Νέο Φορολογικό : πως , τι και από πότε ?

Οι πληροφορίες που διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες , δεν “θέλουν” το νέο Φορολογικό να βρίσκεται μέσα στα επόμενα προαπαιτούμενα που θα κατατεθούν-ψηφιστούν μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν συζητήσεις ή και αποφάσεις για το θέμα , αλλά πολύ δύσκολα αυτές θα υλοποιηθούν με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Με την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι το έτος 2015 θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του Ν.4172/2013 με τον οποίο φορολογηθήκαμε ουσιαστικά , τις δύο προηγούμενες χρονιές και πιο εξειδικευμένα το φορολογικό έτος 2014.


Βέβαια η εμπειρία δείχνει ότι πάμπολλες φορές έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί στη Χώρα μας , φορολογικές διατάξεις με αναδρομική ισχύ !!! Γεγονός που καταλύει κάθε έννοια δικαίου , δημοκρατίας και ευνομούμενου Κράτους , αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα…

Στη δύση του 2015 , υπήρξαν αλλαγές που αφορούν στο φορολογικό τοπίο και έχουν να κάνουν τόσο με εισπρακτικά μέτρα (πχ. αλλαγή στη προκαταβολή φόρου) , όσο και με διαδικαστικά (πχ. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) και μάλιστα στην λογική της αναδρομικής ισχύος.

Κατά τα φαινόμενα και με βάση τις δηλώσεις των ιθυνόντων του Υπουργείου Οικονομικών , οι φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2015 (δηλώσεις 2016) , θα “ανοίξουν” εντός του Φεβρουαρίου και αυτό είναι μια ένδειξη ότι τα φορολογικά δεδομένα -εκτός απροόπτου- θα παραμείνουν στα ίδια πλαίσια με αυτά του 2014 , με τις προσθήκες που ήδη έχουν γίνει.

Τα σενάρια που βλέπουμε για την νέα “φορολογική φιλοσοφία” της Πολιτικής ηγεσίας και περιγράφουν μια νέα -πρακτική- δομή του τρόπου φορολόγησης , φαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν αναδρομική εφαρμογή από 01-01-2015 και παράλληλα θα είναι όλα έτοιμα για το “εναρκτήριο λάκτισμα” τον Φεβρουάριο.

Βέβαια το παράδειγμα της περσινής χρονιάς , όπου ο Ν.4172 είχε ψηφιστεί το 2013 και οι επεξηγήσεις του άρχισαν να μας παρουσιάζονται τον Φεβρουάριο του 2015 , με αποτέλεσμα οι φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται μέχρι τις 31-08-2015… Δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει , ως προς τις πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να έχουμε και για τη φετινή χρονιά.

Εδώ δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα σενάρια που αφορούν στη ”φορολογική φιλοσοφία” της Πολιτικής ηγεσίας , αν και τα διαβάζουμε και τα μελετούμε , διότι προτιμούμε να ακούμε και κυρίως να αναλύουμε τα επίσημα και ψηφισθέντα κείμενα . Η παραφιλολογία , η παραπληροφόρηση και οι σκοπιμότητες από κάθε πλευρά ‚ καραδοκούν και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν “κλίμα” θετικό ή αρνητικό για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Εν κατακλείδι η τελική μας εκτίμηση είναι , ότι οδηγούμεθα στο κλείσιμο και αυτού του φορολογικού έτους και σε λίγους μήνες θα κληθούμε και πάλι στη σύνταξη και στην υποβολή των φορολογικών μας δηλώσεων , με δεδομένα παρόμοια με αυτά του 2014… Εκτός φυσικά εκπλήξεων , για τις οποίες είμαστε πια μαθημένοι !!!

http://foroline.gr/