Γιατί δεν συμφέρει να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση καθυστερημένα

Όλες οι προθεσμίες που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πάνε πίσω.
Με την παράταση στην υποβολή της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, θα καθυστερήσει να βγει το εκκαθαριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς.
Όμως, το εκκαθαριστικό είναι φέτος απαραίτητο για πολλές «δουλειές»:
1.Κάποιοι θέλουν να ενταχθούν σε ρύθμιση για το δάνειό τους
2.Κάποιοι θέλουν να κάνουν αίτηση για να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό εκμετελλευόμενοι το ΕΣΠΑ.
3.Κάποιοι θέλουν να εισπράξουν το επίδομα τέκνων το οποίο όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου όπως αρχικά σχεδιαζόταν (σ.σ για να υποβάλλεις το απαραίτητο έντυπο Α21 πρέπει προηγουμένως να υποβάλλεις το Ε1 το οποίο όμως δεν μπορείς για τους λόγους που αναφέρουμε στη συνέχεια).
4.Όποιοι παραλάβουν το εκκαθαριστικό μετά τον Αύγουστο, θα έχουν μία ή το πολύ δύο διμηνιαίες δόσεις στη διάθεσή τους για να εξοφλήσουν τον φόρο.

Πότε αναμένεται να υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις;
Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Αναμένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα καθώς προς το παρόν η ανταπόκριση από τους φορολογούμενους είναι –χωρίς δική τους ευθύνη- εξαιρετικά μικρή.
•Βεβαιώσεις αποδοχών ακόμη δεν έχουν αποσταλεί από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στους συνταξιούχους.
•Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η αποστολή των κλειδαρίθμων σε όσους δεν έχουν ενώ η παραλαβή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
•Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η εγκύκλιος για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων ενώ η αυτόματη εμφάνισή τους στις φορολογικές δηλώσεις (σ.σ υποτίθεται ότι οι τράπεζες θα στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στους φορολογούμενους), θα γίνει στις 24 Ιουνίου (και μετά).
•Ο όγκος για το Taxisείναι κατά τουλάχιστον 30% περισσότερος σε σχέση με πέρυσι καθώς φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Ε9: Το έντυπο το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2012 αλλά και όσοι έχουν αγροτεμάχια ή εκτός σχεδίου οικόπεδα στο όνομά τους, επρόκειτο να υποβληθεί μέχρι τις 30/06. Ασφαλώς αυτή η προθεσμία δεν πρόκειται να τηρηθεί καθώς ακόμη δεν έχει ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα (και το Ε9 υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω Taxis). Και το Ε9 –το οποίο θα συμπληρώσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες- θα μετατεθεί για το Αύγουστο.
Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δήλωση Ε7 (οριστική δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών) θα πάρει και νέα παράταση έτσι ώστε να υποβληθεί μέχρι τις19 Ιουλίου (αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών). Η σχετική εφαρμογή στο σύστημα Taxis θα ανοίξει μετά τις 24 Ιουνίου. Όσο αργότερα πηγαίνει η δήλωση για τον ΦΜΥ τόσο περισσότερο θα αργήσει να γίνει και η εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών καθώς πρέπει να προηγηθεί ο οριστικός έλεγχος ανάμεσα στα ποσά που αναγράφουν οι δηλώσεις των μισθωτών και σε αυτά που εμφανίζονται στα στοιχεία των επιχειρήσεων.

Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ
«Μέχρι 15.7.2013 έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθαρίστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3296/2004 όπως ισχύουν, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι 31.12.2012.» μας ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών

Ισολογισμοί
Άλλο ένα ...μπάχαλο το οποίο προκλήθηκε λόγω κακού προγραμματισμού. Η επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών χωρίς όμως να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για την ηλεκτρονική υποβολή τους, οδήγησε πολλές εταιρείες στο να απειλούνται με πρόστιμο καθώς θα έχαναν τη σημερινή προθεσμία της 10ηςΙουνίου. Ανακοινώθηκε παράταση. Θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή (αναμένεται και αυτή σήμερα)με την οποία δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι εταιρείες που δεν δημοσίευσαν ισολογισμό μέχρι τις 10/06. Αυτό θα ισχύσει ειδικά για φέτος υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις10/7/2013.

Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων
Το σύστημα, μετά και την νέα παράταση που ανακοινώθηκε, κλείνει στις 17 Ιουνίου.


www.exipno.gr