Είναι γνωστή σε όλους μας η έκφραση «υπέστη το μαρτύριο της σταγόνας», η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά για να καταδείξει μια αργή και βασανιστική διαδικασία στην οποία υποβάλλεται κάποιος ή μια ομάδα ανθρώπων ή ακόμη και ολόκληρα έθνη.
Όσοι από μας προσπαθούμε να στείλουμε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Γ.Γ.Π.Σ.1, βιώνουμε καθημερινώς το μαρτύριο αυτό σε όλη του την ένταση. Ακόμη και άνθρωποι που φημίζονται για την ιώβειο υπομονή τους δεν μπορούν να αντέξουν το μαρτύριο αυτό και ξεσπούν.
Όσοι από μας προσπαθούμε να στείλουμε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Γ.Γ.Π.Σ.1, βιώνουμε καθημερινώς το μαρτύριο αυτό σε όλη του την ένταση. Ακόμη και άνθρωποι που φημίζονται για την ιώβειο υπομονή τους δεν μπορούν να αντέξουν το μαρτύριο αυτό και ξεσπούν.
Ξεκινώντας να στείλω μια δήλωση, αισθάνομαι πάντα πολύ περίεργα. Έχω ξαναγράψει παλαιότερα ότι η Γ.Γ.Π.Σ. όταν πραγματοποιεί αλλαγές στην πλατφόρμα της ή προσθέτει νέες δυνατότητες ή προσθέτει νέους ελέγχους κατά την συμπλήρωση εντύπων κ.λπ., οφείλει να ενημερώσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν την υποβολή για τις αλλαγές, τις προσθήκες, τις βελτιώσεις κ.λπ. ώστε να είναι προετοιμασμένος ο χρήστης της εφαρμογής. Δεν είναι δυνατόν να θέλω να υποβάλλω μια δήλωση και να μην γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα μου ζητήσει το σύστημα! Κάθε φορά η ίδια ανυπομονησία! Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ολοκληρώσω την αποστολή και αυτό μου δημιουργεί μεγάλο άγχος. Αν μάλιστα σκεφτώ και το ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, τότε το αίσθημα του άγχους ενισχύεται.
Κατά την προσπάθεια υποβολής μιας δήλωσης Ε1 είναι σύνηθες το φαινόμενο να περιμένω υπομονετικά μέχρι την τελική αποστολή της, αλλά το σύστημα μετά από κάποια λεπτά αναμονής να αρνείται πεισματικά για την ολοκλήρωση της υποβολής -και να με πετάει έξω-, αγνοώντας επιδεικτικά τις φιλότιμες προσπάθειές μου.
Κάτι τέτοιες ώρες θυμάμαι το μυθικό πρόσωπο του Ταντάλου που είχε τιμωρηθεί από τους θεούς σε αιώνια καταδίκη2. Άλλες φορές βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω μια σειρά από περίεργα μηνύματα3 που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μου μέσα στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. Δε σας κρύβω ότι νιώθω αρκετά συχνά σαν τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις που είχε αποκρυπτογραφήσει τη γραμμική Β’, με μια μόνο διαφορά. Ο Μ. Βέντρις αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β, εγώ όμως δεν κατάφερα να πράξω το ίδιο με τα μηνύματα του taxis!
Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το συνονθύλευμα φορολογικών δηλώσεων, τροποποιήσεων, εκκρεμοτήτων, πολυνομίας αλλά και τρεχουσών υποχρεώσεων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις λεγόμενες «δυσλειτουργίες» του συστήματος taxisnet. Το αστείο και συνάμα προκλητικό θα έλεγα εκ μέρους των ιθυνόντων της Γ.Γ.Π.Σ. είναι πως μας ενημερώνουν συχνά πυκνά ότι από τις μεταμεσονύχτιες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σύστημα δουλεύει χωρίς προβλήματα, οπότε μπορούμε να στέλνουμε τις δηλώσεις απρόσκοπτα αυτό το χρονικό διάστημα. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς μας ζητούν να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να λειτουργήσουμε ως νυκτόβια όντα, εργαζόμενοι μόνο τη νύχτα, κλείνοντας τα γραφεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η «χοάνη» συλλογής των φορολογικών δηλώσεων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Όλα τα ανωτέρω συνθέτουν ένα μόνο μικρό κομμάτι του παζλ της «τραγελαφικής» καθημερινότητάς μας και καταδεικνύουν την επιδερμική αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας των σοβαρότατων προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε χρόνο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Αν θέλουμε να θεωρούμαστε κράτος δικαίου, τότε θα πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους όλοι μας, όχι μόνο εμείς ως πολίτες, αλλά και η ίδια η πολιτεία που τους θεσπίζει. Θα προσπαθήσω να απαριθμήσω ενδεικτικά ορισμένα από τα προβλήματα στην υποβολή των φετινών δηλώσεων που καθιστούν τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής επιτακτική. Τονίζω πως η απαρίθμηση είναι ενδεικτική, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά:
ΙΙ. Προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε1
Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Ειδικότερα, στην παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 αναφέρονται τα ακόλουθα: «[...] Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας [...]».
