Τα λάθη στο Ε9 που "φούσκωσαν" τον ΕΝΦΙΑ και πώς να τα διορθώσουμε

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υιοθετήσει την αρχή πρώτα πληρώνεις, μετά γλιτώνεις. Που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και μετά να επιδιώξουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που μας έχουν «φορτώσει» εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων που έχουν γίνει στο Ε9. Τα λάθη είναι πολλά. Πάρα πολλά. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εκτιμούν ότι αν αποκατασταθούν όλα τα λάθη –άλλα σκόπιμα και άλλα κατά… λάθος- τότε τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ. Με τέτοια κόστη, το να αφήσετε τα λάθη αδιόρθωτα, συνιστά έγκλημα κατά του εαυτού σας. Πώς θα τα διορθώσετε; Ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία εντοπισμού τους.


Κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα θα εμφανιστούν να φορολογούνται ως ανοικτά και φωτισμένα επειδή θα λείπει ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Ημιτελή κτίσματα έχουν ήδη φορολογηθεί ως αποπερατωμένα επειδή κανείς δεν είπε στους ιδιοκτήτες τους ότι πρέπει να κάνουν ειδική… ρύθμιση στο ηλεκτρονικό Ε9. Για να μην φτάσουμε στον κατάλογο με τις 11 παρεμβάσεις που έκανε από μόνο του το υπουργείο Οικονομικών στις δηλώσεις μας προκειμένου να υπολογίσει τον φόρο με το… έτσι θέλω.

 Όλα αυτά λάθη θα στείλουν στους… λογιστές για διόρθωση περισσότερους από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς το σύστημα θα ανοίξει τον Οκτώβριο και η προθεσμία θα εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου. Διορθώσεις θα γίνονται και μετά. Ωστόσο θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για να κερδίζετε χρόνο, θα πρέπει από τώρα να εντοπίσετε τα λάθη που σας έχουν κοστίσει. Ο ακόλουθος κατάλογος, αποτυπώνει τα …χειρότερα που μπορεί να έχετε κάνει. Τι μπορούν να κάνουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες;
Να ελέγξουν αν έχει αναγραφεί (και σωστά) ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ (αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) καθώς αν δεν υπάρχει ή αν δεν είναι συμπληρωμένος σωστά δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση ώστε να γίνει η έκπτωση για το αν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι κλειστό και μη ηλεκτροδοτούμενο.
Να διαπιστώσουν αν είναι συμπληρωμένη η ένδειξη «ηλεκτροδοτούμενο» με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Ο λόγος είναι ο ίδιος: Στα μη ηλεκτροδοτούμενα κατά τη διάρκεια του 2013, θα γίνει η έκπτωση του 20%
Να ελέγξουν αν στα ημιτελή ακίνητα έχουν συμπληρώσει και την ένδειξη μη ηλεκτροδοτούμενα καθώς μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει η έκπτωση του 60% που προβλέπει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παραμένουν στα «τούβλα» ή στα «μπετά».
Να δηλώσουν τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους ή άλλους αυθαίρετους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί. Αυτό –αν δεν έχει γίνει- μπορεί να αυξήσει το ποσό του ΕΝΦΙΑ αλλά αυτό επιβάλλει ο νόμος και σε περίπτωση που εντοπιστεί αργότερα από τις φορολογικές αρχές, θα υπάρξει ο κίνδυνος και να καταλογιστεί ο φόρος και να επιβληθούν προσαυξήσεις
Να ελεγχθεί η σωστή αναγραφή της επιφάνειας του ακινήτου. Έχουν εντοπιστεί παιδαριώδη λάθη που έχουν κοστίσει πολλές εκατοντάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες.
Να ελεγχθεί αν αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί στον πίνακα 1 του εντύπου Ε9. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να κοστίζει ακόμη και …χιλιάδες ευρώ καθώς ότι οικόπεδο είναι στον πίνακα 1 λογίζεται ως εντός σχεδίου και φορολογείται ανάλογα.

Πέρα από τα λάθη που μπορεί κάποιος να έχει κάνει από μόνος του, υπάρχουν και οι παραλείψεις που μετατράπηκαν σε λάθη. Ότι πληροφορία έβλεπε «κενή» το υπουργείο Οικονομικών, τη συμπλήρωνε βάση παραδοχών. Ωστόσο, όλες οι παραδοχές ήταν εις βάρος το φορολογούμενου ο οποίος θα πρέπει τώρα να τις εντοπίσει και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα καθώς μόνον έτσι θα εξασφαλίσει ότι ο φόρος θα υπολογιστεί βάσει των σωστών συντελεστών. Οι παροχές, ήταν συνολικά 11 και εκτιμάται ότι έχουν επηρεάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. Ποιες είναι αυτές οι 11 παροχές;
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.
Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.
Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων
Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.
Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του ΣΟ τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
http://www.fpress.gr/