Υποβολή δηλώσεων ακινήτων Ε9 σε δύο δόσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί

Να δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ακινήτων μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Κανονικά η προθεσμία για τη δήλωση Ε9 του 2013 λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά οι πολλαπλές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος του 2012 φέρνει την ηγεσία του υπουργείου αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που συναντούν πολίτες και λογιστές για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έγκαιρα και σωστά τις δηλώσεις Ε9 μέσα σε ένα μόλις δεκαήμερο από σήμερα.

Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και σχέδιο παράτασης που προτείνουν φοροτεχνικοί και το οποίο προβλέπει ότι η συμπλήρωση του εντύπου Ε9 θα μπορεί – ειδικά φέτος - να γίνει σε δύο φάσεις: δηλαδή να γίνει πρώτα η καταχώρηση των στοιχείων για αγοροπωλησίες αστικών ακίνητων (κατοικίες ή άλλα κτίσματα) μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να δηλωθούν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Οι φοροτεχνικοί που υπέβαλαν την πρόταση ζητούν:
· να υποβληθούν Ε9 μόνο από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το έτος 2012 (πίνακας 1), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου 2013
· η καταγραφή των αγροτεμαχίων (πινάκας 2) να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 αυτής της περίπτωσης, την 31η Δεκεμβρίου 2013

Οι υποστηρικτές του σχεδίου τονίζουν πως για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013, απαιτείται οι πολίτες να προβούν μόνο στην καταγραφή των μεταβολών της περιουσίας του πίνακα 1 του εντύπου Ε9, δηλαδή να αποτυπώσουν τις μεταβολές, τροποποιήσεις κλπ, των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού και των κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίου.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, οι εγγραφές – καταχωρήσεις των αγροτεμαχίων δεν επείγουν τόσο και είναι αδιάφορες στην παρούσα φάση, καθώς αφορούν στον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί το 2014. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να έχουν το νωρίτερο δυνατόν μια πλήρη και πραγματική βάση δεδομένων για τα αγροτεμάχια που θα φορολογηθούν, ώστε να στηθεί κατάλληλα και το νέο σύστημα προκειμένου να μην πέσουν έξω οι προβλέψεις για τα κρατικά έσοδα. 

Αναζητείται έτσι λύση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα δίνει μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου στους πολίτες να ανταποκριθούν, αν και θεωρείται δύσκολο να μπορεί να εκτείνεται μέχρι την τελευταία μέρα του έτους.

http://www.newmoney.gr/