Η εγκύκλιος για τους αγρότες

Το κείμενο της εγκυκλίου σχετικά με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων των αγροτών έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης
ΠΟΛ 1281/2013(ΦΕΚ 3367Β΄/31.12.2013) «Απαλλαγή από την
υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών
του ειδικού καθεστώτος.»

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω απόφασης, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις:

1. Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αποσυνδέεται η δήλωση από την καταβολή. Πώς πρέπει να υποβληθούν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις 20/1/2014

1. Αποσυνδέεται πλήρως η δήλωση ΦΠΑ από την καταβολή, όπως θα συμβεί με το σύνολο των δηλώσεων, δηλαδή η δήλωση θα υποβάλλεται και θα γίνεται αποδεκτή και χωρίς την καταβολή φόρου γι’ αυτό και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπεται άλλο πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης και άλλο για την εκπρόθεσμη καταβολή συν τους αναλογούντες τόκους.

2. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ τετάρτου τριμήνου 2013 για τους τηρούντες βιβλία εσόδων εξόδων και Δεκεμβρίου για τους τηρούντες λογιστικά βιβλία. Μεταβολές που επέρχονται στον τρόπο μεταβολής.

Με Δελτίο Tύπου της 16-1-2014 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

«Υποβολή εμπρόθεσμης τροποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Παράταση υποβολής ΑΠΔ 12/2013

      Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2014


              Δελτίο Τύπου


Παράταση υποβολής ΑΠΔ - Καταβολή τρεχουσών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή της Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 12/2013 και λόγω της ένταξης στην Α.Π.Δ. του ΙΚΑ ΕΤΑΜ των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., έκρινε απαραίτητο να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου 12/2013, έως 28/02/2014 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων.

Διευκρινίζεται ότι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των κατά νόμο οριζόμενων προθεσμιών.

                                                                   ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
                                                                      ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αναγνωρίζονται ως δαπάνη οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από ατομικές επιχειρήσεις και προσωπικές εταιρείες

Το θέμα που απασχόλησε έντονα κατά την ψήφιση του ν.4110/2013, με την καθιέρωση του συντελεστή φορολογίας με 26% από το πρώτο ευρώ κέρδους, ότι ο ουσιαστικός συντελεστής θα είναι μικρότερος, γιατί κατ’ επανάληψη ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ανέφεραν ότι κατά το 2013 θα εκπεσθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από τις ατομικές επιχειρήσεις και από τις προσωπικές εταιρείες.
Η διάταξη όμως διαμορφώθηκε ως εξής: Με την παράγραφο 45 του άρθρου 3 του ν.4110/23.01.2013 προστέθηκε νέα υποπερίπτωση εε’ στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. και η οποία συμπεριέλαβε στις εκπιπτόμενες δαπάνες: «εε) Του ποσού της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.»

Χωρίς βεβαίωση ΟΓΑ και εγγραφή σε επιμελητήριο η έναρξη για τους αγρότες


Δεν απαιτείται βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ για την έναρξη δραστηριότητας από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι ο οργανισμός χορηγεί τη σχετική βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους μια φορά το χρόνο.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σε σύσκεψη ΠΑΣΕΓΕΣ - συνεταιρισμών, δεν θα απαιτείται εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο, όπως γίνεται σε περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό θα αναφέρεται στην πολυαναμενόμενη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί κατά πληροφορίες, πως και για τους υπόλοιπους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες που θα θελήσουν να κάνουν έναρξη εργασιών, δεν θα απαιτείται κάποιο έγγραφο, πέραν του αποκόμματος της σύνταξης που λαμβάνουν, ανεξαρτήτως ταμείου.
http://www.paseges.gr/el

Βεβαιώσειs αποδοχών


Τεχνικές Προδιαγραφές Δηλώσεων: Βεβαίωσης Αποδοχών ή συντάξεων, Βεβαίωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και Βεβαίωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις
Ανάρτηση τεχνικών προδιαγραφών και ημερομηνιών υποβολής με την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, όπως ορίζεται με υπουργική απόφαση (που αναμένεται να εκδοθεί) για το οικ. έτος 2014 , των πιο κάτω δηλώσεων:

1. Βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων
2. Βεβαίωση των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα
3. Βεβαίωση των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Hμερομηνίες υποβολής από 27/01/2014 έως 28/03/2014

Επισυναπτόμενα
Αρχεία

Αρχείο pdf

Υποβολή εμπρόθεσμης τροποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων κατανόησης που έχουν προκύψει κατά την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικήςπεριοδικής δήλωσης ΦΠΑ (Δεκέμβριος 2013 & 4ο τρίμηνο 2013), διευκρινίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από 1.1.2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά το χρόνο υποβολής της. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της από το σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι 31.12.13.
2. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχική δήλωση με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης. Το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης θα περιλαμβάνεται στονκωδ. 403 της περιοδικής δήλωσης.

Τέλος στη φορολόγηση των αγροτών με βάση το τεκμαρτό εισόδημα

Είδηση «βόμβα» που ενδιαφέρει όλους όσοι έχουν αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα «έσκασε» το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου στο γραφείο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αγροσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 13%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη, ο γενικός γραμματέας Εσόδων ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πια η φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δεν θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Όλοι θα φορολογούνται με ποσοστό 13% επί των καθαρών εσόδων τους.

Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2014. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 (Φ.Ε.Κ. 15Α /2004) στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια (1.000) ευρώ.
Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίο
Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2014 δεν προβλέπεται να είναι διαφορετικές από αυτές του 2013.

Διευκρινήσεις για την Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Ν. 4093/2012


Ενημερώνουμε τους λογιστές φοροτεχνικούς οι οποίοι έχουν υποβάλει για το έτος 2013 την προβλεπόμενη από το Ν. 4093/2012 Υπεύθυνη Δήλωση να μην καταθέσουν την ΥΔ για το έτος 2014 καθώς για διευκόλυνσή τους και την αποφυγή συνωστισμού θα λάβουν ηλεκτρονικά οδηγίες για την νέα διαδικασία της υποβολής της .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΦΕΕ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ-13/1/2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

             


            Δελτίο Τύπου



Ενημερώνουμε τους Αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. που μέχρι σήμερα είχαν απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης Βιβλίων και Φορολογικών Στοιχείων ότι από 01/01/2014 υπάγονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο Κανονικό Καθεστώς Φ.Π.Α. εφόσον στην χρήση 2013 ή στο 2012 (εφόσον δεν έχει πουληθεί ακόμη η παραγωγή του 2013) ήταν σε ισχύ μια από τις δύο προϋποθέσεις (1) είτε είχαν τζίρο πάνω από 10.000 € (δηλ. επιστροφή ΦΠΑ πάνω από 600 €) ή (2) Ενιαία Ενίσχυση (ΟΣΔΕ) πάνω από 5.000 €.