Εικοσιένα «γιατί» προς το υπ. Οικονομικών:

Την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά όλοι εμείς που τυγχάνει να ασχολούμαστε με το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού, μόνο σαν ιλαροτραγική θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω.

 Συνειδητοποιώ ολοένα και περισσότερο ότι το μέλλον μας διαφαίνεται πολύ ζοφερό. Χωρίς να θέλω να φανώ Κασσάνδρα, αν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα με δικές μας πρωτοβουλίες και άμεσες κινητοποιήσεις, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια αρχικά στην υποβάθμιση κι έπειτα στον αφανισμό.

 Βέβαια, για τις δικές μας ευθύνες, τα λάθη και τις παραλείψεις δε θα αναφερθώ σήμερα, αλλά θα σας παραπέμψω στον πρόλογο ενός παλαιότερου «σχολίου της Δευτέρας» (σ.σ. 14/7/2014), όπου ανέλυσα το ζήτημα της αυτοκριτικής μας μέσα απ΄τη δική μου οπτική γωνία.

Αναρρωτική άδεια μισθωτού και επίδομα λόγω ασθενείας από το ΙΚΑ

Όλοι γενικά οι μισθωτοί, δηλαδή άσχετα αν πρόκειται για υπαλλήλους ή εργατοτεχνίτες, στις περιπτώσεις όπου, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έπειτα από (10) ημέρες τουλάχιστον παροχής εργασίας συνεπεία σπουδαίου λόγου (λ.χ. ασθένειας), που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους τον μισθό του χρόνου της αποχής από την εργασία τους.

Οι οριζόμενες από τον νόμο περιπτώσεις αποχής του εργαζομένου χωρίς υπαιτιότητά του είναι δύο:


-Αποχή λόγω ασθένειας βραχείας διάρκειας έως 6 μηνών

-Αποχή λόγω ασθένειας μεγαλύτερης διάρκειας ή από άλλη αιτία

Με σιωπηρή καταγγελία εξομοιώνεται συνήθως η αυθαίρετη αποχή από την εργασία.

Άνοιξε το Taxisnet για αιτήσεις ένταξης στο νέο καθεστώς ΦΠΑ

Τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο νέο καθεστώς ΦΠΑ μπορούν να υποβάλλουν πλέον χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στο Taxisnet (www.gsis.gr) είναι διαθέσιμη πλέον η ειδική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ένταξης στο «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά την είσπραξη» σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ.

Στη σχετική φόρμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα εξής στοιχεία:

Πώς θα πληρωθούν σε 100 δόσεις τα χρέη σε εφορίες και Ταμεία

Θέμα ημερών είναι η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης.

Αυτή, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Μόλις ανέβηκαν κι άλλα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στο Taxis αναρτήθηκαν εδώ και λίγες ώρες αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία δεν είχαν ενσωματωθεί στις προηγούμενες εκκαθαρίσεις της 1ηςΑυγούστου και της 20ης Σεπτεμβρίου. Τα εκκαθαριστικά, αφορούν τρεις κατηγορίες φορολογουμένων:

Φορολογούμενους οι οποίοι έχουν μικρή περιουσία η οποία φορολογείται για τον ΕΝΦΙΑ με ποσά μικρότερα των πέντε ευρώ. Βάσει του νόμου, ποσά κάτω των πέντε ευρώ δεν εισπράττονται


Φορολογούμενους χωρίς καθόλου περιουσία. Και αυτοί θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σε περίπτωση που χρειαστεί για φορολογική χρήση

Ειδικό καθεστώς του άρθρου 39β του Φ.Π.Α

Με την ΠΟΛ.1214/30.9.2014 «Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ», δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 39.β. , μεταξύ των οποίων προβλέπονται και υποχρεώσεις τήρησης ειδικών λογιστικών αρχείων (αρχείο εισπράξεων/πληρωμών).

 Η υποχρέωση αυτή αφορά όχι μόνο αυτούς που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς αλλά και όσους δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, στην περίπτωση που είναι λήπτες φορολογητέων πράξεων από υποκείμενους που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς (αυτοί θα τηρούν μόνο «αρχείο πληρωμών» ).

Γενικά, με το ειδικό αυτό σύστημα ( Φ.Π.Α-άρθρο 39β ) η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή της απαίτησης και όχι με την έκδοση του τιμολόγιου, όπως γίνεται στο «Κανονικό καθεστώς» και αντίστοιχα η έκπτωση του Φ.Π.Α, θα γίνεται με την πληρωμή της αξίας του τιμολογίου.