Πρόστιμα-φωτιά για τη «μαύρη» εργασία

Ασύμφορη για τον εργοδότη γίνεται από τις 15 Σεπτεμβρίου η απασχόληση εργαζομένων χωρίς ασφάλιση καθώς τα νέα πρόστιμα για κάθε έναν αδήλωτο στο ΙΚΑ απασχολούμενο που θα εντοπίζουν οι επιθεωρητές εργασίας θα φτάνουν το δεκαοκταπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλ. τα 10.549,44 ευρώ για τον υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και τα 9.197,10 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη).
Την αύξηση του προστίμου από τα 500 ευρώ στα 10.550 ευρώ προβλέπει η υπουργική απόφαση που εξέδωσε σε συνεννόηση με την τρόικα και θέτει σε εφαρμογή από τα μέσα του ερχόμενου μήνα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Η αυστηροποίηση της ποινής για την αδήλωτη εργασία εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής («αγγίζει» το 38,4% με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του πρώτο εξαμήνου του '13 στερώντας από τα Ταμεία έσοδα πάνω από 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο).


Με δεδομένη, μάλιστα, την αδυναμία ελέγχου των περισσότερων επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την Οικονομική Αστυνομία και τους... 25 ελεγκτές του ΙΚΑ, το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει, όπως έχει γράψει η «Η» και επιβεβαίωσε χθες ο Γιάννης Βρούτσης, δίμηνη απογραφή από τις 15 Σεπτεμβρίου όλων των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα στοιχεία (είδος απασχόλησης, ύψος αμοιβής κ.ά.) των απασχολουμένων η οποία θα αξιοποιείται σε ημερήσια βάση για στοχευμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. «Τα ψέματα τελείωσαν» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζοντας ότι «οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές, αλλά, η... υψηλή παραβατικότητα έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας».

Ως «πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος και συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας» χαρακτήρισε τα νέα πρόστιμα και ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου.

Πληρωμή εντός 10ημέρου
Το πρόστιμο για τη μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού όπως και τα πρόστιμα για άλλες επιπλέον έξι παραβάσεις της λίστας των «αυτόματων» ποινών θα επιβάλλονται άμεσα. Από την επίδοση του Δελτίο Ελέγχου θα εκδίδεται εντός πέντε ημερών Πράξη Επιβολής Προστίμου που θα πρέπει να πληρωθεί στη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου θα παρέχεται έκπτωση 30%, ενώ η καταβολή του προστίμου δεν θα αναστέλλεται αν προσφύγει ο εργοδότης στα δικαστήρια.

Λουκέτο
Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης/εργοδότη, πέραν των προστίμων για απασχόληση αδήλωτου εργαζόμενου, θα επιβάλλονται και λουκέτα (προσωρινή ή οριστική διακοπή παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης).

Τα πρόστιμα για τις άλλες παραβάσεις
Κλιμακωτά πρόστιμα από 300 ευρώ - 5.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων) θα επιβάλλονται για τη μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών, του βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου οικοδομικών και τεχνικών έργων, των εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται και τη μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο.

Από 7.200 ευρώ - 15.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας) θα επιβάλλεται για τη μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Πρόστιμο 2.500 ευρώ θα επισύρει η μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων, ανά μηχάνημα έργου.

Πληρωμή
Το πρόστιμο για τη μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού όπως και τα πρόστιμα για άλλες επιπλέον έξι παραβάσεις της λίστας των «αυτόματων» ποινών θα επιβάλλονται άμεσα.

«Λουκέτο»
Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης/εργοδότη, πέραν των προστίμων για απασχόληση αδήλωτου εργαζόμενου, θα επιβάλλονται και λουκέτα (προσωρινή ή οριστική διακοπή παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης).

Επίσημη πρόταση για μείωση μισθών 13%
Η ΕΣΕΕ την έβαλε στο τραπέζι και συνάντησε τις αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων

Εως τις 6 Σεπτεμβρίου καταθέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου -και επίσημα- την πρόταση για μείωση κατά 13% των μισθών των εμποροϋπαλλήλων που διατύπωσε, για πρώτη φορά μέσω της «Η», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης. «Η εισήγησή μου στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ είναι η διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο στα 751 ευρώ για πλήρη απασχόληση συν τα προβλεπόμενα επιδόματα και 511 ευρώ για μερική απασχόληση (4ωρο) ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο την κατάχρηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές συνεπάγονται» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο Β. Κορκίδης έκανε λόγο για «ανάγκη εξορθολογισμού του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου» και διαμόρφωσής του από τα 860 ευρώ στα 751 ευρώ, δηλ. μείωση 13%, αντί του 32% - 40% που μπορεί να φτάσει μέσω ατομικών συμβάσεων μετά τις 31 Οκτωβρίου (οπότε λήγει η τρίμηνη μετενέργεια) με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (στα 586 ευρώ ή στα 511 ευρώ για εκείνους κάτω των 25 ετών). Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κάλεσε τους συλλόγους-μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου να αποστείλουν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις τους για τη νέα κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας η οποία, αντιδρώντας, δήλωσε την αντίθεσή της σε νέες μειώσεις μισθών και χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ ως υπερασπιστή των απαιτήσεων της τρόικας.
 http://www.imerisia.gr