Εφορία : Οδηγίες για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Ακόμα δεν ξεκίνησε καλά-καλά η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, και το υπουργείο Οικονομικών προσέχει για να έχει, δίνοντας οδηγίες προς τους φορολογουμένους σε περίπτωση λαθών του συστήματος, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα, ειδικά στο θέμα της προσυμπλήρωσης των εντύπων.

Με νέα ανακοίνωσή της λοιπόν απόψε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι:

- Σε περίπτωση που δε βλέπετε προσυμπληρωμένα στοιχεία εισοδημάτων, θα πρέπει να επικοινωνείτε με το χορηγό της βεβαίωσης (π.χ. εργοδότη), για να πληροφορούνται πότε θα δηλώσει τα στοιχεία αποδοχών. Οι δε χορηγοί της βεβαίωσης μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι τις 28 Μαρτίου.
- Η ενημέρωση του Ε1 μετά την υποβολή των στοιχείων βεβαίωσης γίνεται άμεσα.

- Αποφύγετε τη χρήση της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται αν π.χ. ο εργοδότης δεν έχει ακόμη δηλώσει τα στοιχεία εισοδημάτων. Η διαδικασία αυτή εκτρέπει την δήλωση προς έλεγχο, ενώ αν περιμένει ο φορολογούμενος την δήλωση του εργοδότη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς θα υπάρχει συμφωνία των ποσών

- Η διαδικασία αλλαγών των στοιχείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας συνεννόησης (π.χ. σε περίπτωση εργοδότη που τελεί σε πτώχευση ή σε περίπτωση εκκαθάρισης που δεν ανταποκρίνεται).

- Όλοι οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας δήλωσης, μπορούν να πληρώσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον Ιούλιο και την τελευταία τον Νοέμβριο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος αναβολής της εκπλήρωσης της υποχρέωσης δήλωσης.

- Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή βεβαιώνεται και ο φορολογούμενος μπορεί να εκτυπώσει την πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής προς χρήση του. Ως εκ τούτου, δεν θα αποσταλούν επιστολές με τις πράξεις αυτές στους φορολογουμένους.

- Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, αρκετές από τις περιπτώσεις που ελέγχονταν την περσινή χρονιά στις τοπικές ΔΟΥ, ελέγχονται φέτος κεντρικά. Έτσι, θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος με ομοιομορφία και ταχύτητα, χωρίς ο φορολογούμενος να πρέπει να κάνει τίποτε άλλο από το να στείλει τα ζητούμενα παραστατικά με μία συστημένη επιστολή.

http://www.news.gr/