Το σύστημα «άνοιξε και μας περίμενε» σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων4, στις 21.3.2014, δηλαδή 58 ημέρες μετά την νόμιμη προθεσμία έναρξης υποβολής τους. Ουσιαστικά, όσοι ήθελαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν αφού το σύστημα δεν ήταν ανοιχτό. Συνεπώς, η πολιτεία δεν τήρησε το νόμο που η ίδιο θέσπισε και τώρα μας καλεί να υποβάλλουμε τις δηλώσεις έως 30.6.2014 απειλώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση5. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα πάντως είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μεν πολίτες τιμωρούνται όταν δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η δε πολιτεία παραμένει στο απυρόβλητο για την μη συμμόρφωσή της στις επιταγές του νόμου.
ΙΙΙ. Προβλήματα στην εκκαθάριση λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία
Οι αλλαγές στον ν. 2238/1994 που επήλθαν με τον ν. 4261/2014, όπως είναι γνωστό θεσπίστηκαν για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των μη μισθωτών, όσοι εισέπραξαν μικροποσά μέσα στο έτος 2013. Ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 5.5.2014. Όμως, υπήρξαν πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ήδη στείλει τις δηλώσεις τους πριν την καθιέρωση των νέων διατάξεων και τώρα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου.
ΙV. Λάθη στα ποσά των βεβαιώσεων αποδοχών κ.λπ.
Φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουν αναρτηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα ποσά των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες- συντάξεις, από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Λόγω της παρθενικής εφαρμογής του μέτρου αυτού παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα σχετικά με την ορθότητα των ποσών που έχουν αναρτηθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης Ε1, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές-φοροτεχνικούς. Όλη αυτή η αναστάτωση έχει καθυστερήσει την ομαλή υποβολή των δηλώσεων, αφού προκειμένου να υποβληθεί μια δήλωση πρέπει να γίνουν μια σειρά από χρονοβόρες ενέργειες και ελεγκτικές επαληθεύσεις.
V. Οι τράπεζες δεν στέλνουν βεβαιώσεις
Κάθε χρόνο οι τράπεζες έστελναν ταχυδρομικώς τις βεβαιώσεις τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων στους φορολογούμενους. Φέτος αυτό δεν έχει γίνει –μέχρι στιγμής ή έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις- και χρειάζεται επίσκεψη του φορολογούμενου στο αρμόδιο τραπεζικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να χάνονται απίστευτες εργατοώρες στις μετακινήσεις. Επίσης, κάποιες τράπεζες δεν χορηγούν άμεσα τις σχετικές βεβαιώσεις αλλά μετά από πολλές ημέρες, γεγονός που οδηγεί στην μετάθεση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία ή από τους ίδιους τους φορολογούμενους λόγω έλλειψης της σχετικής βεβαίωσης.
VI. Επισημάνσεις - προβληματισμοί
Η σημερινή αναφορά στα προβλήματα υποβολής των δηλώσεων Ε1, γίνεται προκειμένου να καταστεί σαφές στους ιθύνοντες του υπ. Οικ. πως αν θέλουν να θεσπίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής πρέπει εκ των προτέρων να έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή υποβολής των δηλώσεων αυτών και να μην επαναπαύονται σε ημίμετρα, ούτε φυσικά να απειλούν για μη περαιτέρω παράταση.
Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι δεν ζούμε καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή μας περιμένοντας το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή του υπ. Οικ. ή πότε θα δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα. Ο καθένας από μας έχει και άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορεί ένας ολόκληρος κλάδος να γίνεται άθυρμα στα χέρια των υπεύθυνων. Αυτό που δημιουργεί ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στους συναδέλφους είναι το γεγονός ότι οι ιθύνοντες παρόλο που βλέπουν τα προβλήματα εμμένουν στις απόψεις τους και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν θα δοθεί καμία παράταση. Το ίδιο έργο όμως παίζεται κάθε χρόνο και έχει καταντήσει κουραστική η επανάληψή του. Μονίμως ζούμε με το άγχος αν θα προλάβουμε.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η ηγεσία του υπ. Οικ. είναι ότι οι συνάδελφοί μου κι εγώ προσωπικά δεν είμαστε επαίτες! Δεν ζητούμε ένα «ξεροκόμματο» παράτασης. Απαιτούμε λογικά χρονικά περιθώρια υποβολής των δηλώσεων και κυρίως αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος όχι όμως μόνο απ΄την πλευρά μας αλλά και απ΄την πλευρά του υπ. Οικ. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και όχι τριτοκοσμικές. Να εργαζόμαστε σε ανθρώπινα ωράρια και όχι σαν είλωτες προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των γραφείων μας6.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον όγκο εργασίας και τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων στην Γ.Γ.Π.Σ., όμως τις ίδιες φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλουμε κι εμείς, εργαζόμενοι μάλιστα σε ένα αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, ζώντας -όπως η πλειονότητα των πολιτών- στο πετσί μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει εμπράκτως πως είμαστε το δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης στην είσπραξη των φόρων. Σύσσωμος ο κλάδος έχει προσφέρει πολλά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της φορολογικής Διοίκησης με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τη γενικότερη βοήθεια σχετικά με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες του taxisnet.
Αυτό που απαιτώ για φέτος είναι τουλάχιστον η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων Ε1 κατά τόσες ημέρες, όσες ήταν και οι μέρες που παρέμενε κλειστό το σύστημα taxisnet. Τονίζω πως μέσα από τη σημερινή ανάλυση εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν το αλάθητο.
Κλείνοντας να τονίσω ότι αυτό που προέχει είναι να μη μας παρασύρουν οι εξελίξεις και στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλον, γιατί έτσι θα είμαστε εύκολη βορά σε όσους προσπαθούν να αφανίσουν ουσιαστικά από τον επαγγελματικό χάρτη τον λογιστή-φοροτεχνικό. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα που υπάρχει μπροστά μας και η οποία μας θέλει κατακερματισμένους και αδρανείς. Ας παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και ας δούμε με νηφαλιότητα και ανοιχτό μυαλό τις προοπτικές για το επάγγελμά μας, μέσα από το πρίσμα των νέων εξελίξεων. Πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως, πρώτα σε ατομικό και έπειτα σε συλλογικό επίπεδο ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Υποσημειώσεις
_________________________
[1] Τα ίδια βιώνουμε βέβαια και σε μια σειρά από άλλες ηλεκτρονικές δηλώσεις, απλώς στο σημερινό μας άρθρο αναφερόμαστε μόνο στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
[2] Σύμφωνα με μυθολογία μας η επιβληθείσα τιμωρία του ήταν η αιώνια πείνα και δίψα. Έτσι, βρίσκουμε τον Τάνταλο κρεμασμένο από τα βράχια ενός βουνού ή βυθισμένο στα νερά μια λίμνης, με μια πέτρα να αιωρείται πάνω απ΄το κεφάλι του. Στις όχθες της λίμνης αυτής υψώνονταν καρποφόρα δέντρα, αλλά εκείνος, κάτω από τη μόνιμη απειλή ότι η πέτρα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πέσει και να του συντρίψει το κεφάλι, ούτε να φάει μπορούσε ούτε να πιει, επειδή, μόλις άπλωνε το χέρι να κόψει έναν καρπό, τα δέντρα σηκώνονταν απότομα μέχρι τον ουρανό και όταν έσκυβε να πιει, το νερό χανόταν από μπροστά του και στέρευε η λίμνη. Η θεία και αιώνια αυτή τιμωρία έμεινε περισσότερο γνωστή ως «μαρτύριο του Ταντάλου».
[3] Παραθέτουμε μερικά από αυτά: «Error 404--Not Found From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1: 10.4.5 404 Not Found», «Failure of server APACHE bridge: No backend server available for connection: timed out after 10 seconds or idempotent set to OFF or method not idempotent», «el_GR.DatastoreError», κ.λπ.
[4] Διαβάστε σχετικά «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».
