Οι τροποποιήσεις που επήλθαν στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων (ΜΥΦ) με την ΠΟΛ. 1051/2016

Με την εγκύκλιο διαταγή με αριθμό ΠΟΛ. 1022/31.1.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε., είχαν δοθεί οδηγίες σχετικά με την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών

. Ήδη με την ΠΟΛ. 1051/28.4.2016 επήλθαν τροποποιήσεις στην προαναφερόμενη εγκύκλιο και συγκεκριμένα:

Ως προς το χρόνο υποβολής και ειδικά οι καταστάσεις που αφορούν :

α) τους εκδότες, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.,

β) τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν:

βα) διπλογραφικά βιβλία,

ββ) απλογραφικά βιβλία,

γ) τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.

δ) τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, με βάση σχετικές διατάξεις.

Οι καταστάσεις των ανωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. Οι καταστάσεις της ανωτέρω περίπτωσης δ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1022/2014 όπως αυτή κωδικοποιήθηκε από την ΠΟΛ.1240/2015 «Για το ημερολογιακό έτος 2015, οι καταστάσεις των ως άνω περιπτώσεων υποβάλλονται μέχρι και 30/09/2016».
Τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 6 και συγκεκριμένα η φράση «Ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι και 22/02/2016», συμπληρώνεται περαιτέρω με τη φράση «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.»
Προστίθεται περαιτέρω παράγραφος στο άρθρο 6 της ΠΟΛ. 1022/2014εγκυκλίου διαταγής σχετικά με τις διορθώσεις των αποκλίσεων και συγκεκριμένα «Για τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, για τηδιόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.»
https://www.e-forologia.gr/