Προβλήματα του taxisnet: κανένα δάχτυλο δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια

  Για πολλοστή φορά, σήμερα 19 Ιουλίου 2013 προέκυψε απρογραμμάτιστη, έκτακτη, αδυναμία του Taxisnet. Τα προβλήματα στην πρόσβαση εδώ και καιρό είναι γνωστά, πραγματικά, δυσκολεύουν τη ζωή των λογιστών, παρά τις ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που ήταν πολλά όλο το τελευταίο διάστημα, συνεχίζονται και μετά την «περίφημη» ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ. της 17/7 που ανέφερε με έμφαση «Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον «κατάρρευση» του συστήματος».



Η πραγματικότητα βέβαια είναι γνωστή στον κλάδο των λογιστών και τα μεγάλα, συνεχιζόμενα, εκνευριστικά προβλήματα στην πρόσβαση και λειτουργία στο site της ΓΓΠΣ δεν κρύβονται από μία ανακοίνωση. Είναι μάλλον άσκοπο και βαρετό να απαριθμήσει κανείς ξανά θέματα που έχουν προκύψει και ταλαιπωρούν τους λογιστές στην υποβολή των δηλώσεων (ενδεικτικά μόνο, φόρτωση των στοιχείων των τόκων καθυστερημένα, καθυστερημένες και λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών από το Δημόσιο, καθυστερημένη έκδοση εγκυκλίων).

Είναι όμως επιβεβλημένο, σε μία περίοδο υψηλότατου φόρτου εργασίας με απάνθρωπα ωράρια για τους λογιστές, να υπάρχει το ελάχιστο : ειλικρίνεια ανάμεσα σε Φορολογική Διοίκηση και τους λογιστές. Οι λογιστές δεν ψεύδονται και τα προβλήματα του Taxisnet είναι υπερβολικά μεγάλα για να καλυφθούν πίσω από μία ανακοίνωση που εκθέτει πρώτα απ’ όλα τους συντάκτες της.

 Είναι διαφορετικό να πει κανείς πως λόγω υστέρησης εσόδων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν οι λογιστές για την διεκπεραίωση και υποβολή των δηλώσεων, από την απέλπιδα προσπάθεια κάλυψης της πραγματικότητας με ανακοινώσεις που απευθύνονται στο μέσο πολίτη, μη εξοικειωμένο χρήστη των υπηρεσιών του Taxisnet.

 Το αν θα γινόταν αποδεκτή αυτή η θέση είναι ένα άλλο θέμα, αλλά τουλάχιστον θα ήταν μια ειλικρινής και τίμια τοποθέτηση, βασικό στοιχείο για κάθε συνεργασία, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών και οι λογιστές είναι συνεργάτες, είτε το λέμε είτε όχι, είτε το παραδέχονται στην Καραγεώργη Σερβίας, είτε όχι.
 

Νικόλαος Παπαγιάννης, οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικούEpsilon7

http://www.e-forologia.gr