[5] Να σημειώσω εδώ ότι παρόλο που ή απόφαση ΠΟΛ. 1051/6.6.2014 όριζε ότι «[...] Οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων [...]», η δυνατότητα αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
[6] Ακούγεται συχνά ένα επιχείρημα ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν προλαβαίνουν γιατί έχουν αναλάβει πολλές δηλώσεις και εκ του γεγονότος αυτού ζητούν παρατάσεις για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παρόλο που ως γεγονός αυτό μπορεί να υφίσταται, ακόμη κι αυτοί οι συνάδελφοι αν γνώριζαν επακριβώς το χρονικό διάστημα που θα ήταν ανοιχτό το σύστημα θα έκαναν το δικό τους προγραμματισμό και δεν έθεταν ποτέ θέμα παράτασης. Για το θέμα των πενιχρών αμοιβών κ.λπ. που παρατηρείται στον χώρο μας δεν θα αναλωθώ στην σημερινή ανάλυση, αλλά σε κάποια μελλοντική αναλύοντας όλες τις παραμέτρους.
http://www.taxheaven.gr/
Κατά την προσπάθεια υποβολής μιας δήλωσης Ε1 είναι σύνηθες το φαινόμενο να περιμένω υπομονετικά μέχρι την τελική αποστολή της, αλλά το σύστημα μετά από κάποια λεπτά αναμονής να αρνείται πεισματικά για την ολοκλήρωση της υποβολής -και να με πετάει έξω-, αγνοώντας επιδεικτικά τις φιλότιμες προσπάθειές μου.
Κάτι τέτοιες ώρες θυμάμαι το μυθικό πρόσωπο του Ταντάλου που είχε τιμωρηθεί από τους θεούς σε αιώνια καταδίκη2. Άλλες φορές βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω μια σειρά από περίεργα μηνύματα3 που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μου μέσα στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. Δε σας κρύβω ότι νιώθω αρκετά συχνά σαν τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις που είχε αποκρυπτογραφήσει τη γραμμική Β’, με μια μόνο διαφορά. Ο Μ. Βέντρις αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β, εγώ όμως δεν κατάφερα να πράξω το ίδιο με τα μηνύματα του taxis!
Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το συνονθύλευμα φορολογικών δηλώσεων, τροποποιήσεων, εκκρεμοτήτων, πολυνομίας αλλά και τρεχουσών υποχρεώσεων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις λεγόμενες «δυσλειτουργίες» του συστήματος taxisnet. Το αστείο και συνάμα προκλητικό θα έλεγα εκ μέρους των ιθυνόντων της Γ.Γ.Π.Σ. είναι πως μας ενημερώνουν συχνά πυκνά ότι από τις μεταμεσονύχτιες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σύστημα δουλεύει χωρίς προβλήματα, οπότε μπορούμε να στέλνουμε τις δηλώσεις απρόσκοπτα αυτό το χρονικό διάστημα. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς μας ζητούν να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να λειτουργήσουμε ως νυκτόβια όντα, εργαζόμενοι μόνο τη νύχτα, κλείνοντας τα γραφεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η «χοάνη» συλλογής των φορολογικών δηλώσεων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Όλα τα ανωτέρω συνθέτουν ένα μόνο μικρό κομμάτι του παζλ της «τραγελαφικής» καθημερινότητάς μας και καταδεικνύουν την επιδερμική αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας των σοβαρότατων προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε χρόνο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Αν θέλουμε να θεωρούμαστε κράτος δικαίου, τότε θα πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους όλοι μας, όχι μόνο εμείς ως πολίτες, αλλά και η ίδια η πολιτεία που τους θεσπίζει. Θα προσπαθήσω να απαριθμήσω ενδεικτικά ορισμένα από τα προβλήματα στην υποβολή των φετινών δηλώσεων που καθιστούν τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής επιτακτική. Τονίζω πως η απαρίθμηση είναι ενδεικτική, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά:
ΙΙ. Προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε1
Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Ειδικότερα, στην παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 αναφέρονται τα ακόλουθα: «[...] Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας [...]».
