Επάγγελμα λογιστής: Η πρώτη τριπλή αναγνώριση από το υπ. Οικ.

Σήμερα δεν θα αναφερθώ καθόλου στο θέμα των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ), δηλαδή αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υποβολής τους, αν θα πρέπει να μπει όριο, αν θα πρέπει να καταργηθούν κ.λπ., γιατί όλοι μας έχουμε εκφράσει την άποψή μας επ΄αυτών των θεμάτων. Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από όλη αυτή την κατάσταση, αλλά σήμερα δεν θέλω να αναφερθώ διόλου σ΄αυτά, παρόλο που έχουμε τσαλαπατήσει την ψυχική μας υγεία εξαιτίας της αμετροέπειας των ιθυνόντων.

Πριν κάμποσο καιρό ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου αναφέρονταν στον λογιστή μόνο όταν επρόκειτο για τον θάνατό του. Τότε το γεγονός αυτό με ώθησε να γράψω ένα άρθρο με τίτλο Ο θάνατος του λογιστάκου..., καυτηριάζοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση του υπ. Οικ. απέναντι στον επαγγελματία λογιστή - φοροτεχνικό.

Από το χθεσινό δελτίο τύπου του της Γ.Γ.Δ.Ε. αυτό που με χαροποίησε ιδιαιτέρως δεν ήταν μόνο η παράταση της προθεσμίας υποβολής των ΜΥΦ, αλλά η τριπλή αναφορά του επαγγέλματός μας στο λιτό κείμενο του δελτίου. Κρατώ τις φράσεις "Με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των λογιστών" και "[...] θα προβεί κατόπιν συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα σωματεία των λογιστών, σε βελτιώσεις του τρόπου υποβολής των εν λόγω καταστάσεων προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών [...]".

Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που δραστηριοποιούμαι ως επαγγελματίας λογιστής-φοροτεχνικός που βλέπω ένα δελτίο τύπου να αναφέρεται εις τριπλούν στο επάγγελμά μας, στο φόρτο εργασίας αλλά και στη διευκόλυνση του έργου μας. Θεωρώ σημαντική αυτή την εξέλιξη για το επάγγελμά μας, γιατί πρώτη φορά δημοσίως υπ. Οικ. αναγνωρίζει έστω και μέσα από ένα δελτίο τύπου τον κόπο και την ταλαιπωρία μας αλλά ταυτόχρονα ζητά να συνδράμουμε μέσα από τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος υποβολής των καταστάσεων αυτών.

Ας κρατήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη για να προχωρήσουμε. Ας αποτελέσει αυτή η δημόσια αναγνώριση του υπ. Οικ. την απαρχή μιας νέας προσπάθειας όλων μας για την αναγνώριση του ρόλου μας στην κοινωνία και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας. Ας παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές, τις αντιπαλότητες, τους διαξιφισμούς, τους ρεβανσισμούς και τις έριδες και ας βαδίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Γιατί αυτά που ενώνουν είναι πολλά κι αυτά που μας χωρίζουν ελάχιστα.

http://www.taxheaven.gr/