Τέλος στο χειρόγραφο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας».

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπ. Εργασίας, θεσπίζεται υποχρέωση του εργοδότη για καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων,σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού, εντός της ίδιας ημέρας της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

Για ποιο λόγο έγινε;

Σύμφωνα με την τροπολογία ….
«καθιερώνεται ψηφιακά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, με την οποία, όμως, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις περιπτώσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (μερική εργασία, εκ περιτροπής εργασία)».

Τι σημαίνει πρακτικά η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής;

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Άρθρο 14 Ν.4225/7.1.2014 «Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς & η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ».

Το συγκεκριμένο αθεώρητο βιβλίο, ήταν εφικτό να τηρηθεί είτε χειρόγραφα είτε σε μηχανογραφικές σελίδες και έπρεπε να βρίσκεται πάντα στο χώρο εργασίας.

Πλέον, με την παρούσα τροπολογία, σταματάει η χειρόγραφη τήρησή του και κάθε αλλαγή του ωραρίου θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εφαρμοστεί ορθά η συγκεκριμένη διαδικασία καθώς πλέον η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει μόνο από τους «ειδικούς» δηλαδή:

· Τον λογιστή, αν δεν υπάρχει εσωτερικά οργανωμένο λογιστήριο και τμήμα μισθοδοσίας
· Τον υπεύθυνο μισθοδοσίας ή από κάποιο καλά ενημερωμένο στέλεχος του λογιστηρίου.

Από πότε ισχύει η εφαρμογή του νέου μέτρου;
Από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Τι γινόταν μέχρι σήμερα
Όπως είναι φυσιολογικό, σε πλήθος επιχειρήσεων – μικρών κα μεγάλων – υπήρχαν αλλαγές ωραρίων ή τροποποιήσεις αυτών λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. αδυναμία εργαζομένου, ανάγκη για αλλαγή και εξυπηρέτηση του εργαζομένου να δουλέψει απόγευμα αντί για πρωί κ.λπ.). Σαφέστατα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη χρήση του ειδικού βιβλίου (είτε λόγω αλλαγής ημέρας εργασίας, είτε για πρόσθετη εργασία λόγω φόρτου κ.λπ.).
Αυτό που επομένως συνέβαινε (όποια ώρα κι αν συνέβαινε) ήταν να συμπληρώνει χειρόγραφα το βιβλίο ο εκάστοτε υπεύθυνος (π.χ. υπεύθυνος καταστήματος ή εργοδότης ή υπεύθυνος βάρδιας κ.λπ.). Βέβαια κάτι τέτοιο δημιουργούσε μια επιπλέον γραφειοκρατία, ωστόσο είχε γίνει αποδεκτό από όλους.


Σοβαρές Περιπτώσεις και Παραδείγματα αδυναμίας εφαρμογής της νέας τροπολογίας:

Αναρωτιέται κανείς το πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η νέα διαδικασία όταν στην πραγματικότητα απαιτείται επιφυλακή και ετοιμότητα του «ειδικού» 24 ώρες το 24ωρο και για τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Για παράδειγμα, τι θα συμβεί στις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελμάτων;
· Βιομηχανίες όπου προκύπτουν αλλαγές σε απογευματινές ή βραδινές βάρδιες
· Εμπορικά Καταστήματα όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές σε απογευματινές βάρδιες ή το Σάββατο
· Καταστήματα εστίασης όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές (π.χ. σερβιτόροι κ.λπ.)
· Εταιρείες που έχουν εργαζόμενους με έμφαση στη νυχτερινή απασχόληση (π.χ. εταιρείες φύλαξης, νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης κ.λπ.).

Τα πρόστιμα

Κι αν για κάποιους – λόγω της αδυναμίας ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή – θα υπάρξει παραδοχή περί μερικής τήρησης της διαδικασίας, τονίζεται ότι μια τέτοια παράβαση, σύμφωνα με το άρ. 24, του Ν.3996/2011 και της Υ.Α. 2063/Δ1 632/2011 χαρακτηρίζεται ως «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ» και το πρόστιμο που μπορεί να επισύρει ξεκινάει από ~5000€ για μια πολύ μικρή επιχείρηση (250 εργαζόμενους) αν πρόκειται για αρχική παράβαση και όχι για υποτροπή.

Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών

Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία – έτσι όπως αποτυπώνεται – δεν επηρεάζει:
α) την συνέχιση της υποχρέωσης χειρόγραφης ενημέρωση του βιβλίου όταν πρόκειται για πραγματοποίηση υπερωριών,
β) την συνέχιση υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής του Ε8 Βιβλίου Υπερωριών μέχρι τις 15 του επόμενου – από την πραγματοποίηση των υπερωριών - μήνα

Οι φήμες

Από πολύ έγκυρες πηγές τονίζεται ότι η μηχανογραφική υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας «θα πάρει καιρό» ενώ από κάποιες άλλες πηγές σημειώνεται ότι με δεδομένη την αντικειμενική δυσκολία προσαρμογής όλων των επιχειρήσεων στις ανάγκες αυτού του μέτρου, θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση εύκολης ηλεκτρονικής υποβολής.

Βέβαια αναρωτιέται κανείς το εξής: όσο εύκολη κι αν γίνει τελικά αυτή η υποβολή, πόσο εύκολο θα είναι να τηρηθεί σωστά από όλους ιδιαίτερα σε «δύσκολες ώρες» ή ποιό θα είναι το επίπεδο ετοιμότητας.

Θα κλείσω τη συγκεκριμένη αναφορά με μια ευχή και μια έξυπνη αγγελία που αναρτήθηκε από κάποιο συνάδελφο σήμερα στο διαδίκτυο:

Ευχή: Να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση κάποιων παραβατικών συμπεριφορών δεν μπορεί να «κάψει» όλο τον κλάδο των λογιστών και των συμβούλων μισθοδοσίας.

Αγγελία: Ζητείται Λογιστής για απογευματινή και νυχτερινή απασχόληση με διαθεσιμότητα για το Σάββατο και την Κυριακή με αντικείμενο εργασίας την Ηλεκτρονική Υποβολή του Ειδικού Βιβλίου Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ!

http://www.e-forologia.gr/