Δελτίο τύπου Σ.ΕΠ.Ε. Κιλκίs

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ


               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΤΙΜΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2062/Β/23-08-2013 η με αριθμ. 27397/122/19-08-2013 Απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που αφορά τις διοικητικές κυρώσεις (επιβολή προστίμων) κατά εργοδοτών και επιχειρήσεων που παραβαίνουν τις διατάξεις τις Εργατικής Νομοθεσίας και ειδικότερα:


Επιβολή προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Σε εργοδότες και επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν με πίνακα προσωπικού την απασχόληση εργαζόμενου επιβάλλεται πρόστιμο από 9.200,49€ έως 10.549,44€ κατά περίπτωση όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης.


Επίσης για τις περιπτώσεις που ο Επιθεωρητής Εργασίας διαπιστώνει την τέλεση των παρακάτω παραβάσεων, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 300€ έως 5.000€ κατά περίπτωση ανάλογα με το αριθμό εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση:
Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών
Μη επίδειξη βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων.
Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας προσωπικού
Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο

Προβλέπονται επίσης διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.


Επιπλέον τονίζεται ότι, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση προβλέπει σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη-επιχείρησης για την παράβαση της αδήλωτης εργασίας εκτός του προστίμου και προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Προς αποφυγή των παραπάνω κυρώσεων καλούνται οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν πιστά τις σχετικές διατάξεις της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας.

Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ισχύει από 15-09-2013


Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