Υποβάθμιση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΑΕΙ & ΤΕΙ


Με έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράει σε ρύθμιση για την κατάργηση των υπαρχουσών τάξεων λογιστών – φοροτεχνικών και τη διατήρηση μόνο δύο τάξεων, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής ταυτότητας Λογιστή – Φοροτεχνικού της ανώτερης τάξης και σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Η ρύθμιση οδηγεί:





Στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, αφού όλοι ισοπεδώνονται προς τα κάτω.
Στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών που θα αποβεί σε βάρος των δημοσίων εσόδων, αλλά και των φορολογουμένων.
Στην ισοπέδωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τις γνώσεις που παρέχει το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα χωρίς το οικονομικό και κοινωνικό εκάστοτε όφελος να είναι ανάλογο του κόστους και της ποιότητας των σπουδών.
Στην αμφισβήτηση των λογιστικών καταστάσεων – φορολογικών στοιχείων και στην ανεπάρκεια των πληροφοριών που περιέχουν οι δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, αφού χωρίς κριτήρια επαγγελματικής επάρκειας και τυπικών προσόντων ο καθένας θα υπογράφει ότι θέλει.
Στην επαγγελματική εξόντωση 45.000 επιστημόνων λογιστών φοροτεχνικών.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα:
Για ποιο λόγο στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης η πολιτεία, νομοθετώντας, υποβαθμίζει τα πτυχία μας;
Για ποιο λόγο υπάρχουν τα οικονομικά πανεπιστήμια και οι σχολές;
Για ποιο λόγο τα παιδιά μας πρέπει να σπουδάζουν;
Πώς θα διασφαλισθούν η πολιτεία, οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι από παράνομες δραστηριότητες και πώς θα ευοδωθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων, όταν οι οικονομικοί επιστήμονες αγνοούνται;
Γιατί αναιρούνται οι δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του ρόλου του λογιστή – φοροτεχνικού, ως ενδιάμεσου οργάνου, μεταξύ της επιχείρησης και της φορολογούσας αρχής;

Η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιλογές γιατί πλήττουν ευθέως βασικές έννοιες της Δημοκρατίας μας και δημιουργούν εσωστρέφεια και αποπροσανατολισμό.

Το θεσμικό πλαίσιο του Ο.Ε.Ε., για τη χορήγηση των επαγγελματικών ταυτοτήτων διακρίνεται από αξιακές αρχές και κανόνες που υπηρετούν την επαγγελματική επάρκεια, την αξιοκρατία και κύρια το αίσθημα του δικαίου που είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατική συγκρότηση κάθε κοινωνίας.

Η χορήγηση των επαγγελματικών ταυτοτήτων γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επαγγελματικής επάρκειας, (τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) γι΄ αυτό και οι λογιστές φοροτέχνες διακρίνονται σε Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεως με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες ανά τάξη.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, το επάγγελμά μας είναι απόλυτα απελευθερωμένο, αφού όλοι μπορούν να το ασκούν, εφόσον έχουν τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς ισοπεδώσεις.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού,

Την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης διάταξης, η οποία λειτουργεί εμπρηστικά τόσο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και στο χώρο των επαγγελματιών και των εργαζόμενων μισθωτών.

Καλό είναι η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να στηρίξουν τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. και στα λογιστήρια, ώστε να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για να έλθουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους είναι στα αζήτητα, αντί να κάνουν συνδικαλισμό απειλώντας με εξόντωση αυτούς που δεν έχουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Καλό είναι αυτές τις εποχές να προκρίνονται διαδικασίες αναβάθμισης των πτυχίων μας, αξιοκρατίας και αίσθησης δικαίου, αντί ισοπεδώσεων.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Γιώργος Ι. Κυδωνάκης