Απαράδεκτο το σύστημα ασφάλισης του ΟΑΕΕ

Ο πολίτης και ελεύθερος επαγγελματίας που είχε την ατυχία να είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, πληρώνει τις εισφορές του στον Οργανισμό (νωρίτερα στο ΤΕΒΕ) επί 27 ολόκληρα χρόνια. Μερικές φορές καθυστερεί τις πληρωμές. Αλλά, υπό την απειλή των προστίμων και άλλων διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων, τελικά καταφέρνει να τις πληρώνει πλήρως, μαζί με τα θηριώδη πρόστιμα που του επιβάλλονται λόγω των καθυστερήσεων.
Στην παρούσα φάση, ο πολίτης, για μία ακόμη φορά,αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα. Και οφείλει εισφορές μερικών διμήνων. Και τί κάνει ο ΟΑΕΕ; Δεν του θεωρεί το βιβλιάριο υγείας. Έτσι, τόσον αυτός, όσο και η οικογένειά του (σύζυγος και δύο παιδιά) είναι, όλοι τους, εντελώς ανασφάλιστοι!

Ανάλωση κεφαλαίου. Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη…

Ο προσδιορισμός του κεφαλαίου προηγουμένων ετών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον πονοκέφαλο όσων ασχολούνται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (παλιά, κυρίως για λόγους πόθεν έσχες).
 Η δυσκολία στην εξεύρεση του, διαθέσιμου προς ανάλωση, κεφαλαίου έγκειται αφενός μεν στις διαφορετικές διατάξεις που ίσχυαν διαχρονικά, αφετέρου δε στις πολλαπλές παραμέτρους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ορθό. 

Ποιοι θα περάσουν από την εφορία με τα δικαιολογητικά της δήλωσης ανά χείρας για έλεγχο

Τέλος στον κανόνα που όριζε ότι θα καλούνται για έλεγχο όσοι εμφανίζονται να δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1500 ευρώ, βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούμενοι θα καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στην εφορία ακόμη και αν η δήλωσή τους είναι χρεωστική.
Για την επιλογή των φορολογικών δηλώσεων που θα ελέγχονται, η Γενική Γραμματεία βγάζει λίστες «υπόπτων» τρέχοντας συγκεκριμένα «κριτήρια κινδύνου». Τα κριτήρια έχουν ήδη καθοριστεί και ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται μια φορολογική δήλωση.

Διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών TAXISnet

TAXISnet 31/05/2013 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Οι υπηρεσίες του TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Παρακρατούμενων Φόρων, Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Εντύπων Κ.Β.Σ. Οι υπηρεσίες εκτύπωσης Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων καθώς και οι υπηρεσίες Ειδοποιήσεων Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου, Προσωποποιημένης Πληροφόρησης και έκδοσης Φορολογικής Ενημερότητας, δεν θα είναι διαθέσιμες από ώρα 16:00 έως 21:00, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες:
04/06/2013, 06/06/2013, 11/06/2013, 13/06/2013, 
18/06/2013, 20/06/2013, 25/06/2013, 27/06/2013

λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, η ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα λειτουργεί κανονικά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των ΑΕ

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των Ανωνύμων Εταιρειών στη χώρα μας κλείνει την οικονομική της χρήση στις 31/12 και πολλές από τις εταιρείες αυτές εξαντλούν τον χρόνο που προβλέπεται από τον ΚΝ 2190/1920 και πραγματοποιούν την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τους, η οποία εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης την 30/6 του επόμενου έτους. 
Για το σκοπό αυτό θα επιχειρήσουμε μία ανασκόπηση στο σημείωμα αυτό των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημοσιότητα των αποφάσεων των γενικών αυτών συνελεύσεων, μετά τις αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. και στην υπό όρους κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων στον ημερήσιο τύπο.


