Αντιμετώπιση απασχόλησης εργαζομένων κατά την Κυριακή

Σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του Ν.4177/2013, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των ακόλουθων χρονικών περιόδων: α) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, β) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου, γ) το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και δ) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
2) τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και
3) την Κυριακή των Βαΐων.

Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις ανωτέρω Κυριακές, δεν απαιτείται άδεια από το Σ.ΕΠ.Ε.Χωρίς να έχει διατυπωθεί γραπτώς η παραπάνω θέση, το e-forologia επικοινώνησε προφορικά με το Υπουργείο Εργασίας και μας μεταφέρθηκε η άποψη ότι η απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές αυτές αντιμετωπίζονται όπως οι δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων σχετικά.
Επισημαίνεται ότι μοναδική υποχρέωση του εργοδότη είναι η ηλεκτρονική υποβολή της αλλαγής του ωραρίου εργασίας για τη δήλωση της ημέρας αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχολούνται πάνω από 5 ώρες την Κυριακή, δικαιούνται να λάβουν αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας. Στην περίπτωση όμως, των Κυριακών, κατά το διάστημα 18 – 24 Δεκέμβρη, η αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, μπορεί να χορηγηθεί σε άλλη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές που ορίζει ο Ν.4177/2013 (εκπτώσεις), προβλέπεται η δυνατότητα του εργοδότη να χορηγήσει την αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών, αντί της εβδομάδας που έπεται, για λόγους διατήρησης της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τηρουμένου του προγράμματος ημερών εβδομαδιαίας εργασίας.

Όσον αφορά την αμοιβή των Κυριακών:
α) Σε περίπτωση που η επιχείρηση χορηγήσει στον εργαζόμενο την επιπλέον ημέρα ανάπαυσης (με αποδοχές), για την εργασία του την Κυριακή θα λάβει μόνο την προσαύξηση, δηλαδή το 75% του νόμιμου ημερομισθίου.
β) Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί στον εργαζόμενο η ημέρα ανάπαυσης, θα αμειφθεί με το ημερομίσθιο συν την προσαύξηση, δηλαδή με 175% του νόμιμου ημερομισθίου του.

http://www.e-forologia.gr/