Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Ανοίγει και πάλι σήμερα Πέμπτη (17/1)η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. To www.koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.
Οι περιπτώσεις που αφορά είναι οι εξής:
Στην πρώτη περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στο δικαιούχο του μερίσματος ή ο λογαριασμός δεν είναι ενεργός.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να είναι ενεργός και να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος (πρέπει δηλαδή ο IBAN να είναι συσχετισμένος με τον ΑΦΜ του αιτούντα ώστε να προκύπτει από τα αρχεία της τράπεζας ότι είναι (συν)δικαιούχος στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό). Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει ΑΦΜ. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του κοινωνικού μερίσματος ή οι οποίοι δεν είναι ενεργοί δεν θα πραγματοποιηθούν.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή χωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων

Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι σύζυγοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους για την υποβολή χωριστών ηλεκτρονικών δηλώσεων ενεργοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σημειώνεται ότι από φέτος είναι δυνατή η υποβολή χωριστών δηλώσεων συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος(φορολογικού έτους 2018 και επομένων).

Έως τις 25 Ιανουαρίου η προθεσμία για το πόθεν έσχες

Λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2019 η προθεσμία που έχουν οι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς να καταχωρίσουν στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή (www.pothen.gr), τους υπόχρεους υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) 2018 (χρήση 2017).
Όπως ενημέρωσε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και τα όργανα ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του ν. 3213/2003, μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα είναι αδύνατη η καταχώριση της κατάστασης υπόχρεων σε ΔΠΚ («πόθεν έσχες») προσώπων από τους φορείς αυτών, όπως και η διόρθωση λαθών, ενώ τυχόν παράλειψη καταχώρισης της κατάστασης υπόχρεων επιφέρει ποινικές κυρώσεις, για τον κατά περίπτωση αρμόδιο.

Η απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών 2018


Άρθρο 1
Υπόχρεοι υποβολής στοιχείων βεβαιώσεων

Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας.

Ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11

«Κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο, το οποίο δύναται να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων.

Το ειδικό βιβλίο ή οι μηχανογραφημένες σελίδες πρέπει να φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, την ένδειξη « Βιβλίο αδειών» και να περιλαμβάνει τις παρακάτω στήλες:

Ονοματεπώνυμο μισθωτών,
ημερομηνία πρόσληψης,
αριθμός δικαιούμενων ημερών αδείας,
χρονολογία έναρξης και λήξης χορηγηθείσας αδείας,
αποδοχές αδείας και
επίδομα αδείας.
Ειδικώς, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας συμπληρώνονται στο σύνολό της μέχρι το τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους λήψης της κανονικής άδειας.
Τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. που ασκούν τον έλεγχο και την εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος.»