Τα 40 σημεία-SOS των φετινών δηλώσεων φορολογίας φυσικών προσώπων

Εντός των προσεχών ημερών και με καθυστέρηση περίπου 2 μηνών αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Πάνω από 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Οσοι κατέχουν ακίνητα από τα οποία προκύπτουν εισοδήματα θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), ενώ όσοι ασκούν ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα οφείλουν να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, όμως το πιο πιθανό είναι να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της περιόδου υποβολής. Για να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως κοστίσουν σε πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και ταλαιπωρία, οι φορολογούμενοι, πριν και κατά τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία:

Απογραφή αποθεμάτων στα απλογραφικά βιβλία

Από το βιβλίο μας Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Ανάλυση Ερμηνεία (σελ. 1376), παραθέτουμε τρία θέματα (29, 30, 32 του άρθρου 4) που καλύπτουν το ζήτημα της απογραφής των αποθεμάτων, τους υπόχρεους,τους απαλλασσόμενους, τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων και γενικά όσα πρέπει να γνωρίζουν οι λογιστές, οι εφοριακοί και η επιχείρηση για το θέμα αυτό.
29. Ποιοι έχουν υποχρέωση να διενεργούν απογραφή τέλους χρήσης. Υπόχρεοι τήρησης απλογραφικών βιβλίων

Οι διατάξεις του άρθρου 4, για την τήρηση αρχείων (βιβλίων) απογραφής (καταγραφής) και αποτίμησης (επιμέτρησης) καταλαμβάνουν κατ’ αρχήν όλες τις οντότητες. Οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1, οι οποίες συντάσσουν μόνο Κατάσταση Αποτελεσμάτων και τηρούν απλογραφικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) δύνανται, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 30 των ΕΛΠ, να μην εφαρμόζουν τις παραγράφους 6 έως και 8 του άρθρου 4. Δηλαδή οι οντότητες αυτές δύνανται να μην τηρούν αρχεία για την απογραφή α) Λοιπών περιουσιακών στοιχείων, β) Λογαριασμών καθαρής θέσης, γ) Λογαριασμών υποχρεώσεων.