ΜΥΦ 2014 : Η Γελοιότητα του 0,01 Λεπτού

Σε ένα “αγώνα” συμφωνίας & υποβολής έχουν αποδοθεί τα λογιστήρια όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους , για να συμφωνήσουν τις συναλλαγές τους κατά το 2014 με την ακρίβεια του … 0,01 λεπτού.

Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2015 θα πρέπει να υποβληθούν με βάση τη 4η(μάλλον) παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών , οι ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις Εσόδων & Εξόδων ) από όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας.


Στις καταστάσεις αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις με χωρισμό της καθαρής αξίας και του ΦΠΑ ώστε να διασταυρωθούν μεταξύ τους χωρίς όριο αξίας συναλλαγής , τουτέστιν από το 1ο λεπτό.


Μάλιστα το Σύστημα των ΜΥΦ “διασταυρώνοντας” τα παραστατικά αμέσως κατά την υποβολή , μας δίνει και “αποτέλεσμα” την … Ασυμφωνία.

Η διαδικασία αυτή αγγίζει τα όρια πια της γελοιότητας , διότι είναι παντελώς ανέφικτο πέραν από ανούσιο να υπάρξει η συμφωνία αυτή διότι :
1ον. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάντα διαφορές “λεπτών” σε επίπεδο τουλάχιστον ΦΠΑ , άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυτης συμφωνίας.
2ον. Η δομή των ΜΥΦ που περιλαμβάνουν δαπάνες με ή χωρίς ΦΠΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και μάλιστα τώρα που έχει καταργηθεί και η εκκαθαριστική ΦΠΑ.
3ον. Το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων με τη διαδικασία των ΜΥΦ είναι απίστευτα μεγάλο και στη πράξη οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν , με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές επιπτώσεις , δηλαδή πρόστιμα.

Υπάρχει Λύση ?

Φυσικά , αν παραμείνει σε αυτή τη φάση η υποβολή των καταστάσεων αυτών στο πλαίσιο των κλασσικών Συγκεντρωτικών καταστάσεων των προηγούμενων χρόνων με όριο υποβολής τα 300€ και αφαιρεθούν οι λεγόμενες λοιπές δαπάνες που χωρίς ουσία δηλώνονται.
Ακόμα η ημερομηνία υποβολής μπορεί να μετατεθεί τον Σεπτέμβριο , μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αφού οι συγκεκριμένες καταστάσεις δεν παράγουν κανένα οικονομικό όφελος , για το Δημόσιο.

Το θέμα που τείνει να γελοιοποιήσει για ακόμα μια φορά , την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί από την Αναπ/τρια Υπουργό Οικονομικών η οποία θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση , “ακούγοντας” τουλάχιστον αυτή τη φορά τους φορείς των Επαγγελματιών Λογιστών.

http://foroline.gr/