Ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο: Απεριόριστες δόσεις για μικρούς οφειλέτες εγγυήσεις από μεγάλους

Στα μέτρα των μικρο - οφειλετών είναι κομμένη και ραμμένη η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αποδέχθηκε το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου που έχει ως βασικό κανόνα την αποπληρωμή των χρεών έως και σε 48 δόσεις.

Όμως για τους φορολογούμενους με χρέη έως 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να υπερβαίνει τις 48 μετά από έγκριση του εφόρου .
Παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης ανά μήνα με στόχο η ρύθμιση να είναι “ελκυστική” για όσους χρωστούν μικροποσά.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου η αποπληρωμή σε περισσότερες από 48 δόσεις μπορεί να ισχύσει υπό προϋποθέσεις και για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει θα πρέπει να έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους ή να είναι άνεργοι

Στις περιπτώσεις αυτές το ύψος της μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη . Η δόση θα αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό του εισοδήματος του.

Με την ρύθμιση αυτή η οποία ονομάζεται “νέα αρχή” το οικονομικό επιτελείο έχει ως στόχο αφενός να διευκολύνει 2.300.000 φορολογούμενους που χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας και αφετέρου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Στον αντίποδα η ρύθμιση είναι αυστηρή για όσους έχουν μεγάλα χρέη.

-Για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

-Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.

Πιο αναλυτικά η “νέα αρχή” θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Τα χρέη του 2013 θα υπαχθούν στην “πάγια ρύθμιση” η οποία προβλέπει εξόφληση τους σε 12 μηνιαίες δόσεις.

-Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους μπουν στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα εφαρμογής της (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έως και τις 30 Ιουνίου) . Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον Ιούλιο οι δόσεις θα μειωθούν σε 47, τον Αύγουστο σε 46 και ούτω καθεξής.

- Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση). Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων. Το ποσοστό μείωσης πέφτει στο 20% αν γίνει χρήση και των 48 δόσεων.

- Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν.

- Το επιτόκιο υπερημερίας είναι 8.75%.

- Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.
http://www.imerisia.gr