Φορολογικό έτος 2015 : Πως θα φορολογηθούμε ? (2ο Μέρος : Μισθωτοί-Συνταξιούχοι)

Αρχικά να επισημάνουμε ότι θα αναφερθούμε μόνο στο Φορολογικό έτος 2015 (01/01-31/12/2015) που λήγει και συγκεκριμένα στη φορολόγηση Μισθωτών και Συνταξιούχων και όχι στα εισοδήματα (Μπλοκάκια , Αμοιβές διαχειριστών εταιρειών κλπ) που θα φορολογηθούν με τη Κλίμακα Μισθωτών και Συνταξιούχων (Άρθρο 15 του Ν.4172/2013).
Σε επόμενο Άρθρο μας θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις αυτές.
Με το «γράμμα του Νόμου λοιπόν , ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θεωρούνται τα εξής:

α) ημερομίσθιο, μισθός, επίδομα αδείας, επίδομα ασθενείας, επίδομα εορτών, αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, αμοιβές, προμήθειες, επιμίσθια και φιλοδωρήματα,
β) επιδόματα περιλαμβανομένων του επιδόματος κόστους διαβίωσης, του επιδόματος ενοικίου, της αποζημίωσης εξόδων φιλοξενίας ή ταξιδιού,
γ) αποζημίωση εξόδων στα οποία έχει υποβληθεί ο εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο του εργαζομένου,
δ) παροχή οποιασδήποτε μορφής που λαμβάνει ο εργαζόμενος πριν την έναρξη της εργασιακής σχέσης,
ε) αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης,
στ) συντάξεις που χορηγούνται από κύριο και επικουρικό φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, καθώς και από επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο,
ζ) το ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικής παροχής στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,
η) κάθε άλλη παροχή που εισπράττεται έναντι υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

Οι φορολογικές δηλώσεις Μισθωτών και Συνταξιούχων  , θα υποβληθούν και φέτος  μόνο ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις τους πάλι -εκτός απροόπτου- θα είναι προσυμπληρωμένες από τις υπηρεσίες του Δημοσίου για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και από τους Λογιστές κάθε επιχείρησης για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα.

          1.Η Κλίμακα Φορολόγησης  

aloniatis12a
Ο φόρος που θα προκύπτει με βάση τη παραπάνω  κλίμακα μειώνεται:
α) Για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ, για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Παράδειγμα
1. Μισθωτός με καθαρό εισόδημα 17.000 €  με βάση τη κλίμακα ο φόρος του είναι : 3.740 €
Η μείωση του φόρου του είναι 2.100 € , άρα ο τελικός του φόρος είναι : 1.640 €
2. Μισθωτός με καθαρό εισόδημα 23.000 €  με βάση τη κλίμακα ο φόρος του είναι : 5.060 €
Η μείωση του φόρου του είναι 1.900 € , άρα ο τελικός του φόρος είναι : 3.160 € (Το εισόδημα του είναι άνω των 21.000 € και η μείωση του για τα 2.000 € πάνω από το όριο αυτό είναι ανά 1.000 € – 100 € ήτοι 2.100 -100 – 100 = 1.900 €)
3. Μισθωτός με καθαρό εισόδημα 42.000 €  με βάση τη κλίμακα ο φόρος του είναι : 10.940 €
Δεν έχει  μείωση φόρου του γιατί εξαντλήθηκαν τα 2.100 € , άρα ο τελικός του φόρος είναι : 10.940 €
Πρακτικά φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 €.
Επίσης  για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας  αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.
Η διάταξη αυτή ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

           2. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Η κλίμακα με βάση το Ν. 4334/16-07-2014 καθορίστηκε ως εξής :
ΕΙΣΟΔΗΜΑΠΟΣΟΣΤΟ
Εισόδημα απόΕισόδημα έως
0,0012.0000%
12.00120.0000,7%
20.00130.0001,4%
30.00150.0002%
50.001100.0004%
100.001500.0006%
500.0018%
Πρόεδρος Δημοκρατίας , Υπουργοί, Βουλευτές, ΓΓ υπουργείων κ.λπ. εφόσον οι αποδοχές είναι ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου8%

              3. Οι Αποδείξεις 

Στο θέμα αυτό τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη συζήτηση και μέχρι σήμερα τα δεδομένα που έχουμε με βάση το Νόμο και τις δηλώσεις του ιθυνόντων του Υπουργείου Οικονομικών , αποτελούν τη ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά.
Φέτος λοιπόν ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ οι λεγόμενες γενικές αποδείξεις που έδιναν το δικαίωμα χρήσης του αφορολόγητου Μισθωτών και Συνταξιούχων και δικαιολογούσαν την έκπτωση του φόρου των 2.100€ με αναλογία βέβαια σε μεγαλύτερα εισοδήματα από 21.000€.
Έτσι το αφορολόγητο και η έκπτωση φόρου για Μισθωτούς & Συνταξιούχους συνεχίζει να ισχύει , χωρίς -εκτός απροόπτου- τη συλλογή και τη δήλωση των Αποδείξεων όπως πέρυσι , που αφορούσαν το 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Μπορείτε εδώ να διαβάσετε για το θέμα αυτό , το σχετικά πρόσφατο Άρθρο μας

               4. Οι Φοροαπαλλαγές

Το ποσό του φόρου που προκύπτει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μειώνεται κατά ποσοστό 10% για κάθε ποσό που κατέβαλλαν , ισχύει και για φέτος ως εξής :
Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
Των χρηματικών ποσών άνω των 100 ευρώ που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς:
  • Τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Ορους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα δημοτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που διέπονται από το Ν. 1514/1985 (Φ.Ε.Κ. 13/Α”) και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς.
Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών.
Τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχτεί για τον σκοπό αυτόν σε πιστωτικό ίδρυμα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα.
Το γραμμάτιο είσπραξης του πιστωτικού ιδρύματος που εκδίδεται πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού, κατά περίπτωση.
Της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ προβλέπεται για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του:
α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,
β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,
γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

             5. Η Υποβολή Της Δήλωσης

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ” όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.Άρα οι δηλώσεις θα υποβληθούν για το 2016 μέχρι τη 30η Απριλίου 2016.
Τέλος τα παραπάνω , θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά , ισχύουν αυτή τη στιγμή …
Το 3ο μέρος της παρουσίασης θα αφορά τα εισοδήματα άλλων κατηγοριών (Εισοδήματα από ενοίκια , Κεφάλαιο κά) 
http://foroline.gr/