Σε δύο δόσεις ο Φ.Π.Α. αλλά με 10 ευρώ προκαταβολή - Τι θα περιέχει το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Όχι τρεις αλλά δύο θα είναι οι δόσεις καταβολής του ΦΠΑ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ωστόσο για προκαταβολή θα αρκούν ακόμα και δέκα ευρώ αντί του 40% του ποσού που ισχύει σήμερα.Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται, σύμφωνα με "Τα Νέα", να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την κάλυψη των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Σημειωτέον ότι τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης προέβλεπαν κατάργηση των δόσεων, αλλά τελικά μετά τις αντιδράσεις επήλθε συμβιβασμός στις δύο δόσεις.

Το νομοσχέδιο όμως θα συμπεριλαμβάνει και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και οι οποίες θα ρυθμίζονται. Μεταξύ αυτών:

*Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε 48 δόσεις.

*Την αύξηση του ορίου οφειλών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε φορολογούμενους από τις 5.000 που είναι σήμερα στις 10.000 ευρώ.

*Τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Έτσι θα χαρακτηρίζονται οι οφειλές όταν διαπιστωμένα ο οφειλέτης δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Αυτές θα μπαίνουν στο αρχείο και σε περίπτωση που θα εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον θα ανασύρονται.

*Τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών, έτσι ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες και να μην καταλήγουν όλες στα φορολογικά δικαστήρια.

*Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΓΓ Εσόδων με όλες τις φορολογικές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων.

*Τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% και την παράταση της είσπραξης του μέσω ΔΕΗ έως το τέλος του έτους.

Επίσης θα συμπεριλαμβάνονται σειρά μέτρα για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η ρύθμιση για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια αλλά και οι ρυθμίσεις για την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων απ' το Δημόσιο.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