Τα πληροφοριακά στοιχεία της φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1, πίνακας 2)


Συνήθως «προσπερνάμε» με σχετική ευκολία τον πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (Ε1). Ωστόσο, ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία που σχετίζονται με την σωστή εκκαθάριση των εισοδημάτων και καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το ύψος του φόρου.


 Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών στον πίνακα αυτόν είναι συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως απαραίτητες για τον σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Επισημαίνεται ότι οι ενδείξεις του πίνακα συμπληρώνονται μόνο σε καταφατική περίπτωση, οπότε ο φορολογούμενος επιλέγει το "X", πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" (λεκτικό μέρος).

Ας δούμε τον συσχετισμό κάθε ερωτήματος του ως άνω πίνακα, με την σχετική διάταξη, ώστε να είναι διακριτή η ωφέλεια που ενδεχομένως προκύπτει για τον υπόχρεο ή την σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη, κατά περίπτωση (η αναφορά γίνεται στον Ν 2238/1994):



1. Είστε νέος φορολογούμενος (υποβάλλετε δήλωση για πρώτη φορά);

[άρθρο 9, παρ. 1, περ. β’].

2. Είστε κάτοικος εξωτερικού και υποχρεούσθε να υποβάλλετε φορολογική δήλωσηστην Ελλάδα;

[άρθρο 9, παρ. 11].

3. Εξαιρείσθε από την προσκόμιση αποδείξεων; [τελευταίο εδάφιο της περ. β, παρ. 2, άρθρου 9: «Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.»].

4. Υποβάλλεται η δήλωση από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυητή, προσωρινό διαχειριστή ή σύνδικο πτώχευσης;

[άρθρο 61, παρ. 3, περ. α].

5. Υποβάλλεται η δήλωση από επίτροπο, κηδεμόνα ανηλίκου ή δικαστικό συμπαραστάτη;

[άρθρο 61, παρ. 3, περ. β].

6. Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε; [άρθρο 61, παρ. 3, περ. γ’. Εξαιρετικά, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικώς χειρόγραφα στην καθ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση των αποβιωσάντων απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης, Πολ. 1085/2014].

7. Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1948; [Συνεπώς, αν κατά την υποβολή της δήλωσης των εισοδημάτων του 2013, ο φορολογούμενος έχει συμπληρώσει το 65ο έτος, κατά την περ. ζ’, του άρθρου 18: «οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 16 προκειμένου για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό 30% των όσων προκύπτουν σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις».]

8. Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1/1/2013 και μετά; [Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας (σ.σ.: εννοεί την κλίμακα των μη μισθωτών) μειώνεται κατά 50% και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα, άρθρο 9, παρ. 1, περ. β’, τελευταίο εδάφιο].

9. Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις παρ. 1, του άρθρου 45 του ΚΦΕ;

[Επίσης, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των

ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

β) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία (3), ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.].

10. Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1951; [Σχετίζεται με την μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος (άρθρο 31, Ν 3986/2011). «Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,

οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμόέως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.»].

11.Εμπίπτετε στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του Ν 3842/2010; [Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται ανάλογα και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, στα οποία παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων κατά ποσοστό 20%.].

12. Κατοικείτε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους;

[Για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα

με την τελευταία απογραφή, κάτω από 3.100 κατοίκους, το ποσό του πρώτου κλιμακίου εισοδήματος των κλιμάκων όπως ισχύουν κάθε φορά της παρ. 1 του άρθρου 9, προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημά τους αυξάνεται κατά 50% χωρίς να απαιτούνται για την κάλυψη αυτής της προσαύξησης οι αποδείξεις των δαπανών της παρ. 1 του άρθρου 9. Τα επόμενα κλιμάκια εισοδήματος της κλίμακας παραμένουν ως έχουν. Εάν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αποκτούν εισοδήματα από εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ και με την προϋπόθεση ότι αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από 3.100 κατοίκους, από το ετήσιο συνολικό ποσό φόρου που καταβάλλεται γι’ αυτά τα εισοδήματα αυτοτελώς, με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 33, αφαιρείται ποσό φόρου ίσο με αυτό που αναλογεί με βάση την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 9 σε ποσό εισοδήματος ίσο με το αυξημένο κλιμάκιο του πρώτου εδαφίου (άρθρο 118, παρ. 1).]

13. Είστε κάτοικος χώρας Ε.Ε. και αποκτήσατε στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού εισοδήματός σας; [Όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν δικαιούνταιτις μειώσεις που ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι κάτοικοι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους(άρθρο 9, παρ. 11)].

14.Έχετε περιουσία στο εξωτερικό; [Συμβουλή: Καλό είναι να ενημερωθεί η Φορολογική Αρχή, για τυχόν περιουσιακά στοιχεία που νομίμως αποκτήθηκαν και βρίσκονται στο εξωτερικό (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.). Αυτό ενδέχεται να βοηθήσει σε μελλοντική επίκληση κεφαλαίου για την δικαιολόγηση τεκμηρίων στη χώρα μας].

15. Ανήκετε στη κατηγορία των ολικώς τυφλών, κινητικά αναπήρων πάνω από 80%;

16.Ανήκετε στη κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;

[Από το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες απαλλάσσονται: Οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό το 80%, (άρθρο 6, παρ. 5, περ. θ’)].

17.Είστε αξιωματικός, ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου;

[Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2013 και επόμενα, άρθρο 9, παρ. 8].

http://epixeirisi.gr/