Τίτλος Κτήσης ΚΦΑΣ: Άρθρο 6, παρ. 5

Α. Έννοια

Με την κατάργηση του ΚΒΣ και την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του ΚΦΑΣ (Ν 4093/2012), σημειώθηκαν εκτεταμένες αλλαγές, οι οποίες αναφέρονται τόσο στην οργάνωση, όσο και στην απλοποίηση των στοιχείων - δικαιολογητικών που αφορούν τις συναλλαγές. Για παράδειγμα, οι λιανικές πωλήσεις, είτε αφορούν αγαθά, είτε αφορούν υπηρεσίες, καλύπτονται πλέον από ένα στοιχείο με την γενική ονομασία: «Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών». 

Κατά την ίδια έννοια, το παραστατικό αξίας, με το οποίο θα αποδεικνύεται η συναλλαγή μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών (πρώην επιτηδευματίες), έχει την γενική ονομασία: «Τιμολόγιο», χωρίς να προσδιορίζεται ο τίτλος αυτός από πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.
 Με τις νέες διατάξεις καταργείται (από 1/1/2014) η φορτωτική, η απόδειξη αυτοπαράδοσης, το δελτίο αποστολής, ενώ, κατά μία έννοια, «μετασχηματίζονται» το τιμολόγιο αγοράς και η γνωστή απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του ΚΒΣ.

Συγκεκριμένα, ένας υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, αποδεικνύει τις συναλλαγές του με πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, συντάσσοντας εντός των γνωστών προθεσμιών, τίτλο κτήσης, στον οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.
Από την σχετική ερμηνεία της διάταξης του άρθρου 6 (παρ. 5) του ΚΦΑΣ, ως τίτλος κτήσης μπορεί να θεωρηθεί κάθε έγγραφη συμφωνία, ή υπεύθυνη δήλωση αρκεί να περιέχει όλα τα στοιχεία των συμβαλλομένων και της συναλλαγής. 

Σημειώνεται ότι ο ΚΦΑΣ, όπως εφαρμόστηκε από 1/1/2013, προέβλεπε στο άρθρο 8 την απόδειξη δαπάνης, κατά τα γνωστά. Ωστόσο, από 1/1/2014 το άρθρο 8 καταργήθηκε με τον Ν 4223/2013, ενώ προστέθηκε η φράση: «παροχή υπηρεσιών» στη παράγραφο 5, του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ που σημαίνει ότι ο τίτλος κτήσης καταλαμβάνει και την περίπτωση της καταβολής αμοιβής από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών προς μη υπόχρεο, λόγω παροχής υπηρεσιών από τον δεύτερο προς τον πρώτο.

Στην αγορά αγαθών από ιδιώτη, ή στη λήψη υπηρεσίας από ιδιώτη, μη υπόχρεους σε απεικόνιση συναλλαγών, δεν υπολογίζεται ΦΠΑ, αλλά αναλογικά τέλη χαρτοσήμου (2,4%, αν αγοραστής αγαθών ή λήπτης υπηρεσιών, είναι ΑΕ ή ΕΠΕ και 3,6%, αν αγοραστής ή λήπτης, είναι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο).

Τέλος, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 62 του ΚΦΕ (Ν. 4172/2013), κάθε νομικό πρόσωπο, ή νομική οντότητα, ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και προβαίνει σε πληρωμές, υποχρεούται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Στις πληρωμές που είναι υποκείμενες σε παρακράτηση φόρου, περιλαμβάνονται και οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο. Η παρακράτηση γίνεται με συντελεστή 20%.

Κατά την άποψή μας, αν δεν διευκρινιστεί διαφορετικά από την Φορολογική Διοίκηση, υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος, όταν συντάσσεται τίτλος κτήσης και αφορά σε πληρωμή αμοιβής (ως άνω).



