Έρχεται κούρεμα φορο-προστίμων

Εξοντωτικά θεωρούν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών τα φορολογικά πρόστιμα που άρχισαν να επιβάλλονται από την αρχή του έτους και πέρασαν πέρυσι δια πυρός και σιδήρου από τη Βουλή. Την ίδια ώρα η γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να χαλαρώσει τη στάση της και έναντι των φορολογούμενων που χρωστούν μικρά ποσά στο δημόσιο με παράλληλη σκλήρυνση της στάση για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Τη μείωση των φορολογικών προστίμων που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί απαραίτητη η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με συνεργάτες της έχουν ήδη γίνει σχετικές εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματέως βρίσκονται τόσο τα πρόστιμα για την καθυστέρηση της πληρωμής φόρων όσο και αυτά που αφορούν στη καθυστέρηση στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων.

Αν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει να εξοφλήσει έναν φόρο για δυο μήνες του επιβάλλεται πρόστιμο 10%. Για 12 μήνες επιβάλλεται πρόστιμο 20% και για 24 μήνες 30%. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αφήνει απλήρωτο ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ θα του επιβληθεί μετά από δυο μήνες πρόστιμο 100 ευρώ, μετά από 12 μήνες 200 και μετά από 24 μήνες 300 ευρώ.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους καθυστερήσουν να αποδώσουν φόρο που παρακράτησαν όπως είναι Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ. Ακόμη και για μια ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή της σχετικής δήλωσης και της πληρωμής του φόρου επιβάλλεται πρόστιμο 100%. Από τη ΓΓΔΕ θεωρείται εξοντωτικό και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο επιβάλλεται ακόμη και για μια ημέρα καθυστέρησης και να τιμωρείται ακόμη και το ανθρώπινο λάθος ή μια αντικειμενική αδυναμία υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σε ότι αφορά στα χρέη προς την εφορία, η ΓΓΔΕ πρόκειται να δείξει επιείκια σε όσους χρωστούν μικρά ποσά. Η επιείκεια θα δοθεί μέσω της καθυστέρησης ενεργοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ενώ δεν θα γίνει το ίδιο για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό της σκλύρυνσης της στάσης της ΓΓΔΕ για αυτούς τους οφειλέτες είναι η δημοσιοποίηση των πλειστηριασμών για χρέη πάνω από αυτό το ποσό μέσω της ιστοσελίδας της γραμματείας (www.publicrevenue.gr).

Τι έρχεται στον ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, πηγές της ΓΓΔΕ, σημειώνουν ότι οι νέες εκκαθαρίσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, είναι πολύτεκνοι ή ανάπηροι καθώς και για όσους έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα πρόκειται να γίνουν εντός του Οκτωβρίου. Η εκκαθάριση θα γίνει αυτόματα με βάση στοιχεία που διαθέτει ήδη η ΓΓΔΕ (εισόδημα, Ε9) ενώ δεν αποκλείεται τελικά πολλοί φορολογούμενοι να χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία για να υποβάλλουν δικαιολογητικά.

Πηγή:www.capital.gr