Όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων

Όλα τα πρόστιμα που επιβαρύνουν τους παραβάτες για τη μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη παραστατικών που αφορούν συναλλαγές, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, περιλαμβάνονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ανακριβή στοιχεία και μη έκδοση παραστατικών

Τα πρόστιμα ισχύουν για παραβάσεις από τις 7 Ιουνίου του 2017 και ύστερα. Σε αυτή την περίπτωση, για παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη έκδοση παραστατικών, την ανακριβή έκδοση ή τη λήψη ανακριβών στοιχείων για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι 500 ή 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό εξαρτάται από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών στοιχείων αντίστοιχα, και ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξάρτητα από τα παραστατικά που δεν έχουν εκδοθεί.


Περιπτώσεις διακίνησης αποθεμάτων χωρίς παραστατικό

Επίσης, για παραβάσεις που φορούν στη διακίνηση αποθεμάτων χωρίς παραστατικά, το πρόστιμο είναι και πάλι 500 ή 1.000 ευρώ, ποσό το οποίο εξαρτάται και πάλι από το εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία αντίστοιχα και ανεξάρτητα από τον αριθμό των παραστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα φορολογικά στοιχεία, αξίας 500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από αυτούς που τα λαμβάνουν, αγοραστές αγαθών ή υπηρεσιών, μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με επιταγές. Εάν κάποιος προβεί σε εξόφληση με μετρητά, το πρόστιμο που επιβάλλεται για  κάθε παράβαση, είναι 20 ευρώ.

Τι ισχύει για περιπτώσεις παραποίησης Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ)

Εάν κάποιος παραποιήσει ή επέμβει στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τα εξής:

·         5.000 ευρώ εάν υπαίτιος είναι ο κάτοχος ή ο χρήστης της ταμειακής
·         10.000 ευρώ, εάν υπεύθυνη για την παράβαση είναι η επιχείρηση που μεταπωλεί την ταμειακή ή αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη
·         20.000 όταν υπεύθυνη για την παράβαση, είναι η επιχείριση που έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή, για το hardware και software της συσκευής.

Πρόστιμο για τη μη χρήση εγκεκριμένου φορολογικού μηχανισμού

Το πρόστιμο για παραβάσεις που σχετίζονται με τη χρήση παραστατικών λιανικής πώλησης, χωρίς να χρησιμοποιείται εγκεκριμένος φορολογικός μηχανισμός, καθώς και η έκδοσή τους από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό, από 1 Ιανουαρίου του 2016 και ύστερα, ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά έλεγχο.

Μοντέλο ελέγχου εισροών – εκροών

Για παραβάσεις που σχετίζονται με την έκδοση αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου εισροών – εκροών, χωρίς να χρησιμοποιείται εγκεκριμένος μηχανισμός σήμανσης, από 1η Ιανουαρίου του 2016 και μετά, το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά έλεγχο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παραβάσεων.

Άλλες περιπτώσεις παραβάσεων

-Εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ):  πρόστιμο 100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για καταστάσεις από 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά, οπότε και η υποχρέωση είναι τριμηνιαία, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή τριμήνου.

-Μη διαφύλαξη χρησιμοποιηθέντων βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρο 13 ν. 4174/2013: πρόστιμο 2.500 ευρώ

Σημειώνεται ότι η απώλεια ή μη διαφύλαξη των μη χρησιμοποιηθέντων βιβλίων, δεν αποτελεί φορολογική παράβαση, εκτός εάν αποδειχθεί η χρήση τους.

-Μη τήρηση βιβλίων, τήρηση βιβλίων μικρότερης κατηγορίας από αυτή που προβλέπεται, μη διαφύλαξη λογιστικών αρχείων, μη διαφύλαξη των ΦΗΜ και των αρχείων των ΦΗΜ: Πρόστιμο 2.500 ευρώ ανά έλεγχο.

http://www.forologikanea.gr/