Φορολογικός οδηγός (new)

Ένας νέος φορολογικός οδηγός 

πατήστε εδώ 

http://www.taxad.gr/images/stories/articles/naftfo.pdf

Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων εισοδήματος Ν.Π για το οικ έτοs 2013

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη, παρατείνεται μέχρι και την 17η Ιουνίου 2013 η προθεσμία (λήγει στις 31 Μαΐου 2013) υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ.4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε., κτλ.), που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Προϋποθέσεις χορήγησης ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους από 01/01/2013

   Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το έτος 2013 γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθ. 20 του Ν. 2434/1996, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από το άρθ. 24 του Ν. 2556/1997 και στη συνέχεια από την παρ. 1 του άρθ. 34 του Ν. 3996/2011 και εφαρμόζεται σύμφωνα με τη σχετική με αρ. πρωτ. Φ.80000/οικ.18510/1227/16.8.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Ν. 3996/2011 όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, μπορούν να αναπροσαρμόζονται από 1/1/2012 και εξής και σε ετήσια βάση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με βάση το ποσοστό αύξησης του εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αναφέρεται στο κριτήριο β΄ της παρ. 1 του άρθ. 34 του Ν. 3996/2011 και αντιστοιχεί σε συνταξιούχο πλήρους κατωτάτου ορίου κύριας σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς προσαυξήσεις.

Η χρήση των βοηθητικών χώρων ακινήτου, ως αντικειμενική δαπάνη και η οριζόντια ιδιοκτησία

Στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, της φορολογικής δήλωσης οικ. έτους 2013, συντελείται και ολοκληρώνεται ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, του υπόχρεου, της συζύγου και των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν. Αυτή την διαδικασία είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε «τεκμήρια διαβίωσης και κτήσης» ή τεκμαρτό εισόδημα.

Όλες οι απαντήσεις για τη δήλωση των τόκων

Θα μας στείλουν οι τράπεζες βεβαιώσεις ή θα τις αναζητήσουμε μόνοι μας; Θα υπάρχει απαλλαγή υποχρέωσης αναγραφής των τόκων για ποσά έως 250 ευρώ; Τι θα γίνει με τους τόκους κοινών λογαριασμών και τι θα κάνουμε για τις καταθέσεις που είναι στο όνομα των παιδιών μας;
Δείτε απαντήσεις σε 12 «καυτά» ερωτήματα που αφορούν στην υποχρέωση αναγραφής των τόκων στηφορολογική δήλωση.

Φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια ζητά η εφορία

Διακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από άλλους παλιούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και γλίτωσαν το «χαράτσι» του 2011, «ευθύνονται» για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να αναγράψουν στα έντυπα των φετινών δηλώσεων τούς αριθμούς παροχής ρεύματος των κατοικιών τους (αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή στους μετρητές κατανάλωσης της ΔΕΗ).

Δελτίο τύπου τηs Ε.Φ.Ε.Ε.Κιλκίs για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2013

                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                       Τρίτη  28  Μαΐου 2013  
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών  Ν. Κιλκίς  σας ενημερώνει ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών σας δηλώσεων οικ. έτους 2013 , εκτόs αυτών που κατατίθενται κάθε έτοs, απαραίτητα δικαιολογητικά είναι  :

α) Αντίγραφο Λογαριασμού ΔΕΗ  για τις οικίες που δηλώνετε είτε για ιδιοκατοίκηση  είτε για μίσθωση
β) Τρίμηνη Εκκαθάριση σύνταξης ΙΚΑ
γ) Βιβλιάριο ασφάλισης για συνταξιούχους ΟΓΑ
δ) Βεβαιώσεις τόκων από τις τράπεζες για ποσά που υπερβαίνουν τα 250,00 Ευρώ
ε) Για τα προστατευόμενα μέλη ( μέλη οικογένειας άνω των 18 ετών ) τους αριθμούς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
στ) Αποδείξεις δαπανών 
 ζ ) Δελτία ταυτοτήτων

Για την σωστή και έγκυρη  υποβολή των φορολογικών σας υποχρεώσεων προτιμήσετε ένα από  τα  γραφεία των μελών της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων επαγγελματιών Ν. Κιλκίs.

                                                  Από το Δ.Σ τηs  Ε.Φ.Ε.Ε  Κιλκίς
      

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που συστήθηκε με τα άρθρα 741 έως 784 του Αστικού Κώδικα.

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με την 1013044/222/Α0012/
ΠΟΛ.1031/7.2.2001 διαταγή μας, ως ακαθάριστο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών υποκείμενο σε φόρο θεωρείται μόνο αυτό που προέρχεται από καθαρά εμπορικές δραστηριότητες ή την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. τέλεση δημόσιων θεαμάτων, έκδοση εφημερίδων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων κτλ.).

Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους για Φωτοβολταϊκά

Ποιος είναι ο ΜΣΚΚ για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να συμπληρωθεί το έντυπο Ε3; (απλογραφικά βιβλία). Η δραστηριότητα θεωρείται παροχής υπηρεσιών, ή μεταποιητική, αφού υποχρεώνεται σε έκδοση ΤΠ-ΔΑ προς το ΛΑΓΗΕΕ;
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Νόμο, το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί αγαθό. Εξάλλου, τόσο στον καταργηθέντα ΚΒΣ (ΠΔ 186/92, άρθρο 12, παρ. 16, περ. β), όσο και στον νέο ΚΦΑΣ (Ν. 4093/2012, άρθρο 6, παρ. 15, περ. β), η αναφορά γίνεται σε «πώληση ηλεκτρικού ρεύματος» και όχι σε παροχή υπηρεσίας.

ΦΑΠ: Πώς θα κάνετε δήλωση ή διόρθωση στοιχείων

Προθεσμία δύο μηνών θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να κάνουν διόρθωση στα στοιχεία τους ώστε να μην πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους δεν προκύπτει Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 θα μπορούν μέχρι 31 Ιουλίου 2013 να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών.

Αυτόματοι έλεγχοι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2013

Αυτόματους ελέγχους και άμεσες διασταυρώσεις για την επαλήθευση των στοιχείων που δηλώνουν φέτος οι φορολογούμενοι διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις γίνονται στα δηλούμενα εισοδήματα, στους παρακρατηθέντες φόρους, στα στοιχεία περιγραφής των κατοικιών και των Ι.Χ. αυτοκινήτων που αποτελούν τεκμήρια, καθώς και στα ποσά των δαπανών που δηλώνονται με σκοπό να αναγνωριστούν για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Τους αυτόματους ελέγχους επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας το πρωί στο Mega.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στην συμπλήρωση του Ε9.2013

Όσοι υποχρεούνται σε δήλωση είτε γιατί είχαν μεταβολές στα ακίνητά τους είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό ή τους αριθμούς παροχής Δ.Ε.Η. 

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δήλωση Ε9 για τις μεταβολές που είχαν το έτος 2012 θα πρέπει να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η. για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα δηλώσουν.


Ενημέρωση ΟΑΕΕ σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012 για τους συνταξιούχους του ταμείου

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους συνταξιούχους του σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012, τα εξής:

1.οι ως άνω βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά,

2.η αποστολή θα γίνει αμέσως μετά την αναμενόμενη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών, περί του τύπου και του περιεχομένου των βεβαιώσεων αυτών,

Το βιβλιαράκι με τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικ. έτους 2013

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το "βιβλιαράκι" οδηγιών συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2013.

Δείτε το από εδώ
.

Υπενθύμιση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο Ο.Ε.Ε. από λογιστές - φοροτεχνικούς μέχρι 29/5/2013

Μέχρι μεθαύριο, 29 Μαΐου 2013, πρέπει οι λογιστές φοροτεχνικοί, οι οποίοι έχουν ανανεώσει την επαγγελματική τους ταυτότητα μέχρι και το έτος 2012, να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση στο Ο.Ε.Ε..

Να υπενθυμίσουμε ότι για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την Αριθμ. 6889/ΔΙΟΕ – 84 – 25/2/2013, απαιτείται η καταβολή δικαιωμάτων υπέρ Ο.Ε.Ε. ύψους δεκαπέντε (15) €.

Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για το e-Παράβολο

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών οίκοθεν αποδεικτικών είσπραξης.
ΑΡΘΡΟ 1
Ηλεκτρονικό Παράβολο
Με τον όρο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e-Παράβολο») νοείται ο μοναδικός ψηφιακός κωδικός που χορηγείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr.

Ε1: Πώς χορηγούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους

Τι ισχύει ανά ασφαλιστικό ταμείο
Σημαντικές καθυστερήσεις θα καταγραφούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι, και ειδικά όσοι δεν έχουν φορείς ασφάλισης το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί τη βεβαίωση αποδοχών για τη συμπλήρωση του Ε1. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους δε θα είναι η 30ή Ιουνίου.