Παλεύοντας με το taxis!Νίκησε πάλι...

Έχοντας περάσει μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, τσακισμένος από την πίεση της χθεσινής ημέρας αλλά και με συσσωρευμένη την κούραση και το άγχος πολλών ετών -αποτέλεσμα της δαιδαλώδους και ευμετάβλητης φορολογικής νομοθεσίας-, βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να «παλεύω» με το σύστημα του taxis!

Γύρω στις 06:30 το πρωί φτάνω στο γραφείο. Με συντροφιά μια κούπα καφέ, οπλισμένος με υπομονή, νηφάλιος, «φορώντας» το πιο μειλίχιο χαμόγελό μου κάθισα στην καρέκλα του γραφείου προκειμένου να στείλω μια δήλωση Ε1. Μετά από λίγο, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσω η όψη του προσώπου μου αγρίεψε κάπως και το βλέμμα μου αίφνης έγινε βλοσυρό! Προσπαθώ να τιθασεύσω τον εκνευρισμό μου και να χαλιναγωγήσω την αγανάκτηση που μου δημιουργεί η συνεχιζόμενη αποτυχημένη απόπειρα υποβολής της δήλωσης Ε1, όμως εις μάτην.
Η οθόνη του υπολογιστή μου γέμισε από διάφορα μηνύματα σφαλμάτων. Μόλις και μετά βίας μένω για λίγο μέσα στην εφαρμογή αλλά η χαρά μου δεν διαρκεί πολύ αφού μετά από λίγο το σύστημα μου δείχνει με άκομψο τρόπο την έξοδο.

Δεν το βάζω κάτω, συνεχίζω, «θα την υποβάλλω» λέω μέσα μου, δεν θα με κερδίσει! Συνεχίζοντας όμως, διαπιστώνω ότι το σύστημα -για άγνωστους λόγους- αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μου για την οριστική υποβολή της δήλωσης. Αυτό ήταν, η μάχη τελείωσε μετά από μια ώρα, το σύστημα με κέρδισε πάλι. Παρόλο που πάλεψα δεν κατάφερα να βγω νικητής! Η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να με κονιορτοποιήσει.

Κατηφής, με καταρρακωμένο το ηθικό και με σμπαραλιασμένα νεύρα, αφήνω την εφαρμογή των δηλώσεων και λέω να ασχοληθώ με μια δήλωση Ε9 για τον ίδιο πελάτη. Είχε νομιμοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους. Μετά από πενήντα πέντε λεπτά κατόρθωσα να συμπεριλάβω τα 10 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαιθρίων χώρων στους κύριους χώρους και να αναγράψω στα υπόλοιπα 5 ακίνητα που έχει τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. Την υπέβαλα! Ναι, αγαπητοί μου συνάδελφοι! Κέρδισα τη μάχη με την εφαρμογή και έστειλα τη δήλωση!

Το συναίσθημα χαράς όμως δεν κρατάει για πολύ. Γρήγορα συνειδητοποιώ ότι πρόκειται απλώς για μια «Πύρρειο» νίκη, αφού οι απώλειες είναι τεράστιες από πλευράς χαμένων εργατοωρών. Κυρίως όμως εντοπίζω ότι επλήγη η ψυχική μου ηρεμία με όσα αυτό συνεπάγεται. Αν μάλιστα αναλογιστώ ότι τα τελευταία χρόνια η πίεση και το άγχος που δέχεται ο κλάδος μου, τότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι η βλάβη που μας δημιουργούν όλα αυτά ίσως είναι ανήκεστη.

Λυπάμαι πραγματικά που κανείς απ΄τους υπεύθυνους δεν έχει το σθένος να βγει και να ενημερώσει τον κόσμο. Λυπάμαι που δεν βρίσκεται έστω ένας από τους ιθύνοντες να αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά.
Κύριοι, αν δεν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη στο σύστημά σας, τότε κλείστε το το ρημάδι να το πάρουμε απόφαση κι εμείς ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε αδίκως. Βγείτε και ανακοινώστε ότι λόγω προβλημάτων το taxis κλείνει.

Η λύπη γρήγορα έδωσε τη θέση της στο θυμό. Θυμώνω και εξανίσταμαι για την αλαζονική συμπεριφορά της ηγεσίας του Υ.Ο. που επιμένει να επαίρεται για τις «δήθεν» νέες πρωτοποριακές εφαρμογές -που όλοι μας έχουμε χρυσοπληρώσει- οι οποίες μονίμως «σέρνονται» όταν υπάρχει λίγη κίνηση. Θυμώνω γιατί προσπαθούν να πείσουν τους φορολογούμενους ότι για όλα φταίει το σύνδρομο της τελευταίας στιγμής που μας διακατέχει ως λαό, αντί να παραδεχτούν την ανεπάρκεια των εφαρμογών και των επιλογών τους.

Αγανακτώ γιατί το σύστημα «άνοιξε και μας περίμενε» σύμφωνα με τη δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων1, στις 21.3.2014, δηλαδή 49 ημέρες μετά την νόμιμη προθεσμία έναρξης υποβολής τους και η ηγεσία του υπ. Οικ. ακόμη δεν έχει βγει να μας δώσει πίσω τον χαμένο χρόνο!

Όμως, δεν είμαστε επαίτες παρατάσεων πλέον. Απαιτούμε να μας δώσετε πίσω το χαμένο χρόνο σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων. Δεν τηρήσατε το νόμο2 και πρέπει να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό το φαινόμενο! Οι μεν πολίτες τιμωρούνται όταν δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η δε πολιτεία παραμένει στο απυρόβλητο για την μη συμμόρφωσή της στις επιταγές του νόμου. Παρόλο που γνωρίζετε το πρόβλημα, ακολουθώντας πιστά τη γνωστή πρακτική προσπαθείτε υπό την απειλή των προστίμων να πιέσετε τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Το έργο αυτό βέβαια το έχουμε ξαναδεί ουκ ολίγες φορές. Ασκείτε πίεση για να μας αναγκάσετε με τον τρόπο αυτό να υποβάλλουμε τις δηλώσεις σε ένα σύστημα που δουλεύει με τα φεγγάρια του.

Βγείτε επίσημα να ανακοινώσετε ότι λόγω καθυστερημένης έναρξης της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων και λόγω μεγάλων τεχνικών προβλημάτων, θα μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους. Δεν ζητούμε παράταση, απαιτούμε τα αυτονόητα που σεις τα «ντύσατε» και νομοθετικά. Πείτε απλά την αλήθεια.

Η υπομονή έχει και τα όριά της. Αναγνωρίζω το έργο των ανθρώπων που εργάζονται στην «αντίπερα όχθη», όμως δεν μπορώ να δεχθώ την αμετροέπεια και την αλαζονική συμπεριφορά των πολιτικών μας ταγών. Απαιτώ σεβασμό στην προσωπική και την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και δε δέχομαι επ΄ουδενί λόγω να γίνονται αμφότερες άθυρμα στα χέρια των υπευθύνων και των πολιτικών μειρακίων τους.

[1] Διαβάστε σχετικά «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».

[2] Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Ειδικότερα, στην παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 αναφέρονται τα ακόλουθα: «[...] Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας [...]».

http://www.taxheaven.gr/