Ευχέs για το Πάσχα από το Δ.Σ. τηs Ε.Φ.Ε.Ε.Κιλκίs

Το Δ.Σ. τηs Ένωσηs Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κιλκίs σαs εύχεται Καλή Ανάσταση

Άνοιξε η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα.

Αλλαγές στη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο E9) 2014

Έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερο σημείωμα μας για την αλλαγή που επήλθε στην συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, από την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου, που ζητά την εκ νέου συμπλήρωση του σχετικού εντύπου (Ε9) για χιλιάδες φορολογούμενους , αφού ζητά να καταγράψουμε σε αυτό και τους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο ν.3843/2010.

Επειδή η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων λήγει στις 30 Μαΐου 2014, θα θέλαμε να σημειώσουμε ορισμένα θέματα που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή την κατάσταση των ακινήτων την 1η Ιανουαρίου 2014 (αλλαγές στα ακίνητα και δικαιώματα μέσα στην χρήση 2013).
Ακόμη θέλουμε να δώσουμε ορισμένες αλλαγές που έχουν επέλθει με την ψήφιση του ν.4223/2013 και την καθιέρωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων).

Διανομή κοινωνικού μερίσματος.


ΠΟΛ 1111/16-04-2014

Διανομή κοινωνικού μερίσματος.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

Ο θάνατος του λογιστάκου...



Το νέο σύγγραμμα του TAXHEAVEN «Ο θάνατος του λογιστάκου» πραγματεύεται το δράμα ενός λογιστή, ο οποίος ονειρεύεται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του, ακολουθώντας πιστά τις ισχύουσες διατάξεις μέσα στο συνεχώς ευμετάβλητο φορολογικό σύστημα της χώρας του, αλλά τελικά συντρίβεται κάτω από το βάρος των εσφαλμένων επιλογών ορισμένων καρεκλοκένταυρων στελεχών.


Το έργο αποτελεί ουσιαστικά μια «κραυγή» αγωνίας του απλού λογιστή που πνίγεται στην χοάνη ενός αδυσώπητου αγώνα ενάντια στις φορολογικές υποχρεώσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μέσα από το μνημειώδες αυτό έργο αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του μάχιμου λογιστή που συνθλίβεται μέσα στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που του έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε τρεις φάσεις θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 940.000 οικογένειες

Την τελική υπογραφή πριν ανοίξει το σύστημα υποβολής των αιτήσεων από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, αναμένεται να λάβει σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τα κριτήρια χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος των 500-1000 ευρώ για τους οικονομικά ασθενείς.

Η ηλεκτρονική πύλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (www. gsis.gr) θα έχει ανοίξει εως την Μεγάλη Παρασκευή το αργότερο, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι. Ανάλογα με το πότε θα την καταθέσουν όμως, το επίδομα θα δοθεί σε τρεις φάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται:

Οι 10+4 ανατροπές σε εργασιακό και ασφαλιστικό

Δέκα συν τέσσερις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό περιβάλλον καθιερώνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αποτελεί το επιστέγασμα της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας. Ειδικότερα:

1 Εξόφληση αποδοχών - εκκαθαριστικό σημείωμα. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεούνται κατά την εξόφληση των αποδοχών του προσωπικού να χορηγούν εκκαθαριστικό σημείωμα, ή, σε περίπτωση εφαρμογής μηχανογραφικού συστήματος, ανάλυση μισθοδοσίας. 
Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού και οι επ' αυτών κρατήσεις πρέπει να απεικονίζονται αναλυτικά. Δεν απαιτείται υπογραφή του εργαζομένου σε αποδεικτικό χορήγησης του εκκαθαριστικού σημειώματος. Δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου πλέον.

Φόρο θα πληρώσουν άνεργοι που συμμετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα ( ΚΩΔ 507)

Ανεργοι θα καλούνται να πληρώσουν φόρο που θα ανέρχεται ακόμη και στα 1.200 ευρώ, επειδή συμμετείχαν σε επιδοτούμενα προγράματα.

Πρόκειται για αυτούς που απασχολήθηκαν το 2013 μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων όπως αυτό του voucher (Επιταγή Εισόδου στην Εργασία) ή ακόμη και οι απασχολούμενοι στις στατιστικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ , όπου αμείφθηκαν πέρσι ακόμη και με 300 ευρώ το μήνα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika, οι άνεργοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα voucher και λάμβαναν μηνιαία αμοιβή περίπου 500 ευρώ σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αφού τα εισοδήματα αυτά των ανέργων θα ενεργοποιήσουν αυτόματα τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και θα φορολογηθούν με 26%.

Οδηγίες από το Υπ.Οικ. για την υποβολή τροποποιητικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 19 και 31 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013) ο φορολογούμενος που διαπιστώνει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση,καταβάλλοντας την επί πλέον διαφορά φόρου ή δικαιούμενος επιστροφή του υπερβάλλοντος φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ίδιου Κώδικα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Η εφαρμογή της αποσυσχέτισης της υποβολής της δήλωσης από την καταβολή του φόρου από 1.1.2014 έχει ως αποτέλεσμα την οριστικοποίηση της δήλωσης κατά την υποβολή της, με συνέπεια ότι δεν παρέχεται πλέον η δυνατότητα διαγραφής της αρχικής δήλωσης έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής της και απαιτείται σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων που περιέχονται σε αυτή, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).

Στο τέλος του μήνα η περιοδική Φ.Π.Α.

«Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση».
Σε συνέχεια του δελτίου τύπου, το προεδρείο της ΕΦΕΕΑ επικοινώνησε απευθείας με τον Υφυπουργό και διευκρινίστηκε ότι η ανωτέρω μεταβολή της καταληκτικής ημερομηνίας των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., θα ισχύσει και για τις περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται στον μήνα Απρίλιο.
Συνεπώς, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής 1ου τριμήνου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και μηνός Μαρτίου για όσους τηρούν διπλογραφικά, μετατίθεται στο τέλος Απριλίου.

http://www.taxheaven.gr/