Εξαιρούνται μη ληξιπρόθεσμος φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Δεν θα εντάσσονται στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, οι οφειλές που βεβαιώθηκαν προ της 1η Οκτωβρίου 2014 αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει εκ των υστέρων τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε στο νόμο.

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να διακανονίζονται με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι 1η-10-2014 οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και οι βεβαιωμένες μέχρι 1η-10-2014 αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, με εξαίρεση τις εναπομείνασες 4 δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την εναπομείνασα δόση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014.

Επίσης, με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί δεν θα μπορούν να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση ούτε η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ εφόσον έμεινε απλήρωτη μέχρι τις 30-10-2014 και έγινε ληξιπρόθεσμη.

Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι στις 72-100 δόσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που βεβαιώθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου αλλά δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες, η κυβέρνηση θα αλλάξει τη σχετική διάταξη, έτσι ώστε να μην περιληφθούν στη ρύθμιση οι επόμενες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ .


Το υπουργείο Οικονομικών αρχικά ανακοίνωσε ότι οι οφειλές από ΕΝΦΙΑ που δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να ρυθμιστούν με 12024 δόσεις, παρόλο που αρχικά η εγκύκλιος προέβλεπε 72-100 δόσεις για το σύνολο του ΕΝΦΙΑ αφού έχει βεβαιωθεί από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.


Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι θα εξαιρεθούν όλες οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς θα αφαιρεθεί συνολικά η διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα ρύθμισης για οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014, αλλά δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
http://www.money-money.gr/