Το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4 σε περίπτωση αλλαγής ωραρίου

Με την ψήφιση του Ν. 4225/2014 καθιερώθηκε η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Τροποποίησης Ωραρίου και Υπερωριών και από τις 7/1/2014
(ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου), κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο νέο αυτό βιβλίο.

Προβληματισμός όμως είχε δημιουργηθεί για το αν θα συνέχιζε να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη στην υποβολή τροποποιητικού εντύπου Ε4 (Πίνακας προσωπικού) στην περίπτωση της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σήμερα διευκρινιστική εγκύκλιο στην οποία ξεκαθαρίζει ότι για τη νομιμοποίηση των τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας αρκεί η καταχώρηση των αλλαγών στο Ειδικό βιβλίο και δεν απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή του τροποποιητικού εντύπου Ε4.



Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

«Πιο συγκεκριμένα ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών». Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4.

Διευκρινίζεται ότι στις αλλαγές ή τροποποιήσεις αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν την παροχή πρόσθετης εργασίας σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης τηρουμένων των σχετικών διατάξεων της παραγράφου 11 του άρ. 38 του Ν.1892/1990 (101 Α) όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει. Στις εν λόγω αλλαγές ή τροποποιήσεις δεν περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση υπερεργασιακής απασχόλησης κατά τις κείμενες διατάξεις.»

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου στην online τράπεζα.


http://www.e-forologia.gr/