Πότε και με ποιο τρόπο μπορείτε να αμφισβητήσετε τα τεκμήρια

Αντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών θα βρεθούν φέτος όσοι αποφασίσουν να αμφισβητήσουν τα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων που θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η διαδικασία είναι δύσκολη, αλλά φέτος πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ακόμα κι αν δεν έχουν εισόδημα, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης γράφει το money-money.gr

Αν το δοκιμάσετε, όμως, η υπομονή σας θα δοκιμαστεί, καθώς, για να εξυπηρετηθείτε, θα απαιτηθεί να στηθείτε σε «ουρές» πολλών μέτρων, στις λίγες πλέον Εφορίες που λειτουργούν στη χώρα μας, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων και καταργήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 2 χρόνια.

Φέτος, η αμφισβήτηση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμα και άνεργοι ή φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό -ακόμα και μηδενικό- εισόδημα, λόγων των τεκμηρίων διαβίωσης.

Όσοι δεν πραγματοποιήσατε το 2012 τις δαπάνες διαβίωσης που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για τα σπίτια, τα αυτοκίνητά σας και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σας και ως εκ τούτου εκτιμάτε ότι οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για σας με βάση τα τεκμήρια είναι άδικες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Τα "πραγματικά περιστατικά"

1) Το συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης»), μπορείτε να το αμφισβητήσετε, εφόσον αποδείξετε, με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που θα επικαλεστείτε, ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσής σας και των μελών της οικογενείας σας ήταν μικρότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η νομοθεσία αναφέρει ενδεικτικά μόνο ορισμένες περιπτώσεις φυσικών προσώπων που μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

β) είναι φυλακισμένοι.

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.

δ) είναι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.

στ) είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.

ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Τα δικαιολογητικά

2) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θέλετε να αμφισβητήσετε το ύψος του εισοδήματος που σάς προσδιόρισαν τα τεκμήρια, πρέπει να προσέλθετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών σας. Οφείλετε δε να υποβάλετε αίτηση και να συνυποβάλετε τα δικαιολογητικά που έχετε φέρει μαζί σας. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει από την πλευρά του να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων που θα έχετε προσκομίσει και εφόσον διαπιστώσει ότι αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να μειώσει ανάλογα το ετήσιο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίστηκε από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όλα αυτά όμως είναι η απλή θεωρία, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πρώτα το εκκαθαριστικό

Στην πράξη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα φέτος αν επιδιώξετε να ακολουθήσετε τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Φέτος που οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλα τα φυσικά πρόσωπα, όποιος θέλει να αμφισβητήσει τα τεκμήρια οφείλει πρώτα να έχει υποβάλει τη δήλωσή του μέσω του ΤΑΧΙSNET και να περιμένει να του σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το εκκαθαριστικό σημείωμα με το «χαράτσι» που θα του έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στη συνέχεια, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα έχει λάβει και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα έχει μαζέψει πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλει την αίτηση για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ουσιαστικά θα πρέπει να περιμένει να του καταλογιστεί πρώτα ο εξωπραγματικός φόρος με βάση τα τεκμήρια και στη συνέχεια να ξεκινήσει το δρόμο για τον «Γολγοθά» που συνεπάγεται η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων.

(Διαβάστε περισσότερα για την κάλυψη των τεκμηρίων εδώ)
Ρεκόρ τεκμηρίων

Φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά αυτοί που θα επιδιώξουν να αμφισβητήσουν τεκμήρια. Κι αυτό διότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορολογούμενοι - άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι με ζημιές ή πολύ πενιχρά κέρδη από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους - οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους με βάση ανύπαρκτα εισοδήματα τα οποία θα έχουν προσδιοριστεί αυτόματα, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2.000.000 αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. με τα εκκαθαριστικά και τα αναγκαία δικαιολογητικά ανά χείρας, για να αμφισβητήσουν το ύψος των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια και να ζητήσουν τη διαγραφή των εξωπραγματικών φόρων που θα τους έχουν καταλογιστεί.

http://www.newmoney.gr/