Ζητούνται 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις σε 20 εργάσιμες – Τα σενάρια παράτασης

Υποτονικός παραμένει ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων παρά το γεγονός ότι υπολείπονται μόλις 20 εργάσιμες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις 320.000 φορολογικές δηλώσεις όταν το σύνολο αγγίζει τα έξι εκατομμύρια. Οι πρώτοι που έσπευσαν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων με κυριότερο το επίδομα τέκνων. Έτσι, δικαιολογείται και το γεγονός από τις 320 χιλιάδες που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, μόλις οι 101 χιλιάδες είναι χρεωστικές.

Οι 66 χιλιάδες είναι πιστωτικές και όλες οι υπόλοιπες μηδενικές με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που κάνει να εισπράξει το δημόσιο να περιορίζεται σε μόλις 53,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί η αρμόδια για τα έσοδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών να δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ωστόσο, έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι οι φορολογούμενοι στις ασφυκτικές προθεσμίες. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν και οι δηλώσεις των επιχειρήσεων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία (αναμένεται εντός της εβδομάδας) ενώ η επίσημη προθεσμία για τις επιχειρήσεις λήγει και αυτή στο τέλος του μήνα.

Με δεδομένη την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια έσοδα, θεωρείται δεδομένο ότι θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις από την τρόικα προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να εισπραχθεί στο τέλος Ιουλίου τόσο από τα φυσικά πρόσωπα όσο και από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτό που έγινε και πέρυσι. Δηλαδή, να δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων –ακόμη και μετά τις 15 Ιουλίου- αλλά να παραμείνει σταθερή η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Άλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι το πότε θα υποβληθεί η δήλωση αλλά το πότε θα μπουν τα χρήματα στο ταμείο.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιμένει να δει τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, η απόφαση για την παράταση θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος καθώς από ένα σημείο και πέρα θα τεθεί και ζήτημα αντοχών του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet αλλά και δυνατοτήτων της λογιστικής κοινότητας να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό δηλώσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

http://www.fpress.gr/