Διευκρινίσεις για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων

Με την με αριθμό ΠΟΛ. 1045/10.2.2015 εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φυσικών και νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων. Η εγκύκλιος αποτελεί συνέχει της προϋφιστάμενης ΠΟΛ. 1084/24.3.2014 εγκυκλίου διαταγής.

Με την νέα εγκύκλιο καθορίζονται διαδικασίες σχετικά:

· Με τη δήλωση παύσης δραστηριότητας και έναρξης εργασιών σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής επιχείρησης

· Με την λύση, θέση σε εκκαθάριση και διακοπή εργασιών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τις υποχρεώσεις αυτών σχετικά με τη διαγραφή τους από το Γ.Ε.ΜΗ.

· Για τη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε περίπτωση καταχώρησης σε άλλο μητρώο εκτός Γ.Ε.ΜΗ. (πχ. ναυτικές εταιρείες)

· Σε περιπτώσεις διακοπής εργασιών από επιχειρήσεις που μετασχηματίσθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του Ν. 2166/1993

· Την ακύρωση των θεωρηθέντων φορολογικών στοιχείων

Στην εγκύκλιο επαναλαμβάνεται για ακόμα μία φορά πως η ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών ή η μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των ανωτέρω φυσικών και νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, δεν αποτελεί κώλυμα διακοπής των εργασιών τους στο Υποσύστημα Μητρώου των Δ.Ο.Υ.

Δείτε την ΠΟΛ.1045/2015 στην online τράπεζα.

http://www.e-forologia.gr/