Εμπρόθεσμες οι πληρωμές φόρων στις τράπεζες μέχρι τις 2 Απριλίου

Σολομώντεια λύση βρήκε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιουργεί ηδιατραπεζική αργία της Παρασκευής 29ης Μαρτίου και της Δευτέρας 1ης Απριλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις πληρωμές φόρων.
Έτσι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, εμπρόθεσμες θα είναι όλες οι πληρωμές φόρων που θα γίνουν εκτός των ταμείων των εφοριών έως και τις 2 Απριλίου για υποχρεώσεις πληρωμής φόρων που λήγουν την τελευταία εργάσιμη του μηνός Μαρτίου, ήτοι την Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει προκειμένου να μην χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες οι πληρωμές που θα γίνουν μέσω διατραπεζικών συστημάτων (πληρωμή σε γκισέ τράπεζας, web banking, έκδοση επιταγών κα) κατά τις δύο ημέρες διατραπεζικής αργίας.

Τις ημέρες αυτές οι τράπεζες είναι κλειστές στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα θα είναι κλειστά μόνο το διατραπεζικά συστήματα. Τα τραπεζικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αυτό προκύπτει από δύο εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες:

- Η πίστωση των βεβαιωμένων, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), χρεών των οφειλετών η οποία αφορά στις εισπράξεις που θα πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς (εκτός των Δ.Ο.Υ.) κατά τις ημερομηνίες 29 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2013 θα διενεργείται με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2013.

- κατά το έτος 2013 οι ημέρες «ειδικής αργίας» διατραπεζικών συναλλαγών (άρθρο 11 Ν.3336/2005, ΦΕΚ Α 96/20.04.05) είναι η 29η Μαρτίου και η 1η Απριλίου. Κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Απριλίου 2013.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω επιταγές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται–καταχωρούνται στο πινάκιο των ημερών που εισπράχθηκαν και να αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος ανεξάρτητα από την αναγραμμένη ημερομηνία έκδοσής τους.http://www.forologikanea.gr/