Μαυραγάνης: Μειώστε τα φορολογικά πρόστιμα

Προσαρμογές στα φορολογικά πρόστιμα ώστε να καταστούν λιγότερο αυστηρά προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις επιμελητηρίων, επιχειρήσεων, φορολογουμένων, λογιστών και φοροτεχνικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν στην επανεξέταση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ώστε να επέλθει μείωση των προστίμων και των κυρώσεων στις περιπτώσεις που έχει καταδειχθεί πως είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ο κ. Μαυραγάνης είχε διαπιστώσει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα προέκυπτε πρόβλημα με την αυστηρότητα κάποιων προστίμων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , ωστόσο το γεγονός ότι αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας - κάτι που τον κράτησε δύο εβδομάδες εκτός καθηκόντων- δεν επέτρεψε να διαχειριστεί το ζήτημα εγκαίρως και εκ του σύνεγγυς.


Αντίστοιχες εισηγήσεις έχει διατυπώσει προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο οποίος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες αποδέκτης εκατοντάδων - έως χιλιάδων- παραπόνων και καταγγελιών, ενώ του έχουν αναφερθεί ακόμη και περιπτώσεις λογιστών ή εργαζόμενων σε λογιστήρια που απολύθηκαν διότι έκαναν λάθος υποβολές δηλώσεων (ΦΠΑ) που λόγω της μη αντιστρεψιμότητας του ανθρώπινου λάθος στο Taxisnet επιβάρυναν τις επιχειρήσεις με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που δεν επέλθουν αλλαγές στον νέο κώδικα. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν αναλυτικά παραδείγματα για τις συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων. Χαρακτηριστικά τονίσθηκε πως αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ.

Τέλος, έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε δείγμα 1.262 ερωτηθέντων που δημοσιοποιήθηκε χθες κατέδειξε πως το 71% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θεωρεί ότι τα πρόστιμα της Εφορίας είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις.

http://www.news.gr/