναι άλλος από τον Γολγοθά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική μας υγεία! Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια κι εμείς είμαστε πάλι θεατές στην ίδια παράσταση.

Αναφορικά με το θέμα των εγκυκλίων και τη χαρακτηριστική καθυστέρηση κοινοποίησης ορισμένων εξ αυτών, δεν μπορώ να βρω το λόγο για τον οποίο αυτό συμβαίνει. Αδυναμία ερμηνείας των διατάξεων, διχογνωμίες μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων, προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του νόμου4172/2013, κωλυσιεργία της ηγεσίας, ίσως είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη όλες τις εγκυκλίους στα χέρια μας. Θα τις πάρουμε ως συνήθως στο πάρα πέντε και θα τρέχουμε σχεδόν ασθμαίνοντες προκειμένου να διαβάζουμε όλα όσα έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί πολύ καιρό πριν. Οι ευθύνες γι΄ αυτή την κατάσταση άραγε θα αποδοθούν ποτέ στους υπευθύνους;

Τρία ενδεικτικά θέματα θα σχολιάσω σήμερα, παρόλο που είναι γνωστά σε όλους μας, γιατί έχω προβληματιστεί αρκετά με όσα μας περιμένουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που μας απασχολούν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες σε μία σειρά από θέματα (ΜΥΦ 2014, ΜΥΦ 2015, παροχές σε είδος από 2015 και μετά και παρακράτηση φόρου κ.λπ.). Με όλα αυτά που γράφω δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας, αφού λίγο πολύ όλοι οι συνάδελφοι τα γνωρίζουν και έχουν αναφερθεί δημοσίως ή σε ιδιωτικές συζητήσεις σ' αυτά. Μέσα από τη σημερινή ανάλυση εξωτερικεύω απλώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου.

ΙΙ. Δηλώσεις Ε1, κ.λπ.


Μέχρι σήμερα έχουν περάσει ήδη 32 ημέρες από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων (Ε1). Ο νόμος ορίζει ότι η υποβολή τους ξεκινάει από 1.2.2015 και λήγει την 30.6.20151. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος αντιμετωπίζουμε το ίδιο φαινόμενο καθυστέρησης αναφορικά με το άνοιγμα της εφαρμογής του Ε1. Μόνο που φέτος είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα γιατί λόγω της αλλαγής του Κ.Φ.Ε. καλούμαστε να εφαρμόσουμε διατάξεις που είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Το έντυπο Ε1 προφανώς θα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τα προηγούμενα έντυπα Ε1, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα αφού δεν το έχουμε δει ακόμη, μιας που είναι ακριβοθώρητο...

Για το θέμα της υποβολής των δηλώσεων και των προβληματισμών που απορρέουν απ΄την όλη κατάσταση είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο με τίτλο Φορολογικές δηλώσεις 2014 - Δεν ανοίξαμε αλλά σας περιμένουμε.

Βέβαια, δεν έχουμε λάβει γνώση ούτε για τα υπόλοιπα έντυπα φορολογίας εισοδήματος (Ε3, δηλώσεις νομικών προσώπων, κ.λπ.), οπότε η αγωνία και η ανασφάλειά μας κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

ΙΙΙ. Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και βεβαιώσεις των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις

Όπως όλοι θυμόσαστε, πέρυσι οι βεβαιώσεις αυτές έπρεπε να υποβληθούν μέχρι 28.3.2014. Φέτος, μετά την κατάργηση των οριστικών δηλώσεων (Ε7, Ε20 και Ε21), είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε μόνο τα αρχεία των βεβαιώσεων αυτών2. Ενώ η περσινή εγκύκλιος είχε κοινοποιηθεί στις 3.2.2014 -σχεδόν δύο μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής3- για τη φετινή χρονιά δεν γνωρίζουμε τις αναγκαίες λεπτομέρειες ούτε φυσικά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ευελπιστώ να μην καθοριστεί για φέτος ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαρτίου γιατί τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.


ΙV. Δαπάνες επιχειρήσεων, φορολογική αναμόρφωση

Μία εκ των εγκυκλίων που καθυστερεί και δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη είναι αυτή που αφορά στην έκπτωση ή μη των επιχειρηματικών δαπανών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το ζήτημα αυτό και βρισκόμαστε πραγματικά σε αδιέξοδο. Καλούμαστε να αναμορφώσουμε δαπάνες των επιχειρήσεων χωρίς να γνωρίζουμε την ερμηνεία βασικών εννοιών του νέου νόμου, αφού απουσιάζει η θέση της Διοίκησης όσον αφορά στην ερμηνεία των σχετικών άρθρων του Κ.Φ.Ε. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε δεν ευνοεί τη διατήρηση της ηρεμίας, αφού ανά πάσα στιγμή τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός των εργασιών μας.


V. Επίλογος

Ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας έχω πάντα την καλή διάθεση να δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους γύρω μου ιδιαιτέρως όταν ασχολούνται με καινοφανή πράγματα, κατανοώντας ότι σε κάθε εφαρμογή νέων διατάξεων υπάρχουν προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι υπάλληλοι του υπ. Οικ. εργάζονται και προσπαθούν να ερμηνεύσουν διατάξεις που δεν αποτέλεσαν αποτέλεσμα δικών τους εισηγήσεων.

 Όμως, πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να τείνουν ευήκοα ώτα και στους δικούς μας προβληματισμούς έτσι ώστε να υπάρξει μία ισορροπία. Δεν πρέπει να ξεχνούν οι ιθύνοντες ότι είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές και επιπροσθέτως πρέπει να πάψουν να πειραματίζονται πάνω μας. Μέχρι τώρα έχουμε νιώσει όλοι στο πετσί μας τα αποτελέσματα της συχνά απαράδεκτης στάσης κάποιων εκ των ιθυνόντων. Θυμόμαστε όλοι τα απαράδεκτα δελτία τύπου της Γ.Γ.Π.Σ. που πέρυσι προκαλούσαν τη θυμηδία και την αγανάκτηση όλων μας.

Πρέπει να καταστεί σαφές στους υπευθύνους ότι οφείλουν να μας αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες και να σέβονται τα ανθρώπινα όρια και την αξιοπρέπειά μας, αποφεύγοντας πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Οφείλουν όλοι οι ιθύνοντες να σέβονται τις προσπάθειές μας και να αναζητούν λύσεις που θα εξυπηρετούν αμφότερα τα μέρη -αναλογιζόμενοι ότι είμαστε άνθρωποι- και όχι να αρέσκονται στη λήψη αποφάσεων που ικανοποιούν μόνο τα συμφέροντα του Δημοσίου αγνοώντας επιδεικτικά τις δικές μας θέσεις.

http://www.taxheaven.gr/