Οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015

Καταρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται υποχρέωση αναγραφής ποσού αποδείξεων στον κωδικό 049 του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1 (ο οποίος θα πρέπει να είναι ανενεργός, όταν «ανοίξει» το σύστημα), για τον απλούστατο λόγο ότι η σχετική διάταξη της παραγράφου 24 του άρθρου 72 του ΚΦΕ, είχε ισχύ αποκλειστικά για το φορολογικό έτος 2014 και (για άγνωστη αιτία) δεν ανανεώθηκε ως προς το φορολογικό έτος 2015.
 Η διάταξη αφορούσε την θεμελίωση του αφορολόγητου ποσού των 9.545,45 ευρώ (2.100,00 / 0,22) μόνο για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Σημειωτέον ότι το άρθρο 16 του ΚΦΕ, το οποίο ορίζει την μείωση του φόρου εισοδήματος (από μισθωτή εργασία και συντάξεις) που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 (κλίμακα), δεν περιλαμβάνει την συνδρομή της προϋπόθεσης αναγραφής ή προσκόμισης αποδείξεων.

 Συνεπώς, ισχύει αυτούσια η διάταξη, ότι το ποσό του φόρου της κλίμακας του άρθρου 15 μειώνεται κατά 2.100  ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.100 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου, ενώ για  φορολογητέο εισόδημα το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ, επέρχεται μείωση κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος (δείτε σχετικά παραδείγματα για την αναλογική μείωση, στο site: www.epixeirisi.gr).  
Η διευκρίνιση αυτή καθίσταται αναγκαία, επειδή ακούγονται διάφορες ερμηνείες από τα μέσα ενημέρωσης που ενδεχομένως παραπλανούν τους φορολογούμενους. Ωστόσο, διαφορετική είναι η περίπτωση κατά την οποία ορίζεται ότι υπάρχει η υποχρέωση διατήρησης των αποδείξεων που ήδη έχουν δηλώσει ότι κατέχουν οι φορολογούμενοι, σε παρελθόντα έτη, και της πιθανής προσκόμισής τους, αν αυτό ζητηθεί.
Για το τρέχον φορολογικό έτος 2016, αναμένεται σχετική ρύθμιση, η οποία ασφαλώς  θα συνδεθεί με την εξόφληση των αποδείξεων λιανικής αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ώστε να προκύψει κάτι θετικό, σχετικά με την φοροδιαφυγή, τόσο του ΦΠΑ, αλλά και του εισοδήματος που μοιραία αποκρύπτεται, αν δεν εκδοθούν τα παραστατικά. Παρεμπιπτόντως, σημειώνουμε ότι η έκφραση«πλαστικό χρήμα» είναι τελείως ατυχής, αφού δεν πρόκειται για άλλη μορφή χρήματος, αλλά αποκλειστικά για το χρήμα που υπάρχει ήδη στην οικονομία και κινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε αυτό είναι αποταμιευμένο (χρεωστική κάρτα), είτε είναι δανειζόμενο (πιστωτική κάρτα).
Ακολούθως, ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα μέχρι την διάνοιξη του συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αφορούν:
1. Στο τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015, σχετικώς με περιπτώσεις που αναφέρονται σε αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες (τεκμήρια διαβίωσης), υπόχρεων που ήταν είτε άνεργοι, είτε υποχρεώνονται να δηλώσουν εισοδήματα από τόκους, κατά κανόνα χαμηλά και χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον.
Αναμένεται η λύση που είχε δοθεί πέρυσι.
2. Διευκρινίσεις ως προς την υποβολή φορολογικής δήλωσης μερών (υπόχρεων) του συμφώνου συμβίωσης, υπό την έννοια ότι δεν έχει γίνει νομοτεχνική προσαρμογή των σχετικών διατάξεων του ΚΦΕ, ώστε να επέρχεται εξομοίωση, σε φορολογικό επίπεδο, του υπόχρεου και της συζύγου. Κοντολογίς, ποιο από τα δύο μέρη (ομόφυλα) θα «αναλάβει» τον ρόλο του υπόχρεου και ποιο θα «παίξει» τον ρόλο της συζύγου (πάντα βέβαια για σκοπούς φορολογίας).
3. Το ζήτημα της εξόφλησης του φόρου, σχετικώς με την ύπαρξη περισσότερων δόσεων, αλλά πάντα εντός του τρέχοντος έτους, ώστε να διευκολύνεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
4. Το θέμα των νέων συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς, ενώ το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των «θεσμών» (πλέον, κουαρτέτου, όχι τρόικας), ορίζει ότι ο συντελεστής 11% για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί σε 15% και θα υπάρξουν δύο ακόμη κλιμάκια, ήτοι από 12.000,01 μέχρι 40.000 ευρώ με συντελεστή 35% και για το υπερβάλλον ο συντελεστής φορολόγησης να είναι 40%. Η αναδρομική αυτή φορολόγηση, εμφανίζεται καταρχήν να είναι συνταγματικώς ορθή, πλην όμως θα προκαλέσει δυσφορία και πρόσθετα βάρη στους φορολογούμενους.
Συμβουλή προς τους φορολογούμενους, να ελέγξουν όλα τα ποσά που έχουν μεταφερθεί με ηλεκτρονικό τρόπο στην φορολογική τους δήλωση για την αποφυγή λαθών ή παραλείψεων.
http://epixeirisi.gr/