Ερχονται τα ραβασάκια του νέου φόρου ακινήτων

Τα «ραβασάκια» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα λάβουν τον επόμενο μήνα περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, με τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν 600 ευρώ κατά μέσο όρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του νέου φόρου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις ή ολόκληρο το ποσό του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.

Μεταβολή προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων

Τέλος οι άσκοπες επισκέψεις στις εφορίες - Αυτόματα θα γίνεται και αλλαγή ΔΟΥ λόγω αλλαγής της κατοικίας

Με ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Μ1, χωρίς να μεταβούν στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, θα μπορούν να διορθώσουν τα ατομικά στοιχεία τους στην εφορία οι φορολογούμενοι.

Με εγκύκλιο Θεοχάρη αλλάζει η διαδικασία μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, των στοιχείων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων.

Το νέο σύστημα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, που στο εξής θα μπορούν να μπαίνουν στο Taxisnet και με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, να αλλάζουν τα στοιχεία κατοικίας του.

Τα μυστικά και οι παγίδες της φορολογικής δήλωσης για όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Το δικαίωμα να φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν όσοι πληρώθηκαν το 2013 με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, αλλά εργάστηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το καθεστώς αυτό, όμως, δεν συμφέρει όλους, αφού όσοι φορολογηθούν ως μισθωτοί δικαιούνται μεν το ειδικό αφορολόγητο, αλλά χάνουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες από τα έσοδά τους.

Ποιοι την "πληρώνουν"; Κυρίως όσοι, εκτός από τις αμοιβές με το "μπλοκάκι", έχουν και αμοιβές από μισθωτή εργασία.

Στο καθεστώς των μισθωτών υπάγονται όσοι εισέπραξαν το 2013 αμοιβές από λιγότερους από 3 εργοδότες ή όσοι είχαν εισπράξεις από περισσότερους εργοδότες αλλά το 75% των εσόδων προήλθε μόνο από ένα.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η παρένθετη ευθύνη

Έναυσμα για το παρόν άρθρο είναι η ΠΟΛ 1125/16.4.2014 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον «καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του Ν. 4174/2013 (Α΄ 170), για την ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων της Φορολογικής Διοίκησης.». Σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3 και 4 της εγκυκλίου ορίζεται ότι:


«Άρθρο 2
Υποχρεώσεις Φορολογουμένων

Οι φορολογούμενοι οφείλουν, εφόσον δεν διαθέτουν, να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet και να δηλώσουν στο «Λογαριασμό» τους στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στην επιλογή «Διαχείριση Λογαριασμού», και εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν προβεί σε μεταβολή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να την επικαιροποιήσουν, εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επικαλούνται έναντι της Φορολογικής Διοίκησης οποιαδήποτε μεταβολή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι το χρόνο ενημέρωσής της.

Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση - Πώς αμείβονται

Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του Ν 3846/2010 θεωρείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου.

Η μερική απασχόληση εμφανίζεται με διάφορες μορφές.

Συνήθης μορφή μερικής απασχόλησης είναι εκείνη που εμφανίζει μειωμένο ημερήσιο ωράριο απασχόλησης (π.χ. τετράωρο) επί πενθήμερο εβδομαδιαία.

Άλλες μορφές μερικής απασχόλησης είναι η απασχόληση επί πενθήμερο με μη σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, δηλαδή η εκ περιτροπής εργασία, η οποία αποτελεί υποπερίπτωση της μερικής απασχόλησης, δηλαδή απασχόληση κατά πλήρες μεν ωράριο, αλλά για λιγότερες ημέρες την εβδομάδα.

Κοινωνικό μέρισμα: Τι να κάνετε για να μη σας το κατασχέσει η τράπεζα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα.
Ταυτόχρονα, για να μην παρατηρηθούν στην καταβολή του Ιουνίου κατασχέσεις από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι που έχουν χρέη σε τράπεζες και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα και να δηλώσουν αυτό το λογαριασμό στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
 Δηλαδή κάποιος που έχει δάνειο σε τράπεζα και έχει δώσει εντολή για πάγια πληρωμή του, ωστόσο δεν έχει υπόλοιπο στο λογαριασμό και η πληρωμή δόσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση, θα πρέπει να δηλώσει διαφορετικό λογαριασμό στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Έτσι δε θα γίνει κατάσχεση από την τράπεζα.

Πληροφορίες λένε ότι όσοι είδαν τα χρήματά τους να κατάσχονται από το λογαριασμό τους θα χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά την τράπεζα για να εισπράξουν το ποσό που -με βάση το νόμο- είναι ακατάσχετο. Οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να πάνε στο γκισέ για να λάβουν τα χρήματα σε μετρητά.

Ποιους θα ελέγξει η εφορία τη διετία 2014 - 2015 -

«Ηλεκτρονικό μάτι», με το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία, τα έσοδα, τα εισοδήματα και τις δαπάνες 5,6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, αποκτά η Εφορία εντός της διετίας 2014-2015 με την πλήρη ολοκλήρωση της κατάρτισης του «περιουσιολογίου».

 Σε πρώτη φάση, εντός του 2014, οι δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα διευρυνθούν με την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής και για τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων.

Επιπλέον, από το τρέχον έτος οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις καταθέσεων σε βάρος όσων χρωστούν στο Δημόσιο ποσά μέχρι 10.000 ευρώ, εφαρμόζοντας ηλεκτρονικές διαδικασίες-εξπρές, αλλά και να διασταυρώνουν στοιχεία προκειμένου να εντοπίζουν όσους δεν «πέρασαν» τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ ή τα άφησαν ανασφάλιστα.

Πώς θα εισπράξετε τα επιδόματα παιδιών για το 2014

Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και, εν συνεχεία, του εντύπου Α21, το οποίο έχει τη μορφή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, είναι οι 2 βασικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν πλέον άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες, για να διεκδικήσουν τα νέα επιδόματα τέκνων για το έτος 2014.

 Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε αν τους ζητηθούν για έλεγχο να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν.

Όσοι έχουν πάρει ήδη προκαταβολή για το πρώτο τρίμηνο, θα πρέπει τώρα να υποβάλουν δηλώσεις έντυπο Α21 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα είσπραξης του συνολικού ποσού για το 2014. Η προκαταβολή θα συμψηφιστεί αυτόματα όταν πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι, κατά τις πληρωμές που θα γίνουν τον Ιούλιο.