Το σύστημα «άνοιξε και μας περίμενε» σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων4, στις 21.3.2014, δηλαδή 58 ημέρες μετά την νόμιμη προθεσμία έναρξης υποβολής τους. Ουσιαστικά, όσοι ήθελαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν αφού το σύστημα δεν ήταν ανοιχτό. Συνεπώς, η πολιτεία δεν τήρησε το νόμο που η ίδιο θέσπισε και τώρα μας καλεί να υποβάλλουμε τις δηλώσεις έως 30.6.2014 απειλώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση5. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα πάντως είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μεν πολίτες τιμωρούνται όταν δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η δε πολιτεία παραμένει στο απυρόβλητο για την μη συμμόρφωσή της στις επιταγές του νόμου.
ΙΙΙ. Προβλήματα στην εκκαθάριση λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία
Οι αλλαγές στον ν. 2238/1994 που επήλθαν με τον ν. 4261/2014, όπως είναι γνωστό θεσπίστηκαν για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των μη μισθωτών, όσοι εισέπραξαν μικροποσά μέσα στο έτος 2013. Ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 5.5.2014. Όμως, υπήρξαν πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ήδη στείλει τις δηλώσεις τους πριν την καθιέρωση των νέων διατάξεων και τώρα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου.
ΙV. Λάθη στα ποσά των βεβαιώσεων αποδοχών κ.λπ.
Φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουν αναρτηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα ποσά των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες- συντάξεις, από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Λόγω της παρθενικής εφαρμογής του μέτρου αυτού παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα σχετικά με την ορθότητα των ποσών που έχουν αναρτηθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης Ε1, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές-φοροτεχνικούς. Όλη αυτή η αναστάτωση έχει καθυστερήσει την ομαλή υποβολή των δηλώσεων, αφού προκειμένου να υποβληθεί μια δήλωση πρέπει να γίνουν μια σειρά από χρονοβόρες ενέργειες και ελεγκτικές επαληθεύσεις.
V. Οι τράπεζες δεν στέλνουν βεβαιώσεις
Κάθε χρόνο οι τράπεζες έστελναν ταχυδρομικώς τις βεβαιώσεις τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων στους φορολογούμενους. Φέτος αυτό δεν έχει γίνει –μέχρι στιγμής ή έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις- και χρειάζεται επίσκεψη του φορολογούμενου στο αρμόδιο τραπεζικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να χάνονται απίστευτες εργατοώρες στις μετακινήσεις. Επίσης, κάποιες τράπεζες δεν χορηγούν άμεσα τις σχετικές βεβαιώσεις αλλά μετά από πολλές ημέρες, γεγονός που οδηγεί στην μετάθεση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία ή από τους ίδιους τους φορολογούμενους λόγω έλλειψης της σχετικής βεβαίωσης.
VI. Επισημάνσεις - προβληματισμοί
Η σημερινή αναφορά στα προβλήματα υποβολής των δηλώσεων Ε1, γίνεται προκειμένου να καταστεί σαφές στους ιθύνοντες του υπ. Οικ. πως αν θέλουν να θεσπίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής πρέπει εκ των προτέρων να έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή υποβολής των δηλώσεων αυτών και να μην επαναπαύονται σε ημίμετρα, ούτε φυσικά να απειλούν για μη περαιτέρω παράταση.
Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι δεν ζούμε καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή μας περιμένοντας το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή του υπ. Οικ. ή πότε θα δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα. Ο καθένας από μας έχει και άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορεί ένας ολόκληρος κλάδος να γίνεται άθυρμα στα χέρια των υπεύθυνων. Αυτό που δημιουργεί ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στους συναδέλφους είναι το γεγονός ότι οι ιθύνοντες παρόλο που βλέπουν τα προβλήματα εμμένουν στις απόψεις τους και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν θα δοθεί καμία παράταση. Το ίδιο έργο όμως παίζεται κάθε χρόνο και έχει καταντήσει κουραστική η επανάληψή του. Μονίμως ζούμε με το άγχος αν θα προλάβουμε.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η ηγεσία του υπ. Οικ. είναι ότι οι συνάδελφοί μου κι εγώ προσωπικά δεν είμαστε επαίτες! Δεν ζητούμε ένα «ξεροκόμματο» παράτασης. Απαιτούμε λογικά χρονικά περιθώρια υποβολής των δηλώσεων και κυρίως αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος όχι όμως μόνο απ΄την πλευρά μας αλλά και απ΄την πλευρά του υπ. Οικ. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και όχι τριτοκοσμικές. Να εργαζόμαστε σε ανθρώπινα ωράρια και όχι σαν είλωτες προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των γραφείων μας6.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον όγκο εργασίας και τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων στην Γ.Γ.Π.Σ., όμως τις ίδιες φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλουμε κι εμείς, εργαζόμενοι μάλιστα σε ένα αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, ζώντας -όπως η πλειονότητα των πολιτών- στο πετσί μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει εμπράκτως πως είμαστε το δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης στην είσπραξη των φόρων. Σύσσωμος ο κλάδος έχει προσφέρει πολλά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της φορολογικής Διοίκησης με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τη γενικότερη βοήθεια σχετικά με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες του taxisnet.