Β. Νομοθεσία

Σχετικές διατάξεις (κωδικοποιημένες, μέχρι τον Ν 4223/2013):
ΚΦΑΣ: Άρθρο 6, παρ. 5

«Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 αποδεικνύουν τις συναλλαγές με τη σύνταξη, εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στις παρ. 14 και 15 αυτού του άρθρου,τίτλου κτήσης στον οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως αναφέρονται στις παρ. 10 και 11 του άρθρου αυτού, για τα αγαθά που αγοράζουν από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. [Όπως στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 6 προστέθηκε η φράση «ή την παροχή υπηρεσιών» με το άρθρο 51 παρ. 3 του Ν 4223/2013, ισχύς από 1.1.2014, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 7 του ιδίου νόμου.
 Προηγουμένως, οι λέξεις «εκδίδουν τιμολόγιο» στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 είχαν αντικατασταθεί από τις λέξεις «αποδεικνύουν τις συναλλαγές με τη σύνταξη, εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στις παρ.14 και 15 αυτού του άρθρου, τίτλου κτήσης στον οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως αναφέρονται στις παρ. 10 και 11 του άρθρου αυτού,» από το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν 4111/2013, ισχύς από 19.11.2012, σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ. 3 του ιδίου νόμου.]

Στην περίπτωση άρνησης από υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή έκδοσης ανακριβούς τιμολογίου το γεγονός γνωστοποιείται άμεσα από τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών στην αρμόδια ΔΟΥ του αντισυμβαλλόμενου σε Κεντρικές Υποδομές».


Πρόσωπα της παρ. 1, του άρθρου 3

Το Δημόσιο, το ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή επιτροπή ή ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο που δεν έχει εγκατάσταση στην Ελλάδα και αποκτά κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου στην ημεδαπή, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί υποχρεούνται μόνο στη λήψη, έκδοση, υποβολή και διαφύλαξη των στοιχείων που ορίζονται ρητά από τον παρόντα νόμο. Τα πρόσωπα αυτά, εκτός από το Δημόσιο, όταν ενεργούν πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που υπάγονται στο φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή στο φόρο εισοδήματος θεωρούνται υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών μόνο για τις δραστηριότητες αυτές και έχουν τις υποχρεώσεις των άρθρων 1 έως 10.


Οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παρ. 14 και 15 του άρθρου 6

14.Το τιμολόγιο εκδίδεται κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών στον παραλήπτη, κατά περίπτωση. Κατ’ εξαίρεση, το τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο σε ένα (1) μήνα από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων. 

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις έκδοσης του τιμολογίου σε χρόνο μεταγενέστερο της παράδοσης ή αποστολής των αγαθών, όταν αυτές αφορούν ενδοκοινοτικές αποστολές ή παραδόσεις αγαθών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν 2859/2000, το τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.
 Στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας το τιμολόγιο εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, εκδίδεται τιμολόγιο κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε.

Πάντως, το τιμολόγιο δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία. Στην περίπτωση εκτέλεσης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων, το τιμολόγιο εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την προσωρινή επιμέτρηση και πάντως μέσα στην ίδια φορολογική περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιμέτρηση.
 Ειδικά σε περίπτωση παροχής σε πελάτη δικαιώματος λήψης υπηρεσιών, για συγκεκριμένο ή μη χρονικό διάστημα, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής, ανεξάρτητα αν αυτή αφορά συγκεκριμένο ή μη πλήθος υπηρεσιών, το τιμολόγιο εκδίδεται κατά το χρόνο που η αμοιβή είναι απαιτητή και ο πελάτης αποκτά το σχετικό δικαίωμα λήψης των υπηρεσιών και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.

15.Εάν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι πρόσωπο της παρ. 1 του άρθρου 3, το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση από τις αρμόδιες αρχές της πώλησης συγγραμμάτων
. Όλα τα φορολογικά στοιχεία του παρόντος άρθρου, τα οποία εκδίδονται στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου, επιτρέπεται να εκδίδονται μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον παραδίδονται μέχρι την ημέρα αυτή, σε αυτόν που αφορούν. 

Ειδικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία του παρόντος άρθρου που εκδίδονται στο τέλος κάθε μήνα, επιτρέπεται να εκδίδονται μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, με εξαίρεση τα τιμολόγια που εκδίδονται στο χρόνο που προβλέπεται από τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παρ. 14, τα οποία επιτρέπεται να εκδίδονται εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου από τον προβλεπόμενο αυτόν χρόνο και με ημερομηνία έκδοσης αυτή της συμπλήρωσης ενός μήνα από την παράδοση ή την αποστολή των αγαθών στον αγοραστή.
ΚΦΑΣ: Άρθρο 3, παρ. 3

«Απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.
 Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται επί ελευθέρων επαγγελματιών, επί υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις κατά ποσοστό τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 ή εξαγωγές ανεξάρτητα από ποσοστό, επί των υπόχρεων στην τήρηση πληροφοριών του άρθρου 4, καθώς και επί προσώπων που επιλέγουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ως και επί επιτηδευματιών που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ή παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων επιτηδευματιών ή μη».
ΚΦΕ: Άρθρο 3, παρ. 21 (Ν 4172/2013)

«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.
 Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους του άρθρου 42 που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή για τα ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να προβλέπεται η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και σε κάθε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή άλλους τίτλους. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι φορολογούμενοι που ασχολούνται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές.

[Όπως πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 21 προστέθηκαν τρία νέα εδάφια με το άρθρο 22 παρ. 6 περ. β’ του Ν 4223/2013, ισχύς από 31.12.2013 σύμφωνα με το άρθρο 59 παρ. 1 του ιδίου νόμου.]

Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του δεύτερου εδαφίου είναι δύο (2) έτη.

[Όπως στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 21 η λέξη «προηγούμενου» αντικαταστάθηκε με τη λέξη «δεύτερου» με το άρθρο 22 παρ. 6 περ. γ’ του Ν 4223/2013, ισχύς από 31.12.2013 σύμφωνα με το άρθρο 59 παρ. 1 του ιδίου νόμου.]».

Από την Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»
 Ακολουθεί υπόδειγμα ΤΙΤΛΟΥ ΚΤΗΣΗΣ
Επωνυμία   Εκδότη:                                                      Α/Α………………..

------------------------------------------                             Ημερομηνία……………............
------------------------------------------                             Τόπος έκδοσης…………………
------------------------------------------

ΤΙΤΛΟΣ ΚΤΗΣΗΣ
(Άρθρο 6, παρ. 6 ΚΦΑΣ, Ν. 4093/2012)

Α.  Περιγραφή των πωλουμένων αγαθών ή των παρεχομένων υπηρεσιών:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
Β. Στοιχεία του προσώπου που δεν είναι υπόχρεο σε έκδοση τιμολογίου:
Όνομα:________________________ Επώνυμο:________________________
Όνομα πατέρα:________________ Όνομά μητέρας:________________________
Α.Φ.Μ.:________________ Δ.Ο.Υ.:____________________ Α.Δ.Τ.:____________
Τόπος κατοικίας:_____________ Οδός:__________ Αριθμός:____ ΤΚ: ________
Τηλέφωνο:________________ E-mail:________________



Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 22 του Ν. 1599/86, δηλώνω ότι:
Δεν είμαι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών του άρθρου 1, του ΚΦΑΣ.
Δεν έχω λάβει αμοιβή για το έτος………..
Δεν πραγματοποιώ συναλλαγές και δεν διενεργώ συστηματικά πράξεις στην Οικονομική Αγορά (Άρθρο 21, παρ. 3 του Ν. 4172/2013).



Γ. Στοιχεία της συναλλαγής:

Συνολική αξία σε €:                                                                               ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Λοιπές επιβαρύνσεις (χαρτόσημο 3,6%):                                              ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Παρακράτηση φόρου:   20%                                                                 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ποσό που καταβάλλεται στον μη υπόχρεο:                                           ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ολογράφως:                                                                                                             ευρώ
Τρόπος καταβολής:       Μετρητοίς:           Τραπεζικό μέσο:


                                     -Ο-                                                                   -Ο-
     Πωλών τα αγαθά ή παρέχων τις υπηρεσίες,                              Εκδότης
          μη υπόχρεος σε έκδοση Τιμολογίου                           του Τίτλου Κτήσης
http://epixeirisi.gr/