Outsourcing και … προσωρινοί ελεγκτές στις εφορίες

Το εγχείρημα παραπέμπει στην δημιουργία σώματος ελεγκτών, με τη συμμετοχή ιδιωτών (δικηγορικά γραφεία κλπ) όπως είχε συστήσει η Task Force ή και 500-800 ξένων εφοριακών που είχε προταθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη από τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας, στις συναντήσεις του με Σόιμπλε, Σαπέν και Όσμπορν.

Η εμπλοκή των ιδιωτών στις εφορίες πάντως δεν είναι νέα και είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Η ιδέα περιγράφεται ως δημιουργία «νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές». Ζητούμενο είναι να μην παρεμποδίζεται ο έλεγχος από «εναγκαλισμούς» και γνωριμίες, σε τοπικό επίπεδο, των ελεγκτών με τους φορολογουμένους.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν πληροφορίες που έκαναν λόγο για μαζικές μετακινήσεις εφοριακών προς αποφυγή ανάπτυξης δεσμών εντοπιότητος με τους ελεγχομένους.

Το σχέδιο που είχαν συμφωνήσει προηγούμενες κυβερνήσεις με την Τρόικα προέβλεπε την επιστράτευση των ελεγκτικών εταιρειών στην είσπραξη των φόρων, με διαδικασίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing).

Στη βάση αυτή, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία μπορούν να αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του Δημοσίου. Το σενάριο προέβλεπε ότι δικηγόροι και ελεγκτές θα επιλεγούν ως προσωρινοί συνεργάτες από το υπουργείο Οικονομικών, θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεσή της η Τρόικα για την περίοδο 2013-2014, έπρεπε να επιλεγούν επιπλέον 500 ιδιώτες ελεγκτές ετησίως οι οποίοι μάλιστα, «ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής» –όπως χαρακτηριστικά λεγόταν!

Έκθεση που είχε συντάξει η Τρόικα για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα τόνιζε πως οι εφορίες δεν αποδίδουν επειδή πολλοί εφοριακοί στην χώρα είναι μεγάλης ηλικίας και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποδώσουν! Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εκτίμηση του κυρίου Νικολούδη που, ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής δήλωνε πριν ένα χρόνο στη Βουλή ότι δεν εμπιστεύεται τις εφορίες της χώρας για να τους παραδώσει τον «ποταμό των πληροφοριών» που είχε, για έλεγχο προς είσπραξη εσόδων!

http://www.protothema.gr/