Αυτό που απαιτώ για φέτος είναι τουλάχιστον η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων Ε1 κατά τόσες ημέρες, όσες ήταν και οι μέρες που παρέμενε κλειστό το σύστημα taxisnet. Τονίζω πως μέσα από τη σημερινή ανάλυση εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν το αλάθητο.
Κλείνοντας να τονίσω ότι αυτό που προέχει είναι να μη μας παρασύρουν οι εξελίξεις και στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλον, γιατί έτσι θα είμαστε εύκολη βορά σε όσους προσπαθούν να αφανίσουν ουσιαστικά από τον επαγγελματικό χάρτη τον λογιστή-φοροτεχνικό. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα που υπάρχει μπροστά μας και η οποία μας θέλει κατακερματισμένους και αδρανείς. Ας παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και ας δούμε με νηφαλιότητα και ανοιχτό μυαλό τις προοπτικές για το επάγγελμά μας, μέσα από το πρίσμα των νέων εξελίξεων. Πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως, πρώτα σε ατομικό και έπειτα σε συλλογικό επίπεδο ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Υποσημειώσεις
_________________________
[1] Τα ίδια βιώνουμε βέβαια και σε μια σειρά από άλλες ηλεκτρονικές δηλώσεις, απλώς στο σημερινό μας άρθρο αναφερόμαστε μόνο στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
[2] Σύμφωνα με μυθολογία μας η επιβληθείσα τιμωρία του ήταν η αιώνια πείνα και δίψα. Έτσι, βρίσκουμε τον Τάνταλο κρεμασμένο από τα βράχια ενός βουνού ή βυθισμένο στα νερά μια λίμνης, με μια πέτρα να αιωρείται πάνω απ΄το κεφάλι του. Στις όχθες της λίμνης αυτής υψώνονταν καρποφόρα δέντρα, αλλά εκείνος, κάτω από τη μόνιμη απειλή ότι η πέτρα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πέσει και να του συντρίψει το κεφάλι, ούτε να φάει μπορούσε ούτε να πιει, επειδή, μόλις άπλωνε το χέρι να κόψει έναν καρπό, τα δέντρα σηκώνονταν απότομα μέχρι τον ουρανό και όταν έσκυβε να πιει, το νερό χανόταν από μπροστά του και στέρευε η λίμνη. Η θεία και αιώνια αυτή τιμωρία έμεινε περισσότερο γνωστή ως «μαρτύριο του Ταντάλου».
[3] Παραθέτουμε μερικά από αυτά: «Error 404--Not Found From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1: 10.4.5 404 Not Found», «Failure of server APACHE bridge: No backend server available for connection: timed out after 10 seconds or idempotent set to OFF or method not idempotent», «el_GR.DatastoreError», κ.λπ.
[4] Διαβάστε σχετικά «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».
[5] Να σημειώσω εδώ ότι παρόλο που ή απόφαση ΠΟΛ. 1051/6.6.2014 όριζε ότι «[...] Οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων [...]», η δυνατότητα αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
[6] Ακούγεται συχνά ένα επιχείρημα ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν προλαβαίνουν γιατί έχουν αναλάβει πολλές δηλώσεις και εκ του γεγονότος αυτού ζητούν παρατάσεις για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παρόλο που ως γεγονός αυτό μπορεί να υφίσταται, ακόμη κι αυτοί οι συνάδελφοι αν γνώριζαν επακριβώς το χρονικό διάστημα που θα ήταν ανοιχτό το σύστημα θα έκαναν το δικό τους προγραμματισμό και δεν έθεταν ποτέ θέμα παράτασης. Για το θέμα των πενιχρών αμοιβών κ.λπ. που παρατηρείται στον χώρο μας δεν θα αναλωθώ στην σημερινή ανάλυση, αλλά σε κάποια μελλοντική αναλύοντας όλες τις παραμέτρους.
http://www.taxheaven.gr/