Μέχρι αύριο 16 Οκτωβρίου η μεταβολή στο μητρώο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Μετά την ψήφιση του N.4336/2015 μεταβλήθηκε το ισχύον μέχρι και πριν το καλοκαίρι καθεστώς ΦΠΑ στην εκπαίδευση και πλέον οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν ανήκουν στις απαλλασσόμενες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του κώδικα ΦΠΑ, η οποία αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1β της υποπαρ. Δ2 της παρ. Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015, απαλλάσσεται από το φόρο μόνο η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται απόοργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Προϋποθέσεις απαλλαγής ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς εφόσον οι εν λόγω οργανισμοί πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,

iii. οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,

iv. η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την προσχολική εκπαίδευση.

Η ισχύς των διατάξεων της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ αρχίζει από 20 Ιουλίου 2015.

Στο θέμα αυτό μετά από συνεχόμενες παρατάσεις, παλινωδίες, αντικρουόμενες δηλώσεις και δελτία τύπου, έχουν δημιουργηθεί ασάφειες και παρερμηνείες. Κατ’ αρχάς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, όπως λανθασμένα δημοσιεύτηκε σε κάποια μέσα. Δόθηκαν παρατάσεις για τις υποχρεώσεις μεταβολής στο κανονικό καθεστώς, έκδοση συμπληρωματικών στοιχείων και απόδοση του φόρου, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος.

Δήλωση μεταβολής στο κανονικό καθεστώς

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1199/2015 για λόγους χρηστής διοίκησης και για την ομαλή προσαρμογή των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης οι οποίες δεν απαλλάσσονται βάσει της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) , όπως ισχύει από 20.07.2015, η δήλωση μεταβολών για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των ανωτέρω προσώπων υποβάλλεταιμέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2015 χωρίς κυρώσεις. Στο αρχικό κείμενο του Νόμου προβλεπόταν ότι η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του Ν.4336/2015.

Έκδοση συμπληρωματικών στοιχείων

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/2015 τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 της «ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ2» της «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 , εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.

Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση Φ.Π.Α. που αφορά τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας νόμιμα οφείλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κώδικα Φ.Π.Α. καθώς και τα αναφερόμενα στην ανωτέρω διάταξη του Ν.4336/2015.

Οι ανωτέρω εκπρόθεσμες δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμίαχωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων. Στο αρχικό κείμενο του Νόμου προβλεπόταν ότι στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Παράδειγμα

Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, που τηρεί πλήρη λογιστικά πρότυπα, εξέδωσε φορολογικό στοιχείο για εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις 28 Ιουλίου 2015 χωρίς ΦΠΑ. Το συμπληρωματικό φορολογικό στοιχείο εκδίδεται στις 21 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση αυτή, το συμπληρωματικό αυτό στοιχείο καταχωρείται στη δήλωση ΦΠΑ του Ιουλίου, η αντίστοιχη τροποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί εντύπως στη Δ.Ο.Υ. το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Εν κατακλείδι:

-η δήλωση για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται μέχρι 16/10/2015

-τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή ΦΠΑ εκδίδονται μέχρι και 23/10/2015

http://www.e-forologia.gr/