Αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Αγροτικό εισόδημα. 
Συντελεστής φορολογίας γενικά 13%. 
Αγρότες με πωλήσεις στις λαϊκές ή από δικό τους κατάστημα 13%. 
Μίσθωση μηχανημάτων ή προσφορά υπηρεσιών 26% και 33%.
 Πώληση μετά από επεξεργασία 26% και 33%. 
Επιδοτήσεις και ενισχύσεις.
 Αποζημιώσεις. Προκαταβολή. Ιδιοχρησιμοποίηση.


Σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα και προς ενημέρωση σας, παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Όλες οι δόσεις δανείων στη φορολογική δήλωση

Στη φορολογική δήλωση πρόκειται να εμφανιστούν αυτόματα όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Η σχετική κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στο να αναδείξει δαπάνες των φορολογούμενων που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης και οι οποίες δεν δηλώνονται από πολλούς προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, στους κωδικούς 727-728 οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις τοκοχρεωλυτικές δαπάνες για την απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής που πραγματοποίησαν εντός του 2014. Η δαπάνη αυτή αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή προστίθεται στις συνολικές τεκμαρτές δαπάνες των φορολογούμενων και εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό τότε φορολογούνται βάση του τεκμαρτού και πληρώνουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Τι ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού που έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα και κατέχουν στη χώρα μας κατοικίες και Ι.Χ.

«Παγίδα» υπερφορολόγησης κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ ή ν. 4172/2013) για χιλιάδες κατοίκους εξωτερικού που έχουν αποκτήσει πενιχρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κατέχουν στη χώρα μας κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Η «παγίδα» λειτουργεί με τη βοήθεια του μηχανισμού των τεκμηρίων διαβίωσης, ο οποίος προσδιορίζει και γι’ αυτούς τους φορολογούμενους, εξωπραγματικά επίπεδα τεκμαρτών εισοδημάτων που φορολογούνται σχεδόν στο σύνολό τους ως επιχειρηματικά κέρδη (ως «εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα») με 26% και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους!

Δηλώσεις 2015 : Η Δήλωση για τους άνω των 18 χρονών

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης έχουν και οι Πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ‚αν αποκτούν εισόδημα ανεξάρτητα αν σπουδάζουν ή είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένεια τους.

Ας δούμε αρχικά τις διατάξεις του Νόμου και των σχετικών εγκυκλίων για το θέμα :
Άρθρο 67
Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου.

Καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων για την πίστωση φόρου αλλοδαπής

1. Κάθε φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, για το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή, προκειμένου να τύχει της μείωσης του φόρου εισοδήματος της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 4172/2013, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποχρεούται να συνυποβάλει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:


Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.), βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Για τις λοιπές χώρες, με τις οποίες δεν υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ, βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.

Υποβολή Φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουνίου 2015: Ρεαλιστικό σενάριο ή επιστημονική φαντασία;

Γίνεται προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες από το Οικονομικό Επιμελητήριο, φορείς, ανεξάρτητους λογιστές να εκτεθούν και αναλυθούν οι λόγοι που δεν μπορεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων να θεωρηθεί ρεαλιστική.
Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από συνεργάτες αλλά και την επιστημονική μας ομάδα και που απομακρύνουν καθημερινά την όποια πιθανότητα να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων Φυσικών Προσώπων άνοιξε στις 15 Μαΐου και ήδη παρατηρήθηκαν τα πρώτα προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Φορολογικές δηλώσεις: η παγίδα των τόκων η απόχη των δανείων και τα τρεξίματα των διαζευγμένων

Όσο πάει και σφίγγει η μέγγενη του ηλεκτρονικού Taxis.

 Χρόνο με τον χρόνο, το σύστημα γίνεται ολοένα και πιο «απαιτητικό» ενώ οι νέες απαιτήσεις οδηγούν τελικώς και σε περισσότερο φόρο. 

Φέτος, στο «στόχαστρο» μπαίνουν τόκοι καταθέσεων, δγγάνεια και ...διαζύγια.


Τόκοι