Συμπληρωματικές Α.Π.Δ. για το ΤΑ.Π.Ι.Τ.

Είναι πασιφανές ότι η έννοια του χρόνου στο μυαλό των διοικούντων του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφαλίσεως μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει ο χρόνος μέσα στον οποίο το Ίδρυμα υποχρεούται να εκδώσει και να κοινοποιήσει εγκυκλίους ή αποφάσεις και ο χρόνος που προβλέπεται βάσει της νομοθεσίας του για να υποβάλλουν οι εργοδότες τα διάφορα στοιχεία που απαιτούνται.

 Η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις και δεν συμπίπτει ποτέ με τις γνωστές παραδοχές μέτρησης του χρόνου παγκοσμίως. Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να οδηγηθεί εύκολα ο καθένας αν ανατρέξει σε όλες τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις του Ι.Κ.Α. που κοινοποιούνται διαχρονικά.

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. όταν πρόκειται να εκδώσει κάποια σημαντική απόφαση μπορεί να το πράξει ακόμη και σχεδόν ένα χρόνο μετά, χωρίς ωστόσο να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος σταμάτα να κυλά για το φίλτατο Ίδρυμα. Η κωλυσιεργία των ιθυνόντων δεν τιμωρείται, ούτε υπάρχουν πειθαρχικές ποινές ή πρόστιμα σε όσους ευθύνονται για την καθυστέρηση κοινοποίησης ορισμένων αποφάσεων που έχουν αντίκτυπο σε χιλιάδες εργοδότες και λογιστές. 

Όμως, απ΄την άλλη το ίδιο το Ίδρυμα απαιτεί να τηρούνται οι ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει μέσα από τις αποφάσεις που δημοσιεύονται ακόμη και ένα χρόνο μετά, αλλιώς ο πέλεκυς των προστίμων θα πέσει στα κεφάλια των εργοδοτών.


Με την εγκύκλιο αρ. 63/28.11.2014 "Ένταξη από 1/12/2013 των ασφαλισμένων του ΤΑ.Π.Ι.Τ. στην Α.Π.Δ. του Ο.Π.Σ. / Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. - Απεικόνιση ασφαλιστικών στοιχείων στην Α.Π.Δ. μέσω του Ο.Π.Σ. / Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΤΑ.Π.Ι.Τ. - Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν", που κοινοποιήθηκε ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφιση του ν. 4225/2014 (σ.σ. ο νόμος ψηφίστηκε 7.1.2014 και η αρχική εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. ήταν η αρ. 7/15.1.2014), δόθηκαν οι οδηγίες για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων:


Συμπληρωματική Α.Π.Δ. για μισθολογική περίοδο 12/2013 έως 12/2014.

Για την απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των εργαζομένων (για τον κλάδο ασφάλισης υπέρ Τ.Α.Π.Ι.Τ.), δίνεται η δυνατότητα υποβολής Συμπληρωματικής (04) Α.Π.Δ. ανά μισθολογική περίοδο, συγκεκριμένα 12/2013 έως 12/2014 χωρίς την επιβολή κυρώσεων (Π.Ε.Π.Ε.Ε. από εκπρόθεσμη υποβολή), εφόσον υποβληθούν έως 28/2/2015.

Για τις εν λόγω συμπληρωματικές Α.Π.Δ. παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τους μέσω διαδικτύου μέχρι την ανωτέρω τασσόμενη ημερομηνία, διευκρινίζεται όμως ότι συμπληρωματικές (04) Α.Π.Δ. γίνονται αποδεκτές μέσω διαδικτύου εφόσον έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, μόνο για την απεικόνιση των εισφορών υπέρ ΤΑ.Π.Ι.Τ. και τους ανωτέρω περιγραφόμενους Κ.Α.Δ. και Κ.Π.Κ.

Μετά την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλλονται στο αρμόδιο Υποκ/μα ελέγχου και θα θεωρούνται εκπρόθεσμες.



Δηλαδή, οι εργοδότες έπρεπε να μελετήσουν, να κατανοήσουν την ανωτέρω εγκύκλιο και να λύσουν τις όποιες απορίες τους μέσα σε τρεις μήνες και ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έπρεπε να προσαρμόσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα μηχανογραφικά τους συστήματα για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Σήμερα, μία μέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ανωτέρω συμπληρωματικών δηλώσεων, το Ι.Κ.Α. με σχετικό δελτίο τύπου μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα:


Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι για τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων με υποχρέωση υποβολής (συμπληρωματικών) Α.Π.Δ. για εισφορές υπέρ ΤΑ.Π.Ι.Τ., μισθολογικών περιόδων Δεκεμβρίου 2013 και εφεξής και μόνο για τους ασφαλισμένους για τους οποίους δεν έχει αποδοθεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ορθός χαρακτηρισμός στην κατηγορία, νέος/παλιός ασφαλισμένος, δίνεται η δυνατότητα, μόνο για τους εν λόγω ασφαλισμένους να υποβληθούν αντίστοιχες συμπληρωματικές Α.Π.Δ ανά μισθολογική περίοδο στο αρμόδιο Υποκατάστημα της έδρας του εργοδότη, με μαγνητικό μέσο χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως 30/04/2015.

Επισημαίνεται ότι για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (ΤΑ.Π.Ι.Τ.) που δεν παρουσιάζουν την ανωτέρω διαφοροποίηση (ανάγκη μεταβολής στο Μητρώο Ασφαλισμένων), οι συμπληρωματικές Α.Π.Δ θα πρέπει να υποβληθούν εντός της τασσόμενης ημερομηνίας από την σχετική εγκύκλιο 63/14 (έως 28/02/2015).


Κατά την άποψή μου θεωρώ ότι τέτοια δελτία τύπου είναι απαράδεκτα και προσβάλλουν την νοημοσύνη όλων μας. Είναι αδιανόητο να τίθενται τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής για τόσο σημαντικά θέματα όταν μάλιστα το ίδιο το Ι.Κ.Α. καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο να μας ενημερώσει με τις απαραίτητες οδηγίες. Ταυτόχρονα, είναι τραγικό να κοινοποιείται ένα δελτίο τύπου μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής και μάλιστα με τέτοιο περιεχόμενο. Για μία ακόμη φορά η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. έδειξε το κακό της πρόσωπο, αγνόησε επιδεικτικά τις δεκάδες ανακοινώσεις των συλλόγων μας απ΄ όλη την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης και οδήγησε χιλιάδες συναδέλφους σε απόγνωση!

Η αδιάλλακτη στάση της Διοίκησης αναφορικά με το θέμα αυτό δεν βρίσκει έρεισμα στην έννοια της χρηστής διοίκησης, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι 30.4.2015 για όλες τις περιπτώσεις συμπληρωματικών Α.Π.Δ. για το ΤΑ.Π.Ι.Τ. Πρέπει άμεσα να υπάρξει επίσημη θέση της Διοίκησης του Ιδρύματος προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις των συναδέλφων.Επιτέλους ο εμπαιγμός ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου πρέπει να πάψει.
http://www.taxheaven.gr/