Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος για τον ιδιωτικό τομέα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται από ΣΣΕ ή ΔΑ) σε αντίθεση με τον Δημόσιο Τομέα για τον οποίο η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως επίσημη αργία. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα λειτουργήσουν κανονικά και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.
Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που κατά συνήθεια η επιχείρηση την ημέρα αυτή αργεί καταβάλλοντας το ανάλογο ημερομίσθιο. Όσοι ημερομίσθιοι εργαστούν θα λάβουν το κανονικό τους ημερομίσθιο.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό και δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του.

Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Στη περίπτωση αυτή η αργία αυτή εξομοιώνεται ως προς τις συνέπειες και τα αποτελέσματα με την αργία της Κυριακής. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις συμβάσεις αυτές δικαιούνται να μην εργασθούν την ημέρα αυτή λαμβάνοντες οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο , το ημερομίσθιο τους, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, ολόκληρο το μισθό τους.

Όσοι εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, δικαιούνται εκτός των ημερήσιων αποδοχών τους και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται επί του νομίμου ημερομισθίου τους.

Ορισμός της εορτής του Αγίου Πνεύματος ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση, η Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, ορίζεται ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας (όρια του πρώην νομού) Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι οι εξαιρέσεις, που αφορούν τα καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικούς τόπους καθώς και οι περιλαμβανόμενες στα άρθρα 7 και 9 του Β.Δ.748/1966, εξακολουθούν να ισχύουν.

Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr