Χωρίς βιβλία οι αγρότες, αλλά με ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις

Αγρότες χωρίς... βιβλία αλλά με υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων - εξόδων (!) και ετήσια υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Σε αυτό το εντυπωσιακό φορολογικό καθεστώς κατέληξε χθες η κυβέρνηση, απαλλάσσοντας μεν από την υποχρέωση τήρησης των βιβλίων όλους τους αγρότες, πλην όμως τους υποχρεώνει να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια και να τηρούν στοιχεία εσόδων -εξόδων εφόσον το εισόδημά τους είναι άνω των 15.000 ευρώ. 
Τώρα πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις και θα διαπιστώνεται αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τις παραδοσιακές διευκρινιστικές εγκυκλίους που συνήθως εκδίδονται όταν οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων εκπνέουν.


 Πέραν αυτών και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου, μειώνεται για τους αγρότες η προκαταβολή του φόρου, ενώ απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι νέοι αγρότες αλλά και εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναλυτικότερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, έχουν ως εξής:
- Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Ολοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

- Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

- Ολοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

- Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο.

- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

http://www.kerdos.gr/