Ιδού οι νέες αλλαγές στο ΦΠΑ


α) Στο λεκτικό του κωδ. 400 του εντύπου ο συντελεστής «5%» αντικαθίσταται σε «3%».
β) Το λεκτικό του κωδικού 514 «ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΚΩΔ. 522 Χ 2%» αντικαθίσταται ως εξής: «ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ (λόγω δόσεων)».
γ) Το λεκτικό που αναγράφεται πάνω από τον κωδ. 521 «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΚΩΔ.511 (μέχρι 3 δόσεις – μόνο για εμπρόθεσμη δήλωση)» αντικαθίσταται ως εξής: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΥ

Φορολογούμενοι από το... 1900!

Χ. Θεοχάρης σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΦΕΕΑ: 'το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται σε κάθε περίπτωση'

  Η ΕΦΕΕΑ με χθεσινό της Δελτίο Τύπου ενημέρωνε τους λογιστές ότι σε περίπτωση που παραμείνει (όπως είναι by default) ενεργή η ένδειξη "Επιθυμώ να ενημερωθώ για την έκδοση του εκκαθαριστικού μου ηλεκτρονικά" στα στοιχεία  του φορολογουμένου, κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, τότε δεν θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα και η ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
    Σχετικά με αυτό το Δελτίο Τύπου και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στους λογιστές, η μη αποστολή εκκαθαριστικού σημειώματος. ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ.Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται σε κάθε περίπτωση.

13/7/2013


www.e-forologia.gr

Δελτίο τύπου της ΕΦΕΕΑ για ένδειξη του Ε1 που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους λογιστές

 Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. εξέδωσε Δελτίο Τύπου για προσυμπληρωμένη ένδειξη του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης στον ιστότοπο της ΓΓΠΣ που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους λογιστές. Δείτε τη συνέχεια στο συνημμένο αρχείο PDF.

12/7/2013

www.e-forologia.gr 

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με Γ΄Ειδική Άδεια-11/7/2013

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με παρέμβαση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δίνεται λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων που κατέχουν την Γ΄ Ειδική Άδεια.
Μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας και της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. λύνεται τις επόμενες ημέρες το μετέωρο ζήτημα των συναδέλφων που κατέχουν την Γ΄ Ειδική Άδεια. Συγκεκριμένα κλιμάκιο του Δ.Σ της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη την Τετάρτη 10/7/13 το απόγευμα και του έθεσε το ζήτημα αυτό, προκειμένου να μην χάσουν την δουλειά τους και τα κεκτημένα από τον νόμο δικαιώματα τους οι συνάδελφοι που κατέχουν την Γ΄ Ειδική Άδεια.
Ο κ. Μηταράκης παρά την περί αντιθέτου επιστολή του Ο.Ε.Ε. που πρότεινε να παραμείνουν στην Β τάξη, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και τις προσεχείς ημέρες σε επικείμενο νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει τροπολογία που θα επιτρέψει την συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματος τους καλύτερα και από ότι ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου4152/2013.

Ανάλωση κεφαλαίου: Οι 6 διαφορετικές περιπτώσεις με παραδείγματα

Ιδιαίτερες συζητήσεις στο ζήτημα της ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών έχει προκαλέσει η αναφορά μας στο θέμα «Δέκα συχνές ερωτήσεις για την ανάλωση κεφαλαίου και οι απαντήσεις τους» στην αντιμετώπιση της περίπτωσης όπου ο φορολογούμενος επέλεξε να φορολογηθεί σε μία χρήση βάσει του συνολικού του τεκμαρτού εισοδήματος.
 Τα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν είναι πολλά και για το λόγο αυτό κρίναμε σκόπιμο να συγκεντρώσουμε ενδεικτικά σε ένα θέμα όλες τις πιθανές περιπτώσεις παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει σε κάθε μία από αυτές να συμπληρώνεται ο Πίνακας Ανάλωσης Κεφαλαίου. Στο τέλος του άρθρου αυτού πραγματοποιούμε και μία σύντομη αναφορά σε σχετικά έγγραφα της Δ/νσης Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνέντευξη του Υφυπουργού ανάπτυξης Νότη Α. Μηταράκη σχετικά με το επάγγελμα του Λογιστή φοροτεχνικού

ΝΟΤΗΣ Α. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη  του Υφυπουργού ανάπτυξης Νότη Α. Μηταράκη Δικτυακό κόμβο Taxheaven, αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές στις τάξεις των λογιστών - φοροτεχνικών του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4152/2013, αλλά και σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για αδυναμία εξυπηρέτησης προθεσμιών των δηλώσεων-10/07/2013

Προς το Υπουργείο Οικονοµικών
Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη
Κοινοποίηση
• Υπουργό Οικονοµικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
• Υφυπουργό Οικονοµικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
• Αναπληρωτή Γενικό ∆ιευθυντή Φορολογίας κ. Γεώργιο Κριτσέλη
• Γενικό Γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων κ. Χαράλαµπο Τσαβδάρη
• Όλα τα Πολιτικά Κόµµατα και τους Βουλευτές τους
• Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
• Κεντρική Ένωση Επιµελητηρίων
• Την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
(ΕΚΤ) και του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ)
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2013
Αρ. Πρωτ. Εξερχοµένου 077

Η εφορία αρχίζει ελέγχους αμερικάνικου τύπου σε ελ. επαγγελματίες

Ακόμη και τον αριθμό παροχής υδροδότησης θα πρέπει να δίνουν στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο στόχαστρο φορολογικών ελέγχων. Με αυτόν τον αριθμό οι ελεγκτές θα διαπιστώνουν αν ο φορολογούμενος έχει γεμίσει… πισίνα με νερό. Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο διαβίωσης αλλά και την περιουσιακή κατάσταση των ελεγχόμενων τα οποία οι τελευταίοι θα πρέπει να παράσχουν στους ελεγκτές στο πλαίσιο έναρξης εφαρμογής, μετά από πολλές εξαγγελίες και ανακοινώσεις, του αμερικάνικού τρόπου διενέργειας ελέγχου πόθεν έσχες (τύπου IRS). 
Το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε την εγκύκλιο η οποία περιλαμβάνει λεπτομερώς τον τύπο των καταστάσεων και εγγράφων που πρέπει να συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι που καλούνται για έλεγχο.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 4152/13 και απαραίτητα δικαιολογητικά

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνεται ότι για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του ν.4152/2013 , έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Δ.Ε όσο και σε αυτόν της Γ.Γ.Π.Σ. (http://www.gsis.gr) οι σχετικές αποφάσεις αλλά και κατατοπιστικοί πίνακες που αναφέρονται τόσο στις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα ρύθμισης, όσο και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα:

Οδηγίες ΥΠΟΙΚ για το νέο σύστημα υποβολής του ΦΠΑ

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή δίνει με εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η χρεωστική περιοδική δήλωση μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή εάν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον δέκα ευρώ για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.6. 2013 και τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.7.2013.