Κοινωνικό μέρισμα: Τι να κάνετε για να μη σας το κατασχέσει η τράπεζα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα.
Ταυτόχρονα, για να μην παρατηρηθούν στην καταβολή του Ιουνίου κατασχέσεις από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι που έχουν χρέη σε τράπεζες και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα και να δηλώσουν αυτό το λογαριασμό στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
 Δηλαδή κάποιος που έχει δάνειο σε τράπεζα και έχει δώσει εντολή για πάγια πληρωμή του, ωστόσο δεν έχει υπόλοιπο στο λογαριασμό και η πληρωμή δόσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση, θα πρέπει να δηλώσει διαφορετικό λογαριασμό στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Έτσι δε θα γίνει κατάσχεση από την τράπεζα.

Πληροφορίες λένε ότι όσοι είδαν τα χρήματά τους να κατάσχονται από το λογαριασμό τους θα χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά την τράπεζα για να εισπράξουν το ποσό που -με βάση το νόμο- είναι ακατάσχετο. Οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να πάνε στο γκισέ για να λάβουν τα χρήματα σε μετρητά.

Για τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί και οι αιτούντες είναι μακροχρόνια άνεργοι θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 μετα το πέρας της προθεσμίας που έχει οριστεί, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2014.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται και οι αλλαγές των εισοδηματικών κριτηρίων για το μέρισμα σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα κλίμακα με τα εισοδηματικά όρια θα εφαρμοστεί στις 350.000 αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Συγκεκριμένα από τις 6.000 ευρώ για τον άγαμο το όριο θα επεκταθεί έως τις 6.500 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του βασικού επιδόματος των 500 ευρώ.

Έτσι εάν κάποιος άγαμος έχει εισόδημα 6.200 ευρώ, δεν θα πάρει 500 ευρώ αλλά λιγότερα χρήματα. Ο συγκεκριμένος θα λάβει ως επίδομα 300 ευρώ. Σε περίπτωση που είχε εισόδημα 6.400 ευρώ, τότε θα λάβει 100 ευρώ επίδομα.
Τα νέα εισοδηματικά όρια για το κοινωνικό μέρισμα:

-άγαμος από 6.000 ευρώ έως 6.500 ευρώ εισόδημα
-έγγαμοι από 8.000 ευρώ έως 8.667 ευρώ εισόδημα
-οικογένεια με ένα παιδί από 9.000 ευρώ έως 9.750 ευρώ εισόδημα
-οικογένεια με δύο παιδιά από 10.000 ευρώ έως 10.833 ευρώ εισόδημα

http://www.news.